30 / 04 / 2024

Rus turist sayısındaki gerileme azalacak!

Rus turist sayısındaki gerileme azalacak!

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, tur uçaklarına devlet tarafından verilen 6 bin dolarlık yakıt desteğin olmaması durumunda Rus pazarındaki daralmanın yüzde 40'ı aşacağını söyledi.



AA muhabirine açıklamalarda bulunan Hacısüleyman, yılın ilk dört ayında Rusya pazarının yaklaşık yüzde 40 daraldığını fakat bu daralmanın yaz sezonunun başlamasıyla azalacağını tahmin ettiğini belirtti. Rusya pazarında 2015 yılı için yüzde 25 daralma öngördüklerini ifade eden Hacısüleyman, "Her ne kadar ekonomileri düzelmediyse de yaz aylarının gelmesiyle Rus halkında tatil motivasyonu başladı. Bu nedenle Rus pazarındaki gerilemenin azalacağını düşünüyoruz" dedi. 


Rusya ekonomisinin kötüye gittiği dönemlerde bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısının azaldığını ama ekonomik kriz atlatılınca turist sayısında ciddi artış kaydedildiğini anlatan Hacısüleyman, "1990'ların ortalarında başlayan Rusya pazarı çok iyi gelişim gösterdi. 


Almanya'nın yanında en iyi pazarımız haline geldi ama bu yıl gelişme durdu. Gelecek yıl için de durgunluk beklentisi var. Daralmanın olacağını zaten geçen yıldan öngörmüştük. O nedenle bu yıl ve gelecek yıl için ihtiyatlıyız, plan ve programlarımızı buna göre yapıyoruz" ifadelerini kullandı. 


Rusya'dan gelen tur uçaklarına verilen yakıt desteğinin sektörü ciddi düzeyde rahatlattığını vurgulayan Hacısüleyman, "Uçak yakıtları için verilen 6 bin dolarlık devlet desteği olmasa Rusya pazarındaki daralma yüzde 40'ı da aşardı ama keşke teşvik 2 ayla sınırlı tutulmayıp yıla yayılsaydı. O zaman teşvik için ayrılan bütçeden çok daha yüksek geliri elde etme şansımız olacaktı" diye konuştu. 

Turizm sektörü için Almanya ve Rusya'nın yanında gelecek yıllarda en iyi pazarlardan birinin de iran olacağını dile getiren Hacısüleyman, özellikle ambargonun kaldırılmasıyla pazarın çok gelişeceğini ifade etti. 

Türk Hava Yoliarı'nca (THY) Asya ve Avrupa'daki büyük şehirlerden Antalya'ya direkt sefer konulmasının turist sayısının artmasına katkı sağlayacağını anlatan Hacısüleyman, "Hindistan'ın büyük ve zengin şehirlerinden Antalya'ya hiçbir bağlantı yok. 

Kazakistan'daki büyük şehirlerden de doğrudan bağlantı bulunmuyor. Avrupa'nın değişik şehirlerinden, örneğin Madrid'den Antalya'ya bir bağlantı yok. Doğrudan uçuşların artması sektöre inanılmaz fayda sağlar" değerlendirmesinde bulundu. 


732 BİNDEN 4,5 MİLYONA 

Ekonomik ve siyasi nedenlerle 1991 sonunda dağılan SSCB'nin ardından ortaya çıkan Rusya Federasyonu ve diğer ülkeler, Türkiye ve Avrupa ülkeleri açısından turizmde yeni bir pazar oluşturdu. 


SSCB'nin dağıldığı yıl 732 bin düzeyinde olan Türkiye'yi ziyaret eden Rus sayısı, 1992 yılında 1 milyon 241 bine çıktı. 1997 yılında 1 milyon 514 bin kişiye kadar çıkan Rus turist sayısı, ülkede yaşanan ekonomik kriz ve rublenin değer kaybetmesi nedeniyle 1998 yılında 676 bin, 1999 yılında da 439 bin kişiye geriledi. 


Bu tarihten sonra yeniden toparlanmaya başlayan Rusya'dan 2000 yılında 677 bin turist Türkiye'yi ziyaret etti. Bu sayı 2003 yılında 1 milyon 281 bin, 2007'de 2 milyon 465 bin, 2010'da 3 milyon 107 bin, 2013 yılında 4 milyon 269 bin, 2014 yılında da 4 milyon 479 bin kişiye kadar yükseldi.


Yedigün Gazetesi


Geri Dön