29 / 04 / 2024

Salih Bezci: Belçika-Türkiye ticari ilişkilerinin gelişmesi için vize kolaylığı sağlanmalı!

Salih Bezci: Belçika-Türkiye ticari ilişkilerinin gelişmesi için vize kolaylığı sağlanmalı!

Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle ticari ilişkilerinin üst seviyelerde sürdüğünü hatırlatarak, AB ülkelerinde işadamlarının vize engeliyle karşılaştığını söyledi...



Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, Türkiye ile Belçika arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi için vize kolaylığı sağlanması gerektiğini söyledi.

 

ATO Başkanı Salih Bezci, Belçika’nın  Ankara  Büyükelçisi Marc Trenteseau’yu i makamında kabul etti. Bezci, kabulde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle ticari ilişkilerinin üst seviyelerde sürdüğünü hatırlatarak, AB ülkelerinde malların serbest dolaşabildiğini ancak işadamlarının vize engeliyle karşılaştığını söyledi. Ankara Ticaret Odası olarak Macaristan ve Almanya ile vize konusunda anlaşma yaptıklarını ve firmaların ATO üyesi olduklarına dair yazı götürmeleri halinde vize işlemlerinde kolaylık sağlandığını anlatan Bezci, Belçika Büyükelçiliği ile de benzer bir anlaşmaya imza koymak istediklerini söyledi.

 

-ATO’DA AVRUPA BİRLİĞİ MÜDÜRLÜĞÜ-

 

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üye olma yolunda önemli mesafeler kaydettiğini belirten Bezci, “Bu çalışmaları desteklemek ve Avrupa Birliği ile ilişkileri yürütmek amacıyla Türkiye’de ilk defa bir ticaret odasının bünyesinde Avrupa Birliği Müdürlüğü kurduk” dedi.

 

-BELÇİKA’DA 6 BİN TÜRK FİRMASI VAR-

 

Büyükelçi Marc Trenteseau da yaptığı konuşmada, işadamları ve sanayicilerin vize için başvurduklarında eksik belgesi bulunmaması durumunda uzun süreli vize verebildiklerini anlattı. Büyükelçi Trenteseau, Ankara Ticaret Odası ile vize kolaylığı anlaşması yapmak üzere, diğer anlaşmaları inceleyerek bir çalışma yürüteceklerini söyledi. Türkiye’nin Belçika için önemli bir ülke olduğunu ve ticari ilişkilerin son yıllarda geliştiğini kaydeden Büyükelçi Trenteseau, Ankara, İstanbul ve Mersin’de birer ticari ataşelikleri bulunduğunu bildirdi.

 

 Belçika’da faaliyet gösteren yaklaşık 6 bin Türk kökenli firma bulunduğuna dikkat çeken Büyükelçi Trenteseau, şunları söyledi:

 

“Belçika’da çok sayıda Türk yaşıyor. Daha önce imzalanan bir anlaşma ile sigortalı çalışan ve emekli olanların Türkiye’de sağlık hizmetlerinden yararlanma konusunda yaşadığı sıkıntıları gidermiştik. Kısa süre önce Türkiye ile Belçika arasında yeni bir Sosyal Güvenlik Anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla eski anlaşma genişletildi ve Belçika’da yaşayan ve bağımsız çalışan esnaf ve tüccarlar  da kapsama alındı. Belçika’da 6 bin Türk kökenli firma bulunuyor. Bu firmaların çoğu küçük ve orta ölçekli ancak Belçika ekonomisi için büyük önem taşıyorlar”


Geri Dön