Saffet Paşa Yalısı'na 100 milyon dolar değer biçildi!
İstanbul Boğazı’nın en gözde yalıları arasında yer alan ve Osmanlı Devleti tarafından Dışişleri Bakanlığı olarak kullanılan 260 yıllık Saffet Paşa Yalısı mahkeme eli ile satışa sunulacak. Saffet Paşa Yalısı'nın değerinin 100 milyon dolar olacağı konuşuluyor.
İstanbul Boğazı’nın en gözde yalıların arasında yer alan 260 yıllık Saffet Paşa Yalısı mahkeme eli ile satışa sunulacak. Geleneksel Türk yapı tarzı ile barok üslup bir arada kullanılarak inşa edilen yalıya 100 milyon dolar değer biçildi. Satış işleminin iş insanı Zafer Toksöz'ün talebi üzerine açıldığı bildirildi.
Geniş bir cepheye sahip yalının keşfi için mahkeme Mayıs ayının son haftasına gün verdi. Saffet Paşa Yalısı'nın satışına yönelik süreç, Beykoz 2. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından sürdürülecek. Dava, iş insanı Zafer Toksöz’ün ‘Ortaklığın giderilmesi’ talebi ile açıldı. Zafer Toksöz, dava dilekçesinde, bu yalının satılarak kendisine düşen payın ödenmesi talebinde bulundu.
Keşif 26 Mayıs'ta gerçekleşecek
Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, iki kardeş Zafer Toksöz ve Ahmet Toksöz, söz konusu yalıda eşit hisseye sahip. Zafer Toksöz mahkemeye sunduğu dilekçede, “Ortaklar arasında taşınmaz birlikte kullanılamıyor. Aynı şekilde kiraya verme işlemi de yapılamıyor. Satış ve paranın paylaştırılması dışında ortaklığın giderilmesi de mümkün görünmüyor” ifadeleri yer aldı. Açılan davadan mahkeme keşif işlemleri için 2022'nin 25 Mayıs tarihine gün verdi. Tüm süreçlerin yerine getirilmesinin ardından söz konusu yalı açık artırım yöntemi ile satışa sunulacak. Bazı kaynaklar, Saffet Paşa Yalısı’nın 100 milyon dolarlık bir değere sahip olabileceği belirtti.
Saffet Paşa Yalısı 1760'da inşa edildi
Saffet Paşa Yalısı 1760 tarihinde inşa edildi. Bu görkenli yalı bir dönem, Osmanlı Devleti tarafından Dışişleri Bakanlığı olarak kullanıldı. Dönemin Hariciye Nazırı Saffet Paşa’nın adı verilen yalı, 1. Derece korunması gereken kültür varlığı konumunda yer alıyor. 1.635 metrekarelik alan üzerine inşası gerçekleşen yalı, Boğaz’ın, en geniş cepheye sahip yalısı.
Bir dönem Sedat Simavi'ninde yaşadığı Saffet Paşa Yalısı, bir süre Sabancı ve Akbank’ı kuran Ahmet Sapmaz’ın mülkiyetine geçmiştir. Ahmet Sapmaz yaşadığı maddi sıkıntılardan ötürü yalıyı satmak zorunda kalmıştır. Yalı 2007'nin Ağustos ayında başlayan bir tadilata girmiş ve yalının taş duvarları güçlendirilmiş, bahçe düzenlemesi yapılmıştır. Söz konusu yalı 2007'den itibaren Toksöz Ailesi'na ait.
Saffet Paşa Yalısı'nın Mimari özellikleri
Saffet Paşa Yalısı’nda geleneksel Türk yapı tarzı ile barok üslup bir arada kullanılarak inşa edilmiştir. Yalının harem ve selamlık alanları orta sofalı plan tipinin simetrik olarak uygulanması ile oluşmuştur. Kanlıca İskelesi’ne doğru harem kısmı yer alırken Anadoluhisarı’na doğru ise selamlık alanı bulunur.
Yalının deniz cephesinde; üç bölmeli sürme pencere şeritleri, yalı baskısı ahşap kaplaması, kiremitli çatı ve saçağı, cumbalar ve konsolları ve pencere parmaklıkları ile klasik düzen göze çarpmaktadır.
Selamlığın girişi, güzel çini panoların yerleştirildiği bir eyvan içine alınmış bir biçimde dizayn edilmiştir. Buradaki zemin yükseltilerek mermerle kaplanmış, eyvanın önüne de Rodos işi çakıllarla bir bezeme yapılmıştır.
İki katlı ahşap yalının, her iki katında da; 13 oda, 2 merpen boşluğu, 2 sofa, helalar ve servis odaları yer almaktadır. Arka cephesinden ön cephesine kadar uzanan sofalar ve bu sofalara açılan dikdörtgen planlı farklı boyutlarda odaları da bulunmaktadır.
Söz konusu odaların bazılarında ahşap direk ve konsollarla dışarıya doğru genişletilme işlemleri kullanılmıştır.