29 / 04 / 2024

Rumeli Hisarı'na esaslı onarım yapılmalı!

Rumeli Hisarı'na esaslı onarım yapılmalı!

İstanbul'un en önemli tarihi simgelerinden biri olan Rumeli Hisarı bakımsızlık nedeniyle kapalı tutuluyor. Hisarda restorasyon çalışmaları ne zaman başlayacak?



Fatih Sultan Mehmet tarafından İstanbul’un fethinden hemen önce yaptırılan Rumeli Hisarı bakımsızlıktan dökülüyor. Hisarda bir türlü hayata geçirilemeyen restorasyon projesi çalışmalarının ne zaman başlayacağı bilinmiyor.  

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde inceleme yapılmıştı. Yapılan incelemenin ardından hazırlanan rapor ve uzmanların tüm uyarılarına rağmen, aradan geçen beş yıllık sürede bakım, onarım çalışmaları bir türlü hayata geçirilmedi.

Rumeli Hisarı na esaslı onarım yapılmalı!

Rumeli Hisarı'nın, dış cephesindeki duvarların bir kısmında ayrışma ve çatlaklar oluştuğunu, surlardan fışkıran ağaç ve bitkilerin tarihi yapıya zarar vermeye devam ettiği görülüyor. Bazı bölümlerde taşların kırıldığı, merpenlerde aşınmalar da mevcut. İBB ve Hisar’da görevli yetkililer, söz konusu restorasyon proje ihalesinin İBB iştiraklerinden BİMTAŞ şirketi tarafından yapıldığını, proje kapsamında sur ve burçların tamamen elden geçirilmesinin, bu çalışmaların da iki yıl sürmesinin planlandığı bilgisini verdiler. Hazırlanan projenin Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanmasına karşın bir türlü ihale aşamasına geçilemediği belirtilirken, ihale sürecinin İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın uhdesinde olduğu iddia edildi.

İBB raporuna göre esaslı onarım yapılmalı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Müdürlüğü (KUDEP) tarafından 23 Haziran 2014 tarihinde hisarda yapılan incelemenin ardından rapor hazırlandı. Raporda; Rumeli Hisarı’nın yapısındaki bozulma seviyesinin yoğun olduğu ivedilikle esaslı onarım yapılması gerektiği vurgulanmıştı.


Geri Dön