16 / 05 / 2024

Ruslar İstanbul'a akın etti! Nakit, altın ve kripto ile gayrimenkul alıyorlar!

Ruslar İstanbul'a akın etti! Nakit, altın ve kripto ile gayrimenkul alıyorlar!

Yaptırımlar sebebiyle varlıkları için güvenli liman arayışına giren zengin Ruslar, İstanbul ve Dubai'deki gayrimenkullere yöneldi. Sektörün önde gelen isimleri, para transferlerinde altın, nakit ve kripto para kullanımlarının altını çizdi...



Konut alımları yüzde 97 arttı 

Ruslar, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın başladığı Şubat 2022'de Türkiye'de 509 tame ev satın aldı ve bu rakam 2021 Şubat'a göre yüzde 97 artış gösterdi. Rus vatandaşları 2021 yılında Türkiye'den ev satın alan yabancılar arasında 5.379 konut ile İran ve Iraklılardan sonra 3. sıraya yerleşmişti. 

Ruslar İstanbul a akın etti! Nakit, altın ve kripto ile gayrimenkul alıyorlar!

Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan da Rusların konut alımlarıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İbrahim Babacan, son 15-20 gündür Rusların yoğunlaştığını belirtti ve 250 bin dolardan fazla alım gerçekleştirerek vatandaşlık hakkı kazanmak istediklerinin de altını çizdi. 

"Daha önce Antalya başta olmak üzere yaşamak ya da turizm amaçlı alımlar görüyorduk. Şimdi İstanbul’daki Rus yatırımcı profili çok farklı" ifadelerini kullanan Babacan, yaşamak için değil yatırım amacıyla konut alındığının görüldüğünü belirtti. 

Ruslar İstanbul a akın etti! Nakit, altın ve kripto ile gayrimenkul alıyorlar!

Reuters bazı Rus konut yatırımcılarıyla irtibata geçti ancak yatırımcılar hassas konu olması sebebiyle açıklamda bulunmadı. Yurt dışında gayrimenkul satın alan Rus müşterilere danışmanlık hizmeti veren Moskova ve Berlin merkezli gayrimenkul aracılık firması olan Tranio’dan Elena Milishenkova, yatırımcıların hem paralarını korumak için çabaladığını hem de Birleşik Arap Emirlikleri'nde geçici yerleşim amacıyla oturum vizesi almak için çalıştığını dile getirdi. Milishenkova, konuyla ilgili açıklamasında 2022 yılının ilk 3 ayında Dubai’de bulunan evler için 2021'inaynı dönemine göre neredeyse 3 kat fazla talep aldıklarına vurgu yaptı. 

Dubai’de faaliyette bulunan Modern Living gayrimenkul şirketinin CEO’su Thiago Caldas, konuyla ilgili açıklamasında Ukrayna işgalinin ilk günlerinde bölgede bir kampanyaya imza attıklarını ve kendileriyle temasa geçenlerin sayısının 10 kat fazla olduğunu dile getirdi. 


Geri Dön