29 / 04 / 2024

Salih Demir: Filyos Vadisi Projesi'nde yer tahsisi bekliyoruz!

Salih Demir: Filyos Vadisi Projesi'nde yer tahsisi bekliyoruz!

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ZTSO) M. Salih Demir, Filyos Vadisi Projesi'nin Batı Karadeniz'deki tüm illere ve İç Anadolu'ya hizmet edeceğini belirterek, "Filyos'da, Zonguldak gibi bir Zonguldak daha oluşacak...





Şehrin Karadeniz'den dünyaya açılmasını sağlayacak projede yer tahsisi yapılması halinde 14 milyar dolarlık yatırım çekilmesi hedefleniyor. Batı Karadeniz'in kömür ve demir çelik başkenti Zonguldak, yeni hamle yapmak için Filyos Vadisi Projesinin hayata geçmesini bekliyor. Proje, Anadolu ve Batı Anadolu'daki sanayicinin ürettiklerini kuracakları liman üzerinden Karadeniz, Orta Avrupa ve Balkan ülkelerine göndermesini sağlayacak. Yıllardır proje için yer tahsisi bekleyen şehir, bu projeyle 14 milyar dolarlık yatırım çekmeyi hedefliyor. 


'Yer tahsisi bekliyoruz' Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ZTSO) M. Salih Demir, Filyos Vadisi Projesi'nin Batı Karadeniz'deki tüm illere ve İç Anadolu'ya hizmet edeceğini belirterek, "Filyos'da, Zonguldak gibi bir Zonguldak daha oluşacak. 2015 yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz. Filyos Vadisi Projesi'nde bir an önce yer tahsisi istiyoruz. 14 milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar var ama yer tahsisi olmadığı için yatırım yapılamıyor" dedi. 


Yaklaşık 7-8 yıldan beri yer tahsisi için başvuranlar olduğunu hatırlatan Demir, yılsonuna kadar yer tahsisi yapılmazsa artık insanlara bıkkınlık geleceği uyarısında bulundu. Demir, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı: "8 milyon metrekarelik alanı kapsayacak önemli bir proje. Filyos'da yapılması düşünülen iki tane termik santral, fabrikası projesi var. 14 milyar dolarlık yatırım yapmak için bekleyen firmalar bulunuyor. Bakanlık yetki verdi, biz çok iyi takip ediyoruz. Yer tahsisinin bir an önce yapılmasını bekliyoruz. 


Bölgenin de böyle bir yatırıma ihtiyacı bulunuyor. Sadece Zonguldak'a değil Bartın, Karabük ve iç Anadolu'ya hizmet edecek bir proje olacak. İstihdama katkı sağlayacak. 2015 yılının sonunda bacalardan dumanların çıkmasını umut ediyor, bekliyoruz." Zonguldak'a vergi konusunda da teşvik verilmesi gerektiğine işaret eden Demir, şunları söyledi: "Şehirde 1989 yılından beri özel sektör var. Yer altı madenciliği hiç teşvik edilmedi. Yer altı kömürüne özellikle de koklaşabilir kömüre teşvik yoktu. 



Kısa bir süre önce teşvik verildi ama onda da eksik bir şeyler var, Zonguldak'a vergi indirimi konusunda teşvik yok. Vergi k 1 konusunda teşvik verilmesi j gerekir. Dünyada Zonguldak kömürü önemli madenlerden birisidir. İlk 3'e girebilecek bir maden kömürü var. Bunu yeryüzüne çıkartmak için teşvik şart diye düşünüyoruz." Önce yolumuz çözülsün sonra proje yapılsın m Uzun yıllardır gündemde olan projeyle bölgenin merkezi olmayı hedefleyen Filyos, şu anda karayoluyla ilgili sorunlar yaşıyor. Filyos Belediye Başkanı Ömer Ünal, şunları kaydetti: "Filyos Vadisi Projesi'ni sabırsızlıkla bekliyoruz. 



Proje halen belirsiz. Önce liman ihalesi yapılacak. 25 bin ton kapasiteli liman Türkiye'nin en büyük limanlarından biri olacak. Sadece beldemize değil bütün bölgeye yararı olacak. Ulaştırma Bakanlığı liman için ihaleye çıkacak. Sanayi alanlarının ihalesini de Sanayi Bakanlığı yapacak. Şu anda beldedeki nüfus 6 bin. Projenin gerçekleşmesiyle nüfus 50-60 bine çıkar. İstihdam merkezi haline de geliriz. Ama şu anda yol konusunda ciddi sorun yaşıyoruz. Filyos'la Zonguldak arasında düzgün yol yok. Öncelikle bunun halledilmesi gerekiyor." II. ABDÜLHAMİT'TEN BERİ PLANLANIYOR Zonguldak'ta yaklaşık bir asır önce iki önemli gelişme yaşanmıştı. Bunlardan biri, Uzun Mehmet'in taşkömürünü bulmasıydı. Bu keşif, kent için uzun yıllar önemli bir gelir kaynağı olmasının yanı sıra demir çelik gibi devasa bir sektörün de ortaya çıkmasını sağladı. Ancak, o yıllarda II. Abdülhamit'in geliştirdiği Filyos Vadisi Projesi, hayata geçirilemedi. Şehir, önemli bir gelir kaleminden bir asırdan fazla bir süredir mahrum kaldı. Bu projenin birkaç yıla kadar hayata geçmesi bekleniyor. 



40 bin kişilik istihdam yaratması öngörülen proje, yıllık 25 milyon tonluk taşıma kapasitesine sahip bir liman ve 400 hektarlık endüstri bölgesinden oluşuyor. Devasa liman, İç ve Batı Anadolu'daki sanayicinin Karadeniz üzerinden dünyaya açılacak yeni kapısı olacak. Filyos Vadisi Projesi Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yer alacak. 


II. Abdiilhamit döneminden (1876-1908) beri hayata geçmesi bekleniyor. Filyos Vadisi, liman, organize sanayi bölgeleri, barajlar ve enerji santralleri gibi devlet tarafından önerilenlerin yanı sıra çok sayıda müteşebbisin geliştirdiği projelerle yatırımcıların cazibe merkezleri arasında yer alıyor. Filyos Projesi doğrultusunda tersaneler, demir çelik fabrikaları, enerji santralları, liman, çimento ve mobilya fabrikaları gibi tesislerin kurulması öngörülüyor. 



Milliyet Gazetesi


Geri Dön