29 / 04 / 2024

Rusya-Ukrayna savaşı Laleli esnafını da etkiledi: Kepenkler kapanacak mı?

Rusya-Ukrayna savaşı Laleli esnafını da etkiledi: Kepenkler kapanacak mı?

Rusya ve Ukrayna savaşında 20. güne girilirken, savaşın yarattığı ekonomik yansımalar Türkiye’de de görülüyor. Rusların ve Ukraynalıların uğrak yeri olan İstanbul Laleli’de sakin durum dikkatleri çekiyor.



‘SATIŞ YAPILAMIYOR’

Enes Varlık: “Ürün siparişleri vardı, müşterilerin talepleri vardı, bunların hepsi iptal oldu maalesef. Şu an o ülkelere hiçbir şekilde satış yapılamıyor.

Ukrayna zaten tamamen bitmiş vaziyette, Rusya’da da para politikasından dolayı sorun yaşanıyor. İnsanlar parayla gelemedikleri için herhangi bir alışveriş de yapamıyorlar. Zaten yaklaşık 2-2.5 senedir pandemi dönemindeyiz, üstüne bu savaşın da olması çok daha fazla sıkıntıya soktu.”

‘BİR TANE MÜŞTERİ YOK’

Metin Bulut: “Biz Rus-Ukrayna pazarına çalıştığımız için bizi çok etkiledi. Şu an Laleli’de 1 tane Rus, Ukraynalı müşteri yok. Biz de Laleli esnafı olarak televizyona bakıp, ne zaman bir gelişme olur, ne zaman düzelir, onun derdindeyiz. Biz firma olarak tam savaş olacağı zaman Rusya’da fuardaydık. Fuarın ilk 2 günü çok güzel geçti, 3. gün savaş çıktı… İstanbul’a geldik, sipariş iptalleri başladı.”

Rusya-Ukrayna savaşı Laleli esnafını da etkiledi: Kepenkler kapanacak mı?

‘ÇOĞU KİŞİ DARALMAYA GİDECEK’

Alaattin Saylam: “Bu kriz işlerimizi yüzde 70-80 oranında etkiledi. İster istemez pazarımızı değiştirmek zorunda kalacağız. Görüştüğümüz bazı müşteriler, ‘Rusya’yı 10 sene unutun’ diyorlar.

(Öyle bir senaryo gerçekleşirse esnaf olarak dayanabilir misiniz?) Kimse dayanamaz. Çoğu kişi daralmaya gidecek. Belki depolarından mal satacaklar, maliyetlerini düşürecekler ve yeni pazarlar arayacaklar.”

‘ESNAF ŞU ANDA ÇOK KÖTÜ DURUMDA’

İsmail bey: “Laleli esnafı şu anda gerçekten çok kötü durumda. Laleli piyasası zaten genelde Rusya ve Ukraynalı müşterilerle çalışıyordu. Bir dönem uçak düşürme olayı oldu, o zaman müşterilerimizin yarısını kaybettik. O zaman giden müşteri bir daha geri gelmedi. Bu savaştan beri de kimse yok şu anda. Ne Rus var, ne Ukraynalı var…”

Kurulan ve kapanan şirket sayısı Ocak 2022'de arttı mı?

Esnafın yüzünü güldürecek 35 milyarlık kredi fırsatı! Başvurular başladı..


Geri Dön