23 / 12 / 2024

Safranbolu UNESCO'nun gözdesi oldu!

Safranbolu UNESCO'nun gözdesi oldu!

UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınan Karabük 'ün Safranbolu ilçesinin Belediye Başkanı Necdet Aksoy, "Listeye gireli 19 sene oldu." dedi...





UNESCO tarafından 17 Aralık 1994 tarihinde Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınan Karabük'ün Safranbolu ilçesinin Belediye Başkanı Necdet Aksoy, "Listeye gireli 19 sene oldu. Daha uzun yıllar daha Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde yer alacağız. İlçe olarak bunu hak ediyoruz." dedi.


Safranbolu, 1975 yılında zamanın Belediye Başkanı Kızıltan Ulukavak ve belediye meclis üyelerinin çalışmalarıyla tarihi evleri korumak için çıkartılan imar planı sayesinde Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin bulunduğu tarihi konak ve evleri korumaya devam ediyor. Eski başkanlardan Mustafa Eren'in Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınması yoğun çabalarıyla amacına ulaşan ilçedeki tarihi ev ve konaklar, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor.


Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) açıklamalarda bulunan Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, ilçenin Türkiye'de kent olarak Dünya Miras Listesi'nde olan 2 şehirden biri olduğunu söyledi. Listede olan diğer şehrin İstanbul olduğunu kaydeden Aksoy, "Safranbolu 1994 yılında Dünya Miras Listesi'ne girdikten sonra bize çeşitli anlamlarda imkanlar sağladı. Bunlardan biri turizmdir. Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde olmak dünyada gezilebilir ve görünebilir anlamda şehirler arasında tercih sebebi olduk. Uzakdoğu ve Avrupa ülkelerinden bir çok kişi Dünya Mirası eserlerini gezmek için ilçemize geliyor. Dünya Miras Listesi'nde olmak bizi devamlı denetleyen, gözetleyen ve miras listesinde olan eserleri korumamız için bir tehdit oluşturmaktadır. Yani bu eserleri daha iyi korumamızı sağlıyorlar." şeklinde konuştu.


Listede olmanın dünyanın çeşitli yerlerine gitiklerinde daha iyi iletişim, o şehirlerle kardeşlik kurmalarına yardımcı olduğunu kaydeden Aksıy, şöyle devam etti: "O şehirlerin kültürleri ile bizim kültürlerimizi bir araya getiriyoruz. Dünyanın ortak mirasını algılama ve anlam imkanı veriyor. UNESCO Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde olmak bize Avrupa Birliği fonlarından, dünyanın çeşitli fonlarından bizim korumacılığımıza kaynak aktarılması imkanı veriyor. 1994 yılından bu güne kadar başarılı bir şekilde UNESCO Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde yer alan, Safranbolu bu listede başarılı bir şekilde uzun süre kalacaktır. Bizim bu listeye girmemize imkan veren, destek sağlayan ve hazırlayan herkese şükranlarımı sunarım."


Mirası korumanın Safranbolu ilçesine Avrupa'dan bir çok ödülün alınmasına sebep olduğunu belirten Aksoy, "Mirasımızı en iyi şekilde korunmasını sağlayıp bu günlere gelmesi başta Tarihi Kentler Birliği tarafından dünyada mirasını en iyi koruyan 20 kentten birisi olarak gösterilmemiz, bunun yanı sıra geçen sene aldığımız Avrupa şeref plaketi ve bu sene aldığımız Avrupa şeref bayrağı almamızda Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde olmamızın büyük etkisi bulunmaktadır. Kasım ayı içerisinde Dünya Miras Şehirleri Yönetim Kurulu toplantısında Safranbolu'nun ismi ön planda olacak. Bundan sonra da yapılan yönetim kurulu toplantılarında yer almak." diye konuştu.


Dünya Miras Şehirleri Listesi'nde olmanın bir çok yükümlülükleri de beraberinde getirdiğini belirten Aksoy, "Yapılan koruma imar planlarını daha korumacı şeklinde yapmak, hem de yok olmuş eserlerimizi de dirilterek yeniden vücuda getirmek. Bu kapsamda Bağlar semtinde bulunan 1900'lü yılların başında yok olmuş tarihi hamamın inşaatı başladı, sene sonunda bitmiş olacak. Tarihi Çınar Sineması daha evvelinde Muallimler Birliği binası olan tarihi yapı 1960'lı yıllarda yanarak yok olmuş, yerinde yerler esiyor. O zamanki resim ve görüntülerden yola çıkarak yeniden yapıyoruz. 2014 yılı Haziran ayında bitmiş olacak. Bunlar gösteriyor biz UNESCO tarafından Dünya Miras Şehirleri Listesi'ne alınmayı hak ediyoruz." açıklamasını yaptı.



Milat



Geri Dön