Ruble'nin değer kaybetmesi Türk turizmini etkileyecek!
Ruble dolar karşısında değer kaybediyor. Otel fiyatları yükselebilir. Rusya ekonomisindeki küçülme turizmi etkileyecek.
Türkiye’ye en çok turist gönderen ikinci ülke konumundaki Rusya’nın para birimi Ruble’deki değer kaybı sürüyor. Ruble son 5 ayda dolar karşısında yüzde 11 değer kaybetti. Son bir haftada petrol varil fiyatlarının düşüşü ile birlikte değerlenen dolar 33 rubleyi gördü. Geçen yıl bin dolarlık turun karşılığı 24 bin rubleyken şimdi bu rakam 35 bin rubleye ulaştı.
Uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s tarafından öngörülen yüzde 30’luk devalüasyon turizmcileri tedirgin ediyor.
Türk turizmini de doğrudan etkileyen Ruble’deki değer kaybı önümüzdeki günlerde daha da düşerek kötü giden turizm sezonunu olumsuz yönde etkilemeyi sürdürecek. Devalüasyonun, bu oranda Türkiye’deki otel fiyatlarının artıracağı belirtiliyor.
Uluslararası derecelendirme şirketi Moody's'in raporunda, Rusya bankacılık sistemine ilişkin olumsuz tablo çizildi. "Önceki krizdekine benzer sarsıntılar yaşanabilir" denilen raporda, 1-1,5 yıl içinde rublenin yüzde 30 değer yitirebileceğini öngörüldü.
Rusya bankacılık sisteminin 1-1,5 yıl içinde sermaye yetersizliği yaşama riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilen Moody's, en karamsar senaryoya göre rublenin yüzde 30 değer yitirebileceği ve ülke ekonomisinin yüzde 5 oranında küçülebileceği tahmininde bulundu.
Moody's'in iyimser senaryosuna göre ise, Rusya'da bu yıl ekonomik büyümenin yüzde 3,5 oranında gerçekleşeceği, rublenin bir yıl içinde dolar karşısında yüzde 10 değer kaybedeceği öngörüldü.
Rusya Merkez Bankası ruble bandını genişletti
Rusya Merkez Bankası yüzde 55 dolar ve yüzde 45 Euro'dan oluşan döviz sepetine karşı ruble bandını genişletti. Merkez Bankası yeni band aralığı 6'dan 7'ye çıkarılan rublenin döviz sepeti karşılığında 31,65 ve 38,65 seviyesinde dalgalanmasına izin veriyor.
Ruble 40 dolara çıkabilir!
Moskovski Novosti gazetesinin haberine göre, Yüksek Ekonomi Okulu raporunda, rubledeki değer kaybının bir dizi olumsuzluğa yol açacağını öngörüldü. Dolar kurunun sonbaharda 39-40 dolara kadar çıkabileceğini tahmin eden kuruluş, “Yakın vadede devalüasyon kaçınılmaz. Bütçe açığını artırmadan giderleri artırmanın tek yolu devalüasyon. Bütçe gelirlerinin büyük ölçüde petrol fiyatlarına bağlı olması devalüasyonu çekici hale getiriyor” denildi.
Yüksek Ekonomi Okulu Kalkınma Merkezi’nin geçen seneki raporunda, petrol varil fiyatının 60 dolara kadar gerileyeceği, Rusya’nın krizin ikinci dalgasının etkisi altına gireceği ve rublenin yüzde 52,8 değer kaybedeceği, dolar kurunun 45 rubleye kadar yükseleceği öngörülmüştü.
Bu senaryonun gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğunu vurgulayan çoğu uzman, devalüasyon ihtimalinin ise güçlü olduğu konusunda aynı görüşte.
Haberturk