03 / 05 / 2024

Sadabat yeniden canlanıyor!

Sadabat yeniden canlanıyor!

Tarihi demiryolu hattını hayata geçirerek, ilçeyi modern zamanın ve tarihi dokunun harmanlandığı bir yer haline getirmek için çalışmalara başlayan Kağıthane Belediyesi Zabit Mektepleri, Sadabad Camii, Sübyan Mektepleri'ni restore çalışmalarıyla canlanıyor



Tarihi demiryolu hattını hayata geçirerek, ilçeyi modern zamanın ve tarihi dokunun harmanlandığı bir yer haline getirmek için çalışmalara başlayan Kağıthane Belediyesi Zabit Mektepleri, Sadabad Camii, Sübyan Mektepleri'ni restore çalışmalarıyla Sadabad'da tarihi yeniden canlandırıyor. Osmanlı Milli Arşivleri ile tarihin izleri buluşan Kağıthane'de, Kağıthane Belediyesi Sadabad Camii'sinden esinlenen mimarisiyle Nurtepe'de yükselecek Akabe Camii'nin de temeli atıldı. Tarih çalışmalannda yazılı kaynaklara da önem veren Kağıthane Belediyesi, 660 sayfalık Osmanlı'da Kağıthane Belgeleri isimli bir eser oluşturdu. Belgelerle Kağıthane'nin görkemli tarihinin içeren Kağıthane Tarih Envanteri ise 800 sayfalık etkili bir kaynak olarak raflarda yerini aldı. Yazılı eserlerden mekteplere, Osmanlı saraylarından çeşmelere Kağıthane'de tarihin izlerine önem verdiklerini ifade eden Başkan Kılıç, "Kağıthane tarihini ayağa kaldırabilmek, yaşatabilmek için çalışmalanmızı çok hızlı bir şekilde sürdürdük. Önce Zabit Mekteplerinin restorasyon çalışmasını yaptık. 


Bizim çocukluğumuzdan beri kullandığımız, gördüğümüz ve tekrar kullanılmasını hayal ettiğimiz bir yerdi. Zabıt Mektebimiz Kaymakamlık binamız olarak yeniden hizmete açıldı. Ardından Sübyan Mekteplerini restore ettik. Şehir Müzesi olarak ve Türk islam Sanatlan'nın eğitim merkezi olarak kullanılmakta. Yine 550 yıllık geçmişiyle Kağıthane'mizin en eski yapısı Daye Hatun Camii'nin restorasyon çalışması tamamlandı. Daye Hatun Camii'nin açılışını da yakında gerçekleştireceğiz. 

Sadabad Camii'si restorasyonu bitti. Bir ay içerisinde Sadabad Camii kullanılmaya başlayacak" diyerek Kağıthane tarihinin önemini anlattı. Eğitim kurumlannın yükseleceği Cendere Vadisi eğitim ve bilişim teknoloji merkezi olarak adından söz ettirecek. Cendere Vadisi Haliç suyunun Kağıthane Deresi'ne pompalanmasına denizle buluştu. Tarihi yapı kalıntılarıyla çevrelenen Cendere Vadisi, sahil parkı ve mesire alanıyla tarihindeki görkemli günlerinden güç alarak parlak bir geleceğe doğru yol alan bölge olarak adından söz ettiriyor. Kentsel dönüşüm çalışmalannda başarısıyla çehresi yenilenen Kağıthane A plus ofislerin ve modern zaman standartlarına uygun yapılaşmanın etkisiyle emlak değerini de arttınyor. Tarihi çalışmalann ilçeye kazandırdığı kültürel değerin yan sıra bölgenin 3'üncü havaalanı ve köprü bağlantı yollarıyla kesişmesi bölgedeki emlak değerini etkiliyor. Yatınmcılann ilgisini çeken Kağıthane şehrin prestijli ilçelerinden biri olarak gelecekte de adından söz ettirecek gibi görünüyor. 


Dokuz Sütun


Geri Dön