23 / 11 / 2024
fuzul

Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yapıldı!

Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yapıldı!

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yüklenici firmanın iflasını açıklamasının ardından inşası duran Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yaptı.




Paraları ödenmeyen işçileri hatırlatan Özel, "Tünel alttan ve üstten gelen baskılarla her geçen gün birazcık daha daralıyor ve çöküyor. Eğer buraya ya yeni bir ihale ya da devlet eliyle müdahale olmazsa hem işçiler mağdur olacak hem de bu kadar masraf boşa gidecek" dedi.


Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Manisa-İzmir arasını 15 dakikaya düşürecek Sabuncubeli Tüneli inşaatındaki çalışmalar, yüklenici firmanın ekonomik sıkıntıları nedeniyle iflasını istemesi ve taşeron firmalara para ödeyememesi nedeniyle 1 Kasım 2014 tarihinde durdu.


CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, son durumu yerinde görmek için çalışmaların durduğu 1500 metreye kadar giderek inceleme yaptı.


ALACAKLI İŞÇİLERİ HATIRLATTI


Sabuncubeli Tüneli'ndeki çalışmaların durmasıyla birlikte iki türlü mağduriyetin olduğunun altını çizen CHP'li Özel, "İlk olarak işçinin mağduriyeti ile karşı karşıyayız. 200 işçinin üç aylık maaşları hala içeride. 20 işçi ise beş aydır maaş alamıyor. Firmanın bütün faaliyetleri durmuş durumda. İşçiler mağdur. Analizlerin doğru yapılmamasından dolayı tünelde 3 kez meydana gelen seri heyelanlardan dolayı çalışmalar aksadı. Firma da maliyetlere katlanamadığı için faaliyetlerini durdurdu. 1 Kasım'dan bu yana çalışmıyorlar. Üç aylık alacakları var" dedi.


HAYAL KIRIKLIĞINA DÖNÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ


Sabuncubeli Tüneli'nin çılgın bir proje olarak değerlendirildiğinin altını çizen CHP'li Özel, "Buraya servet harcandı. Bir kez daha tespit ettiğimiz şudur ki tünelde yer yer çökmeler ve yarılmalar görülüyor. Milli servet kaderine terk edilmiş adeta. Püskürtme beton atılmış, bu nedenle kenarlarda patlama yaşanıyor. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, 25 Aralık 1995'te Manisa'ya geldiğinde 'Bu Sabuncu'nun belini kıralım mı' diye sordu. Manisalılar da 'kıralım' cevabını verdi. Devletin, bu Sabuncu'nun belini kırma mücadelesi 20 yıldır devam ediyor. Ancak hala kıramadılar. Tüneli 'çılgın proje' olarak söylediler ama maalesef bu çılgın proje büyük bir hayal kırıklığı oldu" diye konuştu.


BİR AN ÖNCE TAMAMLANMASINI İSTEDİ


Tünelin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyen, ancak ihale yöntemini eleştiren Özel, "Elbette bu kadar proje yapılmış, para ayrılmışken bu tünelin tamamlanması gerekir. Ama maalesef son zamanlarda çokça gördüğümüz uygulamanın bir benzerini yani kötü planlama, adrese teslim, şeffaf olmayan ihaleler ile burada da karşılaşıyoruz. Örneğin Konak tünellerinde ilerleme başına hakediş kesiliyordu. Orada da zeminle ilgili sıkıntı çıktı. Ama bir şekilde tamamlandı. Ama Sabuncubeli tünelinde firma ihaleyi götürü usulü almış. Çıkan her aksilikte de firma zarar ettiğini düşünüyor ve en sonunda iflasını veriyor" dedi.


Tünelde çalışmanın yapıldığı son noktaya kadar gittiklerini söyleyen Özel, "Şu anda daha yapılacak çok iş var. Tünel alttan ve üstten gelen baskılarla her geçen gün birazcık daha daralıyor ve çöküyor. Eğer buraya ya yeni bir ihale ya da devlet eliyle müdahale olmazsa hem işçiler mağdur olacak hem de bu kadar masraf boşa gidecek" dedi.


CAN KAYBI YAŞANMAMASI MUCİZE YORUMU


Tünelin Manisa kısmında son üç ayda iki defa çökme yaşandığına dikkat çeken CHP'li Özel, "Zeminde sıvılaşma oluşuyor. Tünelin Manisa giriş ağzında son üç ayda iki defa göçük meydana geldi. Çok kısa bir süre sonra tekrar bir göçük oldu. Bugüne kadar can kaybı olmaması ise bir mucize. Bundan sonra yeniden doğru bir etüt yapılıp doğru bir ihale açılarak doğru bir proje ile bu işin hızla tamamlanması gerekiyor. Oradaki işçilerin maaşlarının derhal ödenmesi lazım. Çalışan personelin bir kısmı İş-Kur'a gidip dilekçe vermiş. İş-Kur yetkilileri, 'Alacaklarınızın üç aya kadar olan kısmını İş-Kur ödeme yapabilecek denilmiş'. Ancak ödemenin yapılacağı tarihle ilgili bilgi verilmemiş" diye konuştu.


 Milliyet


Geri Dön