21 / 12 / 2024

Sakarya Ortak Girişimi, Karasu Harası'nda tarım ve hayvancılık yapacak!

Sakarya Ortak Girişimi, Karasu Harası'nda tarım ve hayvancılık yapacak!

Kentteki sivil toplum örgütlerinin ortaklığında kurulan Sakarya Ortak Girişim AŞ, özelleşme sürecindeki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı Karasu Harası'nı bir dizi proje ile tarım ve hayvancılık merkezi yapmayı hedefliyor



Aralarında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) da bulunduğu 40 civarında sivil toplum kuruluşunun ortaklığı ile kurulan Sakarya Ortak Girişim AŞ, atıl durumdaki Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Karasu Harası'nı tarım ve hayvancılık üretim ve eğitim merkezine dönüştürmek istiyor. SATSO Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkam Muzaffer Güneş, Karasu Harası konusundaki projelerini hayata geçirebilirlerse 5 yıl içinde Sakarya'da günlük 2 bin ton civarında süt üretimine ulaşabileceğini söyledi.

SATSO bünyesinde tarım ve hayvancılığının gelişimine yönelik hazırladıkları proje kapsamında çalışmalarının devam ettiğini aktaran Güneş, "TİGEM'e bağlı Karasu Harası'nın atıl bir durumda olması tarım ve hayvancılık sektörünün gelişimine olumsuz bir örnek teşkil ediyor. SATSO olarak Karasu Harası'nı aktif hale getirmek için hazırladığımız projenin takipçisi olmaya devam ediyoruz. Başta odamız olmak üzere, ziraat odası, ticaret borsası, süt birlikleri, kooperatifler ve derneklerden oluşan 40 civarında sivil toplum kuruluşunun ortağı olduğu Sakarya Ortak Girişim AŞ'nin Karasu Harası'nın özelleştirilmesi sürecinde yer alması ve buranın tarım ve hayvancılık konusunda önemli bir merkez haline getirilmesi hedefleniyor" diye konuştu.

Karasu Harası'nda tarım ve hayvancılık konusunda çiftçilere eğirim verilmesinin de hedeflendiğini ifade eden Güneş, "Karasu Harası'nı Sakarya Ortak Girişim AŞ olarak alabilirsek, hazırladığımız proje kapsamında yatırımlara başlayacağız. Pilot bölge yapacağımız harada ilk etapta 3 konuda önemli bir adım atmış olacağız. Bu oluşumla Sakarya'da ortaklık kültürünün oluşturulması ve geliştirilmesini, kenti tarım ve hayvancılıkta bölgenin merkezi konumuna getirmeyi ve bir eğitim merkezi yapmayı hedefliyoruz. Üreticilerin, tarımla iştigal eden çiftçilerin eğitimini de uygulamalı olarak burada yapacağız. Tarım ve hayvancılığın daha modern şartlarda yapılarak verimin artırılması için burada sürekli eğitimler verilecek. Hayvancılıkta ilk etapta 600+600 büyük baş hayvan bakımı hedefliyoruz. Önce büyükbaş hayvancılıktan başlamak istiyoruz. Bölgeye uygun koyun ve keçi yetiştiriciliği de planlıyoruz. Küçük ve büyük baş hayvan yetiştiriciliğini beraber yürütmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

Kaliteli daha ucuz yem
Yem konusunda da yeni yatırımlar yaparak üreticilere daha ucuz yem sağlamayı, süt üretiminde maliyetleri düşürmeyi amaçladıklarını dile getiren Güneş, "Kaliteli yem, kaliteli hayvancılık ve kaliteli yem demek. Bu konuda 4-5 yıllık planlar hazırladık. Eğer bu projelerimizi hayata geçirebilirsek 5 yıl içinde Sakarya'da günlük 1500-2000 ton süt üretimine ulaşabiliriz. Bölgemizdeki süt üretiminin artması aynı zamanda tarıma dayalı sanayinin de bölgede gelişmesi ve yeni istihdam alanlarının açılması demek" açıklamasını yaptı.

Hasan COŞKUN/Dünya
 


Geri Dön