29 / 04 / 2024

Sakarya Meydan Muharebesi alanının park olması 2 ilçeye yaradı!

Sakarya Meydan Muharebesi alanının park olması 2 ilçeye yaradı!

Bakanlar Kurulu'nun Haymana ve Polatlıda 'Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı' kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, iki ilçede de sevinç yarattı..



Bakanlar Kurulu'nun Haymana ve Polatlıda 'Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı' kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar, iki ilçede de sevinç yarattı Ankara'nın Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları içerisinde bulunan ve Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktası sayılan Sakarya Meydan Muharebesi'ne sahne olan alan tarihi milli park ilan edildi. Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, Sakarya Meydan Savaşı'nın Çanakkale'den daha önemli olduğunun ve Cumhuriyetin bu topraklarda kurulduğunun resmi olarak belgelendiğini dile getirirken, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, kararla bölgenin Çanakkale'ye bir alternatif oluşturacağını ifade etti. 


Ankara'nın Polatlı ve Haymana ilçeleri sınırları içerisinde bulunan ve koordinat sınırlarıyla belirlenen alanın "Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı" olduğuna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Dünya savaş tarihi içerisinde hem süre hem de askeri savaş stratejileri kapsamında özel anlam ifade eden Sakarya Meydan Muharebesi'nin geçtiği alanların milli park olarak tescil edilmesiyle bölgenin koruma altına alınabilmesi için çalışmalar başlayacak. Kararı büyük bir sevinçle karşılayan Polatlı ve Haymana Belediye Başkanları, Milliyet Ankara'ya değerlendirmelerde bulundu. 


"Vefa borcumuzu ödüyoruz" 

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut, projeyle Sakarya Meydan Savaşı'nın Çanakkale'den daha önemli olduğunu, Cumhuriyetin bu topraklarda kurulduğunun resmi olarak belgelendiğini ifade etti. 


Milli Mücadele de bu topraklarda 10 bine yakın şehidin 5 bin 713'ünün Haymana'da canlarını feda ettiğini kaydeden Turgut, "Haymana'da ecdadımıza vefa borcumuzu ödüyoruz, gözümüz aydın Haymana'nın Cumuriyet tarihindeki en büyük projesi Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. 


Türkiye'nin ilk Parçalı Milli Parkı; Haymana ve Polatlı ilçelerinde yapılacak" dedi. 

Turgut, Atatürk'ün "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır" sözlerini Haymana topraklarında söylediğini hatırlatarak, projeyle şehitliklerin ihya edileceğini, anıt ve çevre düzenlemelerinin yapılacağını duyurdu. 


Uygun yerlere, ziyaretçilerin rahat bir şekilde, ziyaretlerini yapabilmelerine imkan sağlayacak, altyapı ve bir çok çeşitli tesislerin inşa edileceğini söyleyen Turgut, Milli Park projesinde emeği geçen Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Bakanlar Kurulu üyelerine teşekkürlerini iletti. 


Çanakkale'ye alternatif Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya da Sakarya Meydan Muharebesi'nin gerçekleştiği alanın Milli Park olarak ilan edilmesi kararını son yılların en büyük fırsatı olarak değerlendirdi. Sakarya Meydan Muharebesi'nin İstiklal Savaşı tarihinde bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Yıldızkaya, ilçede Gordion tarihi de bulunduğunu hatırlatarak Polatlı'nın da tarih açısından önemli bir bölge olduğunun altını çizdi. Yıldızkaya, proje kapsamında Panoramik Müze'nin tamamlanması, yürüyüş yolları ve müzenin yapılması, cepheler ve mevzilerin yapılandırılmasıyla hem bölge turizmine hem de ülkenin tarih turizmine büyük katkı sağlanacağını ifade etti. Projelerin gerçekleşmesi için yatırımların gerekliliğine vurgu yapan Yıldızkaya, "Tarih turizmi açısından Polatlı, Çanakkale'ye bir alternatif olacak, yatırımları dört gözle bekliyoruz" diye konuştu. 


Hedef milli duygular Kurtuluş Savaşı açısından önem taşıyan, Mangal Dağı, Yıldız Dağı, Türbe Tepe, Duatepe, Kartaltepe, Karatepe, Sarıçal Dağı gibi muharebenin cereyan ettiği yerler milli park sınırları içinde yer alıyor. Sakarya Meydan Muharebesi'nin meydana geldiği 13 bin 850 hektarlık sahada kurulacak milli park ile tarihe ait bilgi ve milliyet duygusunun pekiştirilmesi hedefleniyor. Ayrıca "Sakarya Meydan Muharebesi Milli Parkı" ile yeni nesillere Kurtuluş Savaşı tarihi ve mücadelede gösterilen fedakarlıklar hatırlatılacak. 


Kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla "Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı" belirleme çalışmaları kapsamında savaşın tespit edilmiş izleri, mevziler, siperler ve binalar gibi kaynak değerler ihya edilecek. Bölgenin tanıtımına ve gelen ziyaretçilere rahat bir şekilde ziyaretlerini yapabilmelerine imkan sağlayacak altyapı ve tesisler inşa edilecek. Halihazırda inşaatı yarım kalmış Mehmetçik Heykeli ve Panoramik Müze tamamlanarak, hizmete sunulacak. Muharebe alanının gelen ziyaretçilere anlatılması için uygun tur güzergahları tespit edilecek ve buralara ulaşımı sağlamak için yollar yapılacak. 


Milliyet Ankara


Geri Dön