25 / 11 / 2024

Sakıp Sabancı'dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

Sakıp Sabancı'dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

Stajyer memurluktan zirve tırmanan ve Türkiye'nin en zenginlerinden biri olarak tarihe geçen Sakıp Sabancı, birbirinden eşsiz 10 tavsiye verdi! İşte Sakıp Sabancı'dan geleceğin liderlerine pırlanta değerinde 10 tavsiye...




Türk sanayi ve iş dünyasında unutulmayacak izler bırakan Sakıp Sabancı, geleceğin liderlerine pırlanta değerinde 10 tav siye verdi. 71 senelik hayatına sığdırdığı sayısız başarı ile Türk ekonomisinin gelişmesinde öncülerden biri olan Sakıp Sabancı,  Kayseri’nin Talas ilçesine bağlı Akçakaya köyünde Sabancı ailesinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. 

Sakıp Sabancı dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

Sakıp Sabancı, birbirinden önemli yatırımlarla binlerce çalışana istihdam olanağı sağladı. 1948 yılında Akbank‘ta stajyer olarak 25 lira aylık gelirle iş hayatına atılan Sakıp Sabancı, Forbes dergisinin en zenginler listesine 147. sıradan giriş yapmayı başardı. Kurduğu yabancı ortaklıklar sayesinde Sabancı Holding‘i küresel bir oyuncu haline getiren Sakıp Sabancı, aynı zamanda renkli kişiliği ve hayırseverliğiyle de dikkatleri hep üzerine çekti. Halka yakın hareketleri nedeniyle Sakıp Ağa olarak anılan Sakıp Sabancı, Türk sanayi ve iş dünyasındaki katkılarının yanı sıra eğitim, kültür ve sanat alanındaki başarılarıyla genç kuşaklara örnek oldu.

Sakıp Sabancı dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

Sakıp Sabancı, 7 Nisan 1933'te Kayseri'nin Talas İlçesi'ne bağlı Akçakaya köyünde Sabancı ailesinin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Hacı Ömer Sabancı, pamuk ticareti ile uğraşıyordu. Küçük Sakıp'ın  Adana  dönemi, işini büyütmek için ailesiyle birlikte Adana'ya taşınmasıyla başladı. İlkokulu Adana İsmet İnönü İlköğretim Okulu‘nda bitiren küçük Sakıp, lise öğrenimine sürdürürken üst üste üç kez zatürre hastalığına yakalandı. Geçirdiği bu hastalık okula devam etmesini zorlaştırınca, 1948 senesinde lise öğrenimini yarıda bıraktı. Aylık 25 lira maaşla Akbank'ta stajyer olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde edindiğim bilgiler daha sonra yaşamı boyunca çok faydalı oldu. Örneğin yazı makinesi ve hesap makinesi kullanmayı, tahsil fişi ve makbuz kesmeyi ilk olarak burada öğrendi. İstanbul’da konakladığı Sirkeci Özipek Palas Oteli bir nevi evi oldu. 1950 yılında ailesiyle birlikte Emirgan’da bulunan Atlı Köşk‘e taşındı. 

Sakıp Sabancı dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

Sakıp Sabancı, Akbank'tan ayrıldıktan sonra Bossa Un Fabrikası'nda veznedar olarak çalışmaya başladı. Bu süre zarfında aylık geliri 50 liraydı. İşinde gösterdiği özen ve titizlik nedeniyle 1955 yılında fabrikanın ticari müdürlüğüne atandı. İki yıl sonra halasının kızı Türkan Civelek ile evlendi. Aynı zamanda fabrikanın başkan yardımcılığına atandı. 1964 yılında en büyük kızı Dilek dünyaya geldi.  Bu süre zarfında Adana Ticaret Odası Başkanlığı da yaptı. 1966 yılında babası Hacı Ömer Sabancı'nın ölümü üzerine Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı'na atandı. Annesi ve erkek kardeşiyle birlikte Hacı Ömer Sabancı Vakfı'nın kuruluşuna öncülük etti. Vakfın ileride gerçekleştireceği en büyük projelerden biri, 1999 yılında eğitim faaliyetlerine başlayan Sabancı Üniversitesi‘nin kurulması olacaktı. 1967 yılında kardeşleriyle birlikte Hacı Ömer Sabancı Holding A.Ş'yi kurdu. ve başkanlık görevini üstlendi.

Sakıp Sabancı dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

TÜRK SANAYİSİ'NDE SAKIP SABANCI'NIN YERİ!

1970'li yıllarda Sakıp Sabancı ve kardeşi sanayi yatırımlarına hız kesmeden devam ettiler. 1974 yılında Turgut Özal, Sabancı Holding'de Genel Koordinatör olarak çalıştı. Özal'ın önerisi üzerine holdingin İstanbul'a taşınmasına karar verildi. Sakıp Sabancı ve kardeşi bu sayede İstanbul'da daha güçlü iş bağları kurma fırsatı buldu. 1981 senesinde Londra’da kurulan Ak International Bank, Türk sermayesiyle yurt dışına açılan ilk banka olma unvanını elde etti. 1 Sakıp Sabancı, 1984 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nden ilk fahri doktora unvanını aldı. İki yıl sonra TÜSİAD başkanlığını devraldı. 1987'den 1990'a kadar yüksek istişare konseyi başkanlığını yaptı. Başta İsveç ve Stockholm olmak üzere uluslararası pek çok platformda Türk sanayisini başarıyla temsil etti. Ne var ki, sağlık durumunda bazı bozulmalar da meydana geldi. 1981 ve 1989 yıllarında iki defa kalp kapakçığı ameliyatı oldu. 

Sakıp Sabancı dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

Sakıp Sabancı'ya 1992 yılında Japonya Hükümeti tarafından Kutsal Hazine Altın ve Gümüş Yıldız Nişanı verildi. 1993 yılında açılan Sabancı Center, Sakıp Sabancı ve Sabancı Holding'i dünya devlerine yakışır bir merkez haline getirdi. 1994 yılında kurulan ToyotaSa ortaklığı ile Sakıp Sabancı, Vehbi Koç ve Koç Holding‘in ardından yerli otomotiv sanayine çok önemli katkılar sağladı.  1997 yılında Danone ile ortaklığı sonucunda taze süt ürünleri ve içecek pazarında önemli bir konuma geldi. Sakıp Sabancı bu süreçte dünyanın en önemli devleriyle ortaklıklar kurmak için bağlantılar sağladı. Bunların arasında DuPont, Kraft Foods International ve Carrefour gibi şirketler Sakup Sabancı ve Sabancı Holding'in isimlerini dünyaya kazandırdı. 1997 yılında Sakup Sabancı, ülkemize kazandırdığı yatırımlar ve yabancı ortaklıklar yoluyla sağladığı sermaye akımları nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi.

Sakıp Sabancı dan pırlanta değerinde 10 tavsiye!

HAYIR İŞLERİNİ İHMAL ETMEDİ!

Sakıp Sabancı, 71 yıllık hayatında hayırsever çalışmalarını hiçbir zaman ihmal etmedi. Başta eğitim, kültür ve sanat olmak üzere pek çok alanda hayırsever kişiliğiyle çok önemli projeleri hayata geçirdi. Hayırsever yapısı nedeniyle başta eğitim, kültür-sanat olmak üzere birçok alanda büyük önem taşıyan projelere imza attı. Hacı Ömer Sabancı Vakfı bünyesinde başlatılan yardım projeleri, Sakıp Sabancı Müzesi ile birlikte kültür sanat sektörüne de taşındı. Sabancı Müzesi'nde sergilenen Osmanlı resim koleksiyonu, New York Metropolitan Museum of Art'ta sergilenen ilk özel koleksiyon oldu. 1996 yılında kurulan Metin Sabancı Spastik Çocuk ve Ergen Rehabilitasyon Merkezi, spastik rahatsızlığı olan binlerce kişiye umut ışığı oldu. 170 milyon dolarlık yatırımla kurulan Sabancı Üniversitesi bünyesinde dağıtılan burslar, binlerce öğrenciye mükemmel eğitim olanağı sağladı. Sakıp Sabancı, deneyimlerini paylaşmayı seven, yaşamı boyunca birçok kitap yazan, deneyimlerini yeni nesillere aktaran ve onlara ışık tutan bir iş adamıydı. 10 Nisan 2004'te böbrek kanseri tedavisi gördüğü Amerikan Hastanesi'nde öldü.

İşte Sakıp Sabancı'dan geleceğin liderlerine pırlanta değerinde 10 tavsiye...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön