Sadrettin Karahocagil Güneydoğu'daki yatırımları anlattı!
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Güneydoğu'daki OSB’lerde yatırım için bin firmanın sıra beklediğini ve Gaziantep’te 6'ncı, Şanlıurfa’da 3'üncü, Diyarbakır'da 2'nci OSB'nin hazırlandığını belirtti.
Yerli ve yabancı yatırımcıların Güneydoğu'ya ilgisi sürüyor. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, yatırımların durduğuna, firmaların kararını iptal ettiğine ilişkin kendisine ulaşan bilgi olmadığını belirterek Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yatırım yapmak isteyen ve yer bekleyen bin firma olduğunu açıkladı. Çözüm süreci ile yaşanan huzur ortamının bozulmasının olumsuz yansımalarının turizm sektöründe görüldüğünü söyleyen Karahocagil, “Dışarıdan ciddi yatırımcılar gelmeye başlamıştı otel zincirleri gelmişti, hem sanayiciler geldi, organize sanayi bölgelerimiz doldu yenileri eklendi, bu ciddi yatırım artışı huzur ortamı sayesinde sağlandı. Yine yatırımlar var, organize sanayi bölgesindeki çalışmalar devam ediyor. Gaziantep 6. OSB, Şanlıurfa 3. OSB, Diyarbakır ve Mardin 2. Organize sanayilerini hazırlıyor. Bu çalışmalarda durmuş değil” dedi.
Turist sayısında ise düşüş olduğunu belirten Karahocagil, otel sahipleri ve turizm sektöründe çalışanların sıkıntısı olduğunu söyledi. Karahocagil, “Nisan ve Mayıs çok güzel geçti akın akın geliyorlardı bölgeyi ziyarete. Haziran'dan itibaren sıkıntı başladı. Algı problemi bunu da değiştiremiyoruz. Günlük hayatta sıkıntı olmamasına rağmen küçük çatışmalar batıya uluslararası camiaya farklı şekilde yansıyor” ifadelerini kullandı. Bölgenin ateş çemberi olarak görüldüğünü ifade eden Karahocagil, “Ancak gördüğünüz gibi normal güvenli bir günlük hayat burada devam ediyor. Bunu inşallah bütün ülke ve uluslar arasının da görmesi gerekiyor” dedi.
Yerel yönetimlerde kapsayıcı olduklarını aktaran Karahocagil, bütün belediyelerle çalıştıklarını söyledi. Karahocagil, “Marjinal bölgelerde sıkıntılarımız var. Gaziantep belediyesi ile çalışmak kolay hizmet odaklı. Hizmet odaklı ile çalışmak kolay gizli ajandası yok. HDP dışındaki belediyelerle çalışmak daha kolay. HDP'li belediyelerle de çalışıyoruz. Savur, Derik ve Çınar'da çalışıyoruz. Yaklaşanlar var yaklaşmayanlar var” diye konuştu.
26.6 MİLYARI 'GAP'TI
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil, 2014-2018 GAP Eylem Planı'nda 115 eylem ve bu eylemleri gerçekleştirmeye yönelik 494 projenin yer aldığını, plan uygulamaları için öngörülen toplam finansmanın 26,6 milyar lira olduğunu ve her yıl ortalama 5 milyar lira kaynak ayrılmasının planlandığını bildirdi. Silvan Barajı ile de 240 bin hektar alanın sulanacağını açıklayan Karahocagil, proje bittiğinde 300 binden fazla istihdamın artıracağını, gerekli tedbirlerin alındığını kaydetti.
Yeni Şafak