ABD’nin aldığı vergi kararı Türk çelik üretici ve ihracatçılarını vuracak!
ABD, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkeden aldığı çelik için yüzde 118’e kadar çıkabilecek gümrük vergisi uygulayabilecek. Çelik ihracatının yüzde 8.35’inin yapıldığı ABD’nin aldığı bu karar Türk çelik üretici ve ihracatçılarını vuracak.
ABD, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 6 ülkeden aldığı çelik için yüzde 118’e kadar çıkabilecek gümrük vergisi uygulayabilecek. Çelik ihracatının yüzde 8.35’inin yapıldığı ABD’nin aldığı bu karar Türk çelik üretici ve ihracatçılarını vuracak.
ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu, Türkiye dahil 6 ülkeden yapılan çelik petrol boru ithalatına anti-damping vergisi getirilmesine karar verirken; yüzde 118’e kadar çıkabilecek vergi uygulamasına maruz kalacak Türk üreticilerin bu ülkeye gerçekleştirdiği ihracatın büyük yara alabileceği belirtiliyor. Türk çelik sektörü kararın zincirleme etki yapıp diğer ülkelere de yansımasından kaygılı.
ABD Uluslararası Ticaret Komisyonu’nun geçen cuma günü aldığı karara göre, Türkiye, Hindistan, Güney Kore, Tayvan, Ukrayna ve Vietnam’dan ABD’ye ithal edilen çelik ürünlerine gümrük vergisi uygulanması gerekiyor. Komisyonun kararı üzerine Ticaret Bakanlığı yuvarlak çelik boru ürünlerinde gümrük vergisini azami yüzde 118’e kadar yükseltme yetkisini de kullanabilecek. Bu kararın ABD’li yerli üreticilere avantaj sağlayacağı belirtiliyor.
İHRACATIMIZI VURACAK
Kararı değerlendiren Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, sağlam gerekçeleri olmayan bir yaptırımın söz konusu olduğunu söyledi. ABD’ye ithalatta yüzde 35’lik damping vergisi uygulayacağını söyleyen Yayan, “Bizim sektörümüzde yüzde 20 kârla çalışan bir şirket bile yok ama yüzde 35 vergi uygulanacak. Kendi ülkelerindeki üreticileri korumak için böyle zorlama kararlar alabiliyorlar” dedi. Alınan karardan ABD’ye olan ihracatın etkileneceğini savunan Yayan, “ABD’ye çelik sektöründe dikişli boru bazında 300 bin ton ihracatımız var. Bu da 250-260 milyon dolar civarında bir rakama denk düşüyor” bilgisini verdi. Sektör için bir diğer riskinse alınan bu kararı başka ülkelerin de örnek alması olduğunu belirten Yayan şunları söyledi:
“Kanada da bu çerçevede bir soruşturma açabilir. Avustralya’da benzer bir soruşturma süreci yürütüyor. Fas, Türk çelik sektörüyle ilgili bir damping soruşturması yapmış ve dosyayı kapatmıştı. Ancak kapatılmış dosyayı yeniden açtılar ve damping vergisi uygulamaya karar verdiler. Ülkeler birbirlerinden etkileniyorlar ve bu tür kararlar yayılıyor.
TÜRKİYE DE DERS ALSIN
“Türkiye’nin de bu karardan ders alması gerekir. ABD’de senatör ve kongre üyelerinin damping vergisi kararı alınması için nasıl baskı yaptığını biliyoruz. Türkiye’ye her yerde damping soruşturması açılırken, ülkeye dünyanın dört bir yanından dampingli çelik giriyor. 7.2 milyon ton yassı çelik ithalatımız var. Bu ülkedeki üretim kapasitesinin atıl kalarak dışarıdan alım yapılması anlamına geliyor. Bizim de korunması gereken bir çelik sektörümüzün olduğunu artık hatırlamamız gerekiyor.”
Çelikçiler itiraz edecek
ÇELİK İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci ise, karar karşısında ABD Uluslararası Ticaret Mahkemesi’ne gerekli itirazların yapılacağını; ancak açılacak davanın bir iki sene süreceğini belirtti. Reuters’e konuşan Ekinci kararın mesnetsiz olduğunu belirterek “Bu, tamamen dünyanın en büyük serbest pazarı olan ABD’nin asılsız gerekçelerle korunma duvarlarını yükseltmesi meselesidir... ABD çelik üreticileri bu davayı 150 kadar kongre üyesi ile karar mercileri üzerinde baskı oluşturarak süreci politize etmişler ve kararın adil bir şekilde alınmasını engellemişlerdir” dedi.
ŞİKÂYET 2013’te yapıldı
ABD’li çelik şirketleri petrol ve doğalgaz sektöründe kullanılan çelik borularda ithalatın çok yükselmesi üzerine 2013 yılında şikayette bulunmuşlardı. ABD’de son dönemde kaya gazı sondaj çalışmalarının çok hızlanması üzerine, yabancı çelik üreticileri de bu pazardan yararlanma yoluna gitmişlerdi. Bir sektör kuruluşu olan American Iran ana Steel Institute verilerine göre, geçen yıl ABD’ye ithal edilen petrol ve sondaj boruları (OCTG) Amerikan pazarının üçte ikisi kadar. ABD’li çelik üreticileri ithal edilen çeliğin ihracatçı ülkelerde devlet sübvansiyonlarıyla üretildiğini ve bu nedenle haksız rekabet yarattığını iddia ederek, zarara uğradıklarını ve işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını iddia ediyorlar.
Hürriyet