03 / 05 / 2024

Salih Tatlıcı'nın fabrika deposundan müze çıktı!

Salih Tatlıcı'nın fabrika deposundan müze çıktı!

Salih Tatlıcının 2. eşi Nurten Marika Tatlıcıdan olan oğlu Uğur Tatlıcının koleksiyonu diğer mirasçılardan kaçırdığı iddia ediliyor.Uzman raporunda birçok eserin 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gereken kültür varlığı olduğu ortaya çıktı...



Salih Tatlıcı'nın, aralarında korunması gereken kültür varlıkları da olan koleksiyonu, bir fabrika deposunda istiflenmiş bekletiliyor.

Türkiyenin en önemli aynı zamanda gizemli koleksiyonlarından Salih Tatlıcı Koleksiyonu, tarumar olmak üzere. 2009da ölen ünlü işadamı Salih Tatlıcının 3 milyar dolarlık serveti, aile arasında dava konusu. Sarıyer 1. Sulh Hukuk Mahkemesindeki dava sürerken olan paha biçilmez koleksiyona oluyor. Aile bireyleri arasında çoğu nadir 1000e yakın ferman, hat levha, resim ve ahşap eserden oluşan koleksiyonla ilgili gizli savaş yaşanıyor. Aileden ne Salih Tatlıcının ne de çocuklarının koleksiyonerlik belgesi var. Salih Tatlıcı, bu nadide koleksiyonu yaparken devlete bilgi vermemiş.

Süleyman Seyyit, Hüseyin Zekai Paşa, Neşet Günal, İbrahim Çallı, Avni Lifij, Hoca Ali Rıza, Ayvazovski, Sami Yetik, Hamit Görele, Fikret Mualla, Cihat Burak, Nurullah Berk gibi ressamların eserlerinin yer aldığı koleksiyonda ayrıca Osmanlı padişahı III. Selime ait 27 adet ferman, III. Mustafa ve I. Abdülhamit tuğralı fermanlar bulunuyor.

Fabrikadaki mini müze
Tatlıcının 2. eşi Nurten Marika Tatlıcıdan olan oğlu Uğur Tatlıcının koleksiyonu diğer mirasçılardan kaçırdığı iddia ediliyor. Eserlerin yurtdışına kaçırıldığı ihbarı üzerine Aralık 2009da harekete geçen Gümrükler Kaçakçılık ve İstihbarat ekipleri, tabloların 300e yakınını Uğur Tatlıcıya ait Kâğıthanedeki pil şirketinde bulmuştu. Gelişigüzel istiflenen tablolarla ilgili müze bilirkişi raporu hazırlamıştı. Uzman raporunda birçok eserin 2863 sayılı yasa kapsamında korunması gereken kültür varlığı olduğu ortaya çıktı.

Eserlerin bir kısmı yedi emin olarak Topkapı Sarayı Müzesine kaldırıldı. Nurten Marika Tatlıcı ile Uğur Tatlıcının bu iddialarla ilgili davası ise Şişli Asliye Mahkemesinde devam ediyor.

1000 eser daha var
Ailenin diğer mirasçıları 1000 eser daha olduğunu belirterek Uğur Tatlıcıya ait Yeniköy ve Beykozdaki villalar ile Beşiktaştaki şantiyenin basılmasını istedi. Bu adreslerde koleksiyonun eksik eserleri çıktı. Ancak iddiaya göre koleksiyonda Kanuni Sultan Süleymanın bir fermanı ile Osman Hamdinin Kaplumbağa Terbiyecisi tablosunun bir versiyonu kayıptı.

Herkes 3 milyar dolarlık servetin peşindeyken konu sanat tarihçilerini endişelendiriyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Semra Germaner, Doç. Dr. Leyla Ersin Emekçiler ve Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden Yard. Doç. Dr. Savaş Çevik, verdikleri raporda Çok sayıda eser 2 yıldan fazla bir süredir tozlu ve kimyasal malzeme dolu fabrikanın deposunda, bir evin içinde havuzun yanında ve hiçbir koruma önlemi alınmadan istiflenmiş. Bu koleksiyon Ulusal Kültür Mirası sayılmalıdır dedi. Uğur Tatlıcı ise Babam yollamıştır dediği eserlerin varlığından fabrikaya polis baskınıyla haberi olduğunu belirtti.

Tatlıcılıktan Forbes listesine
1965te İstanbulda açtığı tatlıcı dükkânıyla iş hayatına atılan Salih Tatlıcı, 80lerde Türkiyenin sayılı zenginleri arasına girdi. Şubat 2009da öldüğünde 3 milyar dolarlık servet bıraktı. Memleketi Diyarbakırda tanışıp evlendiği Bedriye Hanımdan 3 oğlu olan ünlü işadamının, kasiyeri Nurten Marikadan da 1977de bir erkek çocuğu oldu. Uğur adını verdiği çocuğu nüfusuna alan Tatlıcı, 1991de boşanarak Nurten Marika Tatlıcıyla evlendi. Bu, ilk eşinden doğan oğullarıyla arasını açtı. Forbesun 2006 listesinde Türkiyenin 27. zengini olan baba Tatlıcı, 1994te hazırladığı vasiyetnamesinde oğulları Ali ve Ahmeti, yeni evliliğine sert tepki gösterdikleri için mirasından mahrum bıraktı.
Radikal


Geri Dön