05 / 11 / 2024

Marmaray projesi kazılarında çıkarılan kalıntılarla tarih canlanıyor!

Marmaray projesi kazılarında çıkarılan kalıntılarla tarih canlanıyor!

Marmaray için gün sayarken gözler yeniden kazılarda çıkarılan arkeolojik kalıntılara çevrildi. Antik limandan çıkarılan gemi, sergilenecek en önemli parçalar arasında Marmaray projesi kazılarında çıkarılan kalıntılarla tarih canlanıyor...





Marmaray için gün sayarken gözler yeniden kazılarda çıkarılan arkeolojik kalıntılara çevrildi. Antik limandan çıkarılan gemi, sergilenecek en önemli parçalar arasında 


Açılışı 29 Ekim’de yapılacak olan  Marmaray  Projesi kapsamında ortaya çıkarılan tarihi kalıntılar sergileneceği günü bekliyor.


Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle, İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü başkanlığında 2004 yılında Marmaray projesi kapsamında kazılar başlamıştı. Üsküdar, Sirkeci ve Yenikapı’daki istasyonların inşasıyla birlikte, üç ayrı bölgede sürdürülen bu kazılar tamamlanma aşamasına geldi. Proje alanında arazi çalışmaları bitirilirken buradaki atölye çalışmaları devam ediyor. İstanbul Metrosu Projesi Yenikapı Metro İnşaatı kapsamındaki kazının bir bölümü tamamlandı, diğer alanlarda ise kazılar sürüyor. Bugün gelinen aşamada, 32 bin 350 eser elde edildi. Taraf’ın edindiği bilgiye göre antik limandan çıkan gemi kalıntıları Yenikapı İstasyonu’nda yapılacak müzede fanusta sergilenecek.



32 BİN 350 ADET MÜZELİK ESER BULUNDU


Antik çağın en büyük limanı ve Neolitik dönemden kalma yerleşim yeri Marmaray kazılarında gün yüzüne çıktı. Marmaray kazısında 17 bin 650, metro kazısında ise 14 bin 700 esere ulaştı. 32 bin 350 müzelik eser açığa çıktı. Devam eden kazılarla bu sayının artacağı düşünülüyor. 60 bin metrekarelik alana yayılan ve yaklaşık 10 yıldır yürütülen kazılarda, dünyanın en büyük gemi filosu gün yüzüne çıkarıldı. 37 gemi batığına, yüzlerce insan iskeletine ve 22 bin hayvan kemiğine ulaşıldı. Marmaray projesi kapsamında yapılan kazılarla 8500 yıl öncesine ait insan yaşamının ipuçlarına erişildi. Böylelikle İstanbul’un yerleşik yaşama geçiş tarihi bir kere daha tespit edildi.


MÜZENİN DURUMU BELİRSİZ


Marmaray kazılarını bugüne kadar dünyanın dört bir yanından arkeologlar ziyaret etti. Geçtiğimiz Haziran ayında UNESCO’ya bağlı ICOM’un düzenlediği sempozyum için Türkiye’ye gelen 29 ülkeden 130 bilim insanı, Marmaray kazılarında Yenikapı’dan çıkan 36 gemiyi inceledi. Kazıların sonuçlarını yabancı bilim insanları ve dünya basını da merakla bekliyor. Taraf’ın edindiği bilgiye göre antik limandan çıkan gemi kalıntıları Yenikapı İstasyonu’nda yapılacak müzede fanusta sergilenecek. Çıkarılan eserlerin sergileneceği Yenikapı’ya yapılacak Arkeopark adındaki müzenin, Şehir Müzesi’ne mi yoksa Arkeoloji Müzesi’ne mi ait olacağı ise belirsiz. Ayrıca bu müzenin dışında kalan eserlerin ne şekilde korunacağı, hangi müzelerde sergileneceği de belirsizliğini koruyor.


EN BÜYÜK LİMAN GÜN YÜZÜNE ÇIKTI


Marmaray kapsamında yapılan Yenikapı kazılarında, 1 metre ile 6.30 metre arasında, antik dünyanın bilinen en büyük limanı ortaya çıkarıldı. Theodosius Limanı, Marmara Denizi kıyısına Roma İmparatoru I. Theodosius tarafından 379-395 yılları arasında Lykos şimdi ki adıyla Bayrampaşa Deresi’nin ağzına yaptırılmıştı. O yıllarda, uluslararası ticaret merkezi olarak kullanılan Theodosius Limanı, Likos deresinden gelen alüvyonlar yüzünden zamanla kullanılmaz hale geldi. Ayrıca Yenikapı Metro alanında sürdürülen kazılarda liman dolgusu üzerinde açığa çıkan ve MS 12-13. yüzyıllardan kalma olduğu düşünülen kilise kalıntısı da yine koruma altına alınarak Arkeopark projesine dâhil edildi.


Proje 2019 yılında tamamlanacak


Boğaziçi’nin altına yapılacak tüp geçit ile Asya ve Avrupa’yı denizin dibinden birbirine bağlama projesi 1860 yılında Sultan Abdülmecid’in hayaliydi. 2004 yılında somut adımlar atılmaya başlanarak proje kapsamında 76 kilometrelik bir güzergâh çizildi. Parça parça tamamlanacak olan projenin 13 kilometresi denizin altında. 29 Ekim’de açılacak Marmaray TÜP Tüneli’nin Kazlıçeşme, Yenikapı, Üsküdar, Ayrılıkçeşme ve Söğütlüçeşme’de durakları bulunuyor. Söğütlüçeşme- Yenikapı arası 12 dakikaya inecek. 2016’da Marmaray’ın yerüstünde 39 istasyonu olacak. Projesi kapsamında birçok metro çalışması da yürütülüyor. Bu çalışmalar 2019 yılında tamamlanacak.



BİLLUR ÖZGÜL/ Taraf Gazetesi


Geri Dön