Sektörel

Ruslar İstanbul'a akın etti! Nakit, altın ve kripto ile gayrimenkul alıyorlar!

Yaptırımlar sebebiyle varlıkları için güvenli liman arayışına giren zengin Ruslar, İstanbul ve Dubai'deki gayrimenkullere yöneldi. Sektörün önde gelen isimleri, para transferlerinde altın, nakit ve kripto para kullanımlarının altını çizdi... Yaptırımlar sonrasında varlıkları için güvenli yer arayan Rus vatandaşları, İstanbul ve Dubai'deki gayrimenkullere yöneldi

Rusya'nın başlattığı Ukrayna işgalinin ardından bazı ülkeler Rusya'ya karşı yaptırımlarını devreye aldı. Yaptırımlar sonrasında varlıkları için güvenli yer arayan Rus vatandaşları, İstanbul ve Dubai'deki gayrimenkullere yöneldi.

“Ruslar tedirgin, güvenli liman olarak Türkiye’ye yöneliyorlar. Özellikle son 10 gündür hem yatırım hem de oturum amaçlı Rusların yoğun ilgisiyle karşı karşıyayız” ifadelerini kullanan Golden Sign Kurucu Ortağı Gül Gül, megakent İstanbul genelinde 5-6 satış noktası işe hizmette bulunduklarına ve son zamanlardaki her 10 müşterinin 7'sinin Rus olduğuna dikkat çekti. Son 1 hafta 10 gündür oldukça yoğun bir satışla karşılaştıklarının altını çizen Gül, Ruslara günde 7-8 adet satış yaptıklarına vurgu yaparak bu rakaman gerçekten ciddi bir rakam olduğunu dile getirdi. 

Müşterilerini oligark olarak değil ama varlıklı Ruslar şeklinde belirten Gül, üç beş konut alanların olduğuna dikkat çekerek Rusa'da işlerin kötüleşmesi oladılığına karşı buraya yöneldiklerini ifade etti. Rusların alımlarını nakit olarak gerçekleştirdiğinin altını çizen Gül, Türkiye'de banka hesabı açtıklarını, altın olarak getirdiklerini dile getirdi. 

Konut alımları yüzde 97 arttı 

Ruslar, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başladığı Şubat 2022'de Türkiye'de 509 tame ev satın aldı ve bu rakam 2021 Şubat'a göre yüzde 97 artış gösterdi. Rus vatandaşları 2021 yılında Türkiye'den ev satın alan yabancılar arasında 5.379 konut ile İran ve Iraklılardan sonra 3. sıraya yerleşmişti. 

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da Rusların konut alımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İbrahim Babacan, son 15-20 gündür Rusların yoğunlaştığını belirtti ve 250 bin dolardan fazla alım gerçekleştirerek vatandaşlık hakkı kazanmak istediklerinin de altını çizdi. 

"Daha önce Antalya başta olmak üzere yaşamak ya da turizm amaçlı alımlar görüyorduk. Şimdi İstanbul’daki Rus yatırımcı profili çok farklı" ifadelerini kullanan Babacan, yaşamak için değil yatırım amacıyla konut alındığının görüldüğünü belirtti. 

Reuters bazı Rus konut yatırımcılarıyla irtibata geçti ancak yatırımcılar hassas konu olması sebebiyle açıklamda bulunmadı. Yurt dışında gayrimenkul satın alan Rus müşterilere danışmanlık hizmeti veren Moskova ve Berlin merkezli gayrimenkul aracılık firması olan Tranio’dan Elena Milishenkova, yatırımcıların hem paralarını korumak için çabaladığını hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde geçici yerleşim amacıyla oturum vizesi almak için çalıştığını dile getirdi. Milishenkova, konuyla ilgili açıklamasında 2022 yılının ilk 3 ayında Dubai’de bulunan evler için 2021'inaynı dönemine göre neredeyse 3 kat fazla talep aldıklarına vurgu yaptı. 

Dubai’de faaliyette bulunan Modern Living gayrimenkul şirketinin CEO’su Thiago Caldas, konuyla ilgili açıklamasında Ukrayna işgalinin ilk günlerinde bölgede bir kampanyaya imza attıklarını ve kendileriyle temasa geçenlerin sayısının 10 kat fazla olduğunu dile getirdi. 

NAKİT ve KRİPTO PARA

BAE merkezli Royal Home Real Estate’te gayrimenkul danışmanı Elena Timchenko, Dubai’de banka hesabı bulunan Ruslar için sürecin daha basit şekilde ilerlediğini dile getirdi. Körfez ülkesine fon sokmanın oldukça güç olduğunun altını çizen Timchenko, “Dubai’de (gayrimenkul) satın alma isteği başka bir şey, alabilme kabiliyeti başka bir şey” diye konuştu.

Türkiye’ye yeni gelen bazı Rus vatandaşlar da yaptırımları çiğnemeye lişkinihtiyatlı olan bankalarda işlem yapma konusunda güçlüklerle karşılaşabiliyor. Ek uygunluk prosedürleri ve Rusların Visa ile Mastercard’dan çıkarılması da durumu gittikçe daha zor hale getirdi. 

Diğer tarafan, megakent İstanbul merkezli gayrimenkul geliştiricisi olan İbrahim Babacan da konuyla ilgili olarak, Rusların ödemelerini bankalar aracılığıyla gerçekleştirdiğine ve şu ana kadar ödemelerle ilgili bir sorunla karşı karşıya kalmadıklarına vurgu yaptı. 

BAE’den Caldas’ın ve İstanbul’da gayrimenkul danışmanlık hizmetinde bulunan Alex Cihanoglu tarafından aktarılan bilgilere göre; şu anda yaptırımlar finansal transferlerin karmaşıklaşmasına neden olurken, bazı Rus vatandaşlar da kripto paralarını nakde çeviriyor ve o şekilde kullanıyor. 

Sözcü'de yer alan habere göre; Caldas, konuyla ilgili olarak gördükleri işlemlerin çoğunun kripto para olduğunu belirterek, kripto paraların şu anda bu piyasada karşı karşıya kalınına güçlükler için kullanılan bir kanal olduğuna dikkat çekti.  

Antalya'da kira bedelleri 3 kat arttı! Yabancıların yeni gözdesi!

Rusya ve Ukrayna savaşı konut satışına doping oldu!

Ruslar konut alımı için Türkiye’ye yöneliyor!