05 / 11 / 2024

Sağlık Bakanlığı açın derse AVM'ler açılır! 

Sağlık Bakanlığı açın derse AVM'ler açılır! 

AYD Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, “Biz bu dönemde kiracılarımıza her türlü yaklaşımı gösteriyoruz. Yatırımlarımızın tek gelir kalemi olan kira gelirimizden bu süreçte feragat ettik" dedi...




Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş, AVM'lerin açılmasına ilişkin, 'Sağlık Bakanlığı açın derse açılmalıyız' dedi. Altaş, AVM mağazalarından kira alınmasına ilişkin gelen tepkilere karşın,  "Kira gelirlerinden mahrum olduğumuz dönemdeki kredi geri ödemeleri faizsiz olarak son taksitlere ötelenmeli" dedi. Bu durumu kiracılar ile elele atlatacaklarını belirtti.

Habertürk köşe yazarı Fatih Altaylı, bugünkü yazısında Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş'ın ile AVM'lerin açılmasına ilişkin yaptığı açıklamayı kaleme aldı.

İşte Fatih altaylı'nın 'AVM’ler: “Sağlık Bakanlığı açın derse açılmalıyız”' başlıklı yazısı....

Dün alışveriş merkezlerinin açılması için kamudan baskı geldiğini yazdım.

AVM’ler ile kiracıları arasındaki fikir ayrılığından söz ettim. Taraflar önerilerini yazmak isterlerse aktarırım dedim.

Kiracılar tarafından bir ses gelmedi. Daha doğrusu örgütlü bir ses gelmedi.

Perakendecilerin yüzde 15’ini temsil eden BMD’den arayan soran olmadı. Ancak AVM sahipleri ve dernekleri ile konuştum.

Geçmişte AVM’leri bir çatı altında toplayan derneğin yöneticiliğini yapmış bir AVM yöneticisi “Biz salgın başladığı zaman devlete bizi kapatın diye yalvardık. Kapatmadılar. Kapatma kararını sorumluluk üstlenerek biz aldık. Şimdi de açın baskısı var. Tehlike geçti mi acaba?” dedi.

“Niye devlet kapatsın diye beklediniz. Kendiniz kapatamaz mıydınız?” diye sordum.

“Kapatamazdık. Çünkü bir tür kamu hizmeti yapıyorum. Ortam sağlayıcıyız. İçişleri Bakanlığı’na bağlıyız o yönden. Nasıl ki, Vodafone kalkıp biz birkaç hafta GSM hizmeti vermiyoruz diyemezse, biz de kapatıyoruz diyemiyoruz. Buna rağmen kiracılarla anlaşıp kapattık” dedi.

AVM’lerin kapalı olduğu dönemde kiracılardan kira almadığını, bazı AVM’lerin güvenlik ve bakım gibi ortak giderler için bir pay aldığını ama bazılarının da bu para kiraya dahil olduğu için onu da almadığını söyledi.

"Peki açacak mısınız, açmak istiyor musunuz" diye sordum.

“Devlet açabilirsiniz, sorumluluk bizde demeli önce. Kiracılar da açılışa hazırız demeli. Yani en az yüzde 50 oranında kiracı dükkanını açmalı. Yine de bizce kamunun Mayıs başı dayatması erken. Ama zorla açtırırlarsa bizim yapacağımız şudur. Kademeli bir geçiş öneririz. Mayıs’ta kira almayız. Haziran ve Temmuz’da yarım kira ödenir. Sonrasına bakılır ya da başka çözümleri birlikte üretiriz. Sonuçta bu AVM’ler Euro bazında kredilerle yapıldı. Biz perakendeye, perakende bize bağlı. Ortak çıkar var. Ne onlar ne biz Rabbena hep bana diyemeyiz.”

Ardından AVM’leri çatısı altında toplayan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Altaş aradı. Prof. Altaş konuyu gündeme getirdiği için teşekkür etti. Epey konuştuk.

Söyledikleri özetle şöyle:

“AVM yatırımcıları olarak bu süreçte çok sıkıntılı günler geçiriyoruz. Bir tarafta halk sağlığı için alınan tedbirler ve bu doğrultuda canla başla gece gündüz demeden mücadele eden sağlık ordusu, kamu görevlileri, vatandaşlar diğer tarafta ekonomik faaliyetleri normalleştirmek adına Hazine Maliye Bakan Yardımcısı Sayın Nurettin Nebati'den gelen AVM'leri açın talebi. Üstüne bir de bazı perakendecilerin tüm sürecin faturasını bize çıkarma çabası, sosyal medyada linç kampanyaları.”

Altaş çok açıkça “Bilim kurulu açın demeli” vurgusu yapıyor ve bunun Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülmesi gerektiğinin altını çiziyor.

“Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu uygun görüş vermedikçe, kamu otoritesi bize açın demedikçe, salgınla mücadelede tedbirlerin gevşetileceği olumlu seyir görülmedikçe ve perakendeciler de açılmayı talep etmedikçe biz açılma kararını almayacağız, alamayız. Bugüne kadar Covid-19'la mücadelede ortaya konan başarıyı, emekleri, halk sağlığını riske atan kişiler olarak algılanmak istemiyoruz” diyor.

Sağlık Bakanlığının açılma tavsiyesinde bulunması halinde bir de kılavuz yayınlamasını istiyor AVM’ler.

“AVMlerin açılması kararı kamu tarafından verilirse AVM'lerde alınacak tedbirleri içeren kılavuz Bilim Kurulu tarafından bize verilmeli. Bu sorumluluğu tek başımıza taşımak istemiyoruz. Biz tüm dünyadaki örnekleri de inceleyerek çalışıyoruz, Bilim Kurulu'na ve ilgili kamu otoritelerine pandemi ile mücadelede AVM'lerde alınacak tedbirler konusunda her türlü katkıyı sağlayabileceğimizi Mart 2020'de yazılı olarak ifade ettik.”

AVM’lerin kiracı perakendecilerin alacağı önlemlerin de Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmesi yönünde bir talebi var. “Müşterilerin ve çalışanların sağlığını korumak birinci önceliktir” diyor Hüseyin Hoca.

Mali yükün tamamen AVM’lerin üzerine yıkılmasına karşı da bazı önerileri var.

“Biz bu dönemde kiracılarımıza her türlü yaklaşımı gösteriyoruz. Yatırımlarımızın tek gelir kalemi olan kira gelirimizden bu süreçte feragat ettik. Devletimizin şu an üstünde pek çok yük var, biz devletten kira yardımı isteyemeyiz. Bizim talebimiz bankaların hem bize hem kiracılarımıza bu süreçte gerekli adımları atması, yaklaşımı göstermesi. Kira gelirlerinden mahrum olduğumuz dönemdeki kredi geri ödemeleri faizsiz olarak son taksitlere ötelenmeli. Bu süreci kiracılarla beraber elele birbirimize destek olarak atlatabiliriz” diyor Hüseyin Altaş.

AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren açılabilir!

AVM'deki mağazaların kiraları devlet tarafından ödensin!

AVM’ler Mayıs'ta açılıyor!


Geri Dön