Sakarya ve Düzce de Van gibi taşınacak mı
Türkiyede yaşanan her deprem sonrası gündeme gelen şehir merkezlerinin daha güvenli bölgelere taşınması tartışmaları, Van depreminden sonra bir kez daha gündeme geldi
Vanda, 23 Ekim ve 9 Kasım tarihlerinde meydana gelen iki depremin ardından şehir merkezinin Erek Dağı eteklerine taşınması tartışmaları, 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinin ardından Sakarya ve Düzce şehir merkezlerinin taşınması sürecini akıllara getirdi.
Her iki ilde de kent merkezlerinin yeni yerleşim bölgelerine taşınması için çalışmalar yapılmasına rağmen eski yerleşim alanları hala cazibesini koruyor.
Sakarya ve Düzcedeki depremlerin ardından zemin etüdü yapılan bölgelerde kalıcı konutlar için projeler üretilirken, bir taraftan da yapılan imar çalışmaları ile kooperatiflere arsalar temin edildi. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) de depremde evleri yıkılan hak sahiplerine yönelik modern binalar inşa etmek için düğmeye bastı.
Sakaryadaki Karaman ve Camili bölgelerinde hızla yükselen 12 bin konutun inşaatı kısa sürede tamamlandı. Ancak sosyal donatılar başta olmak üzere yeni yerleşim bölgelerindeki kimi eksiklikler bu bölgedeki binaların cazibesini yitirmesine neden oldu. Uzun süre boş kalan konutların sahipleri, dairelerini şehir merkezindeki emsallerinin yarısı oranında bir ücretle kiralığa çıkardı.
Yeni yerleşim bölgesindeki konutları tercih edenlerin başında ise daha çok öğrenciler ve kamu çalışanları oldu. Burada oturanların sayısı ise 50 bine ulaştı.
Kamu kurumları ve alışveriş merkezlerinin eski yerleşim bölgesinde yer alması da Karaman ve Camilide inşa edilen iş yerlerine ilgiyi düşürdü. Bunun üzerine kolları sıvayan yerel yönetimler yeni projeler üretirken, Sakarya Valiliği, Sakarya Adliye ve Askerlik Şubesi de yeni yerleşim bölgesine taşındı. Bölgenin cazibe merkezi olması için de yeni hastaneler inşa edildi.
Vandaki depremlerin ardından
Yerel yöneticiler yeni yerleşim bölgelerinin rağbet görmemesini insanların eski alışkanlıklarından bir anda vazgeçememesine bağlarken, özellikle Vandaki son depremlerden sonra tercihler değişmeye başladı. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Yenikentin depremin ardından planlandığını ve depremde zarar gören hak sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla inşa edildiğini söyledi.
"Yenikent, yeni bir cazibe merkezi olmaktan çok şehir nüfusunun ikamet ettiği bir alan olarak aktivitesini sürdürüyor. Deprem gündeme geldikçe de bu bölgenin kıymeti artıyor" diyen Vali Büyük, yeni yerleşim yerleşim bölgelerine olan ilginin artmaya başladığına dikkate çekti.
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu da yeni yerleşim alanlarına sosyal donatılar inşa ettiklerini ve bu bölgenin canlandırılması için çalışmalarını sürdürdüklerini anlatarak, cazibe merkezi olmasını istediklerini dile getirdi.
Düzcedeki yeni yerleşim bölgesi
Düzce Valisi Vasip Şahin ise 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin ardından kentin büyük bir bölümünün yıkıldığını aktararak, inşa edilen kalıcı konutların kent merkezinden uzak olmasının, insanların eski alışkanlıklarından bir anda vazgeçememesi nedeniyle tercih edilmediğini ifade etti.
Vali Şahin, halen kentteki sosyal yaşamın il merkezinde, ikametgahların ise kalıcı konutlar bölgesinde olduğunu sözlerine ekledi.
AA