22 / 11 / 2024
fuzul

Rumeli Hisarı riskli bölge ilan edildi!

Rumeli Hisarı riskli bölge ilan edildi!

İstanbul Rumelihisarı Bakanlar Kurulu kararı ile Riskli Alan ilan edildi. Bu karara göre Rumelihisarı'nda kentsel dönüşüm başlayabilir. Bakanlar Kurulu'nun raporunda kararın gerekçesi açıklanmıyor ve ekte yalnızca bir krokiye yer veriliyor...




İstanbul Rumelihisarı Bakanlar Kurulu kararı ile Riskli Alan ilan edildi. Bu karara göre Rumelihisarı'nda kentsel dönüşüm başlayabilir. Bakanlar Kurulu'nun raporunda kararın gerekçesi açıklanmıyor ve ekte yalnızca bir krokiye yer veriliyor. Konuyla ilgili BirGün'e konuşan Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman: ' Ocak ayında riskli alan ilan edilen Sarıyer Armutlu'da da kentsel dönüşüm Mart ayında başlamıştı. Şimdi oralar kentsel dönüşüm alanı. Aynı karar Rumelihisarı için de verilebilir. 


Rumeli Hisarı riskli bölge ilan edildi!


Bakanlıktan bütün bu Risk Alanı kararlarının gerekçeli raporlarım istedik ama henüz hiç cevap gelmedi. Rumelihisarı, Derbent, Armutlu gibi semderin ortak noktası arsa değerlerinin çok yüksek olması. Öte yandan çok daha sıkıntılı alanlar varken sıra nasıl Rumelihisarına'da geldi diye düşünüyoruz. Şu anda elimizde sadece krokiler var ve bu yüzden kapsadığı alan bilinmiyor, anlaşılmıyor.' açıklamasını yaptı. Riskli Alan ilan edilen bölgelerde tüm yapıların eğer varsa, tapularına şerh konur ve mal sahiplerinin herhangi bir işlem yapması engellenerek bu yapılar için yıkım kararı çıkartılır. 


Riskli alan kararı 2012'nin Mayıs ayında çıkarılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların DöRumelihisarı Bakanlar Kurulu kararıyla Riskli Alan ilan edildi. Yıkıma kadar gidebilecek karar konusunda Şehir Plancıları kaygılı: Altından ne çıkacağını bilmiyoruz.


Bakanlar Kurulu kararında yer verilen kroki GERÇEKTEN RİSKLİ Mİ? 

Riskli alan'daki bir yapı risksiz bir bina olsa bile, uygulama bütünlüğü için yıkımına karar verilebilir. 


Ayrıca riskli alan ilan edilen bölgede halihazırdavar olan imar ve yapılaşma işlemleri de durdurulabilir ve eğer gerekli görülürse mahalle tamamen başka bir alana taşınabilir. Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya İdare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca kararlaştırılan alandır. Riskli alan olarak ilan edilen bölgedeki tüm yapıların eğer varsa tapularına şerh konur ve mal sahiplerinin herhangi bir işlem yapması engellenerek bu yapılar için yıkım kararı çıkartılır. Yıkım işlemi, hak sahipleri ile yapılan anlaşmalar sonrasında başlar. 

Eğer hak sahibi, anlaşmaya yanaşmazsa evlerini yıkmaları için 60 gün ve ek süre verilir. Süre bitiminde hala yıkım işlemi gerçekleşmediyse, ilgili yapılar devlet tarafından yıkılır. Ardından genellikle  TOKİ  tarafından yeniden projelendirilerek bölge sıfırdan inşa edilir. 


Birgün/Seçil Türkan


Geri Dön