30 / 04 / 2024

Rusya’nın gaz kozu işe yaradı! Bir ülke yaptırımları kaldırdığını açıkladı

Rusya’nın gaz kozu işe yaradı! Bir ülke yaptırımları kaldırdığını açıkladı

Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş sonrası hem ABD hem de AB ülkelerinin yoğun yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya elindeki gaz kozunu kullanmaya başlamıştı. Kış öncesi donmaktan korkarak yaptırımlardan vazgeçen ilk ülke Hollanda oldu.



Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın başlamasının ardından 27 Avrupa Birliği ülkesi dahil birçok dünya ülkesi Rusya'ya karşı ekonomik yaptırım ve ambargo kararı almıştı.

PUTİN GAZ KOZUNU KULLANDI

Savaşı başlatan Rusya bu yaptırımlara uzun süre direndi ve kışa girmeden tam anlamıyla Avrupa ülkelerini yumuşak karnından vurdu. Rusya’nın elindeki büyük güç olan doğal gaz vanasını kapatmasının ardından Avrupa genelinde doğal gaz ve elektrik fiyatları yüzde 500’den fazla yükseldi.

ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri aylardır Rus gazına alternatif aradı ancak tam anlamıyla bir çözüm bulunamadı.

HOLLANDA RUSYA’YA KARŞI OLAN YAPTIRIMLARDAN ÇEKİLDİ

Gaz kozunu kullanan Rusya amacına ulaştı. Avrupa Birliği ülkelerinden ilk geri adım geldi. AB ülkesi Hollanda'dan flaş bir karar geldi ve yaptırımlardan çekildiği belirtildi.

Avrupa'da ciddi bir ekonomik durgunluk yaşanırken, Hollanda'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlardan çekildiği aktarıldı.

91 YAPTIRIM KALDIRILDI

Hollanda devletinin Rusya’ya uygulanan 91 yaptırımdan çekildiği belirtildi. Bu gelişmeyle birlikte Rus bayraklı 34 gemiye uygulanan yaptırım kaldırıldı ve gemilerin Hollanda limanlarına yanaşmalarına izin verildi. Rusların dondurulan malvarlığı da iade edildi.

 


Geri Dön