22 / 12 / 2024

Sadberk Hanım Müzesi taşınmak üzere bina arıyor!

Sadberk Hanım Müzesi taşınmak üzere bina arıyor!

Türkiye'nin ilk özel müzesi Sadberk Hanım Müzesi, taşınma hazırlığında. Müze müdürü Fatma Bilgin, "Eserler arttıkça korunması zorlaşıyor, ulaşım da zor. Müzenin taşınması gündemde. Vakıf, müze için yer arıyor" dedi



İstanbul'da özel müzecilik deyince hemen akla; İstanbul Modern, Sakıp Sabancı, Pera ve Rahmi M. Koç Müzesi geliyor. Oysa bir müze daha var ki o, bu işin öncüsü: Sarıyer sahilindeki Sadberk Hanım Müzesi. Bugün Türk-İslam eserlerinin sergilendiği 'Azaryan Yalısı' olarak da anılan bu yapı, 1950 yılında Koç Ailesi tarafından satın alınıyor ve 1978 yılına kadar da yazlık olarak kullanılıyor. 1978-1980 yılları arasında, Sedat Hakkı Eldem'in restorasyon projesiyle müzeye dönüştürülüyor.

EK BİNA AÇILMIŞTI!
Vehbi Koç Vakfı, 1983 yılında edindiği Hüseyin Kocabaş Koleksiyonu'nda yer alan eserlerin de sergilenebilmesi için 'Sadberk Hanım Müzesi'nin hemen yanındaki yalıyı da satın alıyor. 20'nci yüzyıl başlarında inşa edildiği düşünülen bu yalının, ön cephesi aslına uygun olarak restore ediliyor ve bu ek müze binası 24 Ekim 1988 yılında 'Sevgi Gönül Binası' adıyla açılıyor. Sadberk Hanım Müzesi'nin müdürü Fatma Bilgin, müzeyi ve projelerini anlattı. 

Sadberk Hanım koleksiyonerliğe nasıl başladı
Sadberk Hanım, boş zamanlarında Ankara'da ve bilhassa İstanbul'da antikacılara gidip Türk işlemeleri ve Osmanlı kıyafetleri toplayan biri... Bazen bu gezilerinde çocukları, Rahmi Bey ve Sevgi Hanım'ı da yanında götürüyor. Zamanla Osmanlı sanat eserlerine de ilgi duyarak tuğralı gümüş, porselen, tespih ve kaşık gibi eserleri de topluyor. Atina'daki Benaki Müzesi'nden çok etkilenen Sadberk Hanım, bir müze kurup bu eserleri başkalarıyla paylaşmak istiyor. Bu, hayatının son günlerine kadar en büyük arzularından biri oluyor. Ancak ömrü vefa etmiyor ve ailesi onun ölümüyle birlikte bu isteğini gerçekleştiriyor. 

1983'ten bugüne kadar gelen müzenin gelecekteki projesi ne
Sadberk Hanım Müzesi, gerek hibe, gerek satın almalarla koleksiyonlarını hızla zenginleştiriyor. Ancak hem eserlerin korunması, hem de ulaşımın zor olması nedeniyle müzenin taşınması gündemde. Şu an Vehbi Koç Vakfı, müze için yer arıyor. 

Müzeye olan ilgi nasıl
Biraz şehrin dışında olması nedeniyle ziyaretçi sayısı yüksek değil ama yabancı ziyaretçilerimiz çok fazla... Yurt dışından sergimize bilinçli olarak geliyorlar, mutlu oluyoruz. 

Giriş ücretleri ne kadar
Normal 7, öğrenci 2 lira. Okullar topluca gelince ücret alınmıyor.

MÜZE GEZMEYİ ÖĞRETECEĞİZ!

2012'deki sergi programınız belli mi
'Kilden Suretler' sergisi; 18 Kasım'da açıldı, 15 Nisan 2012 tarihine kadar devam edecek. Her dönem sergilenen Osmanlı kıyafetlerinin dışında, senede iki kez tematik sergi yapıyoruz ve o sergileri de koleksiyonumuzdan eserlerle oluşturuyoruz. Yeni sergiler belli değil. 

Bir de sizin burada yaptığınız eğitim projeleri var...
Evet. Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayını bekleyen bir eğitim paketimiz var. Bu projeyle çocuklara, bir müzeyi dolaşırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğreteceğiz. Öğretmenlere de eğitim vereceğiz. Şimdi beklemedeyiz.

ASLI ÖRNEK/Sabah


Geri Dön