04 / 05 / 2024

Rumeli Hisarı restore ediliyor!

Rumeli Hisarı restore ediliyor!

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1451 yılında yapılan Rumeli Hisarı gelecek nesillere taşınmak için restorasyona hazırlanıyor. Rumeli Hisarı Sanat Tarihi ve Arkeoloji Uzmanı Ali Zeyrek, "Restorasyon projesi onaylandı. Birkaç yıl içinde uygulamaya geçilecek” dedi.




İstanbul’un fethinde önemli rol üstlenen Rumeli Hisarı gelecek nesillere taşınmak için restore edilecek. 1950’lerde açık hava müzesine dönüştürülen Hisar, kapsamlı bir restorasyona hazırlanıyor.

 

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1451 yılında yapılan Rumeli Hisarı 30 bin metrekarelik alana sahip. Star Gazetesi'nin Şehir ve İnsan ekinde yer alan habere göre; Rumeli Hisarı'nda 60 yıldır herhangi bir yenileme çalışması olmadı. 

 

Rumeli Hisarı restore ediliyor!

 

Rumeli Hisarı restore ediliyor!

 

Rumeli Hisarı Sanat Tarihi ve Arkeoloji Uzmanı Ali Zeyrek, ‘Rumeli Hisarı Restorasyonu’ başlıklı bir söyleşide " Yapımında topografyadan çıkan gevşek kayaçlar kullanılmış. Bu taşlar ufalanmış durumda. Rumeli Hisarı’nda bulunan üç büyük kulenin üzerindeki külahlar, 1890’lı yıllardan sonra kayboldu. Dolayısıyla yağmur suları, olduğu gibi kulelerin içine girerek hasarlara yol açmış durumda. Saruca Kulesi’nin en üst katında bulunan Fatih Divanhanesi’nin üstünde bulunan kubbenin üzerinde olması gereken kurşun, 1950’lerde popüler olan çimento ile taklit edilerek tahrip edilmiş.” dedi. 

 

Zeyrek, “Aslolan korumaktır, yani konservasyondur. Rumeli Hisarı’nın da pafta pafta röleveleri çizildi, restütisyonu yapıldı, restorasyon projesi onaylandı. Birkaç yıl içinde uygulamaya geçilecek” dedi.


Geri Dön