05 / 05 / 2024

Samsun Saathane Meydanı projesi tanıtıldı!

Samsun Saathane Meydanı projesi tanıtıldı!

ÇEKÜL Vakfı üyeleri Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Saathane Meydanı ve tarihi binaların proje konseptleriyle ilgili sunum yapıldı.




Başkanlık makamındaki ziyarete ÇEKÜL Vakfı Yüksek Danışma Kurulu üyesi Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Hurşit Arslan, Namık Kemal Döleneken ve Metin Keskin, ÇEKÜL temsilcisi Raif Tokel ile Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Zeynep Biçer ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak katıldı.

Ziyaretle ilgili açıklamada bulunan ÇEKÜL üyesi Arkeolog ve Sanat Tarihçisi Zeynep Biçer, Tarihi Kentler Birliği (TKB) Samsun semineri için şehirde bulunduklarını belirterek, “Hem Samsun merkez hem de ilçelerde belediyelerin kültür mirasını korumak için yapmış oldukları çalışmalara destek vermek önceliğimiz. ÇEKÜL Vakfı yüksek danışma kurulu üyeleri ve TKB Encümen üyeleri şu anda Samsun’da. Programımız Tekkeköy ile başladı. Burada belediyeyi ziyaret ettik. Tekkeköy’ün kültür varlıkları ile ilgili bilgi aldık. Bundan sonraki süreçte Tekkeköy’ün koruma kapsamındaki projelerine destek vereceğiz. Yarın da aynı şekilde Vezirköprü Belediyesi’ni ziyaret edeceğiz ve son yapılan koruma çalışmalarını takip edip yerinde inceleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

SAATHANE MEYDANI PROJESİ ANLATILDI

Ziyarette ÇEKÜL Vakfı’nın tarihi Saathane Meydanı, Taşhan, Süleyman Paşa Medresesi, hamam ve cami restorasyonlarıyla ilgili Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Metin Keskin, sunum yaptı. Hazırlanan projelerle ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz’a bilgi veren Keskin, Taşhan’ı daha önce kesilen dilimini de dahil ederek orijinal haliyle yeniden restore edeceklerini söyledi. Taşhan’ın dış cephesini orijinal taşlarla yenileyeceklerini ifade eden Keskin, “Taşhan’ın kesilen diliminin temelinin bulunması için başlatılan ve sonrasında alanda yaptığımız kazılar nedeniyle hazırladığımız projeyi değiştirtirdik. Kazılarda Roma ve Bizans dönemlerinden kalma kalıntılar ile Danişmentliler tarafından yapılan kalenin ve eski tarihi hamamın kalıntılarını bulduk. Yeni projemizi de bu kalıntıları korumanın yanında meydanı canlı tutacak, çok işlevli bir alan haline getirecek ve insanların yoğun olarak kullanacağı şekilde hazırladık. Kalıntıların üzerini içindeki hava sirkülasyonunu sağlamak için 40 santimetre yükselterek camla kaplayacağız. Havuzlar da yerleştirip, çevrelerine küçük dükkanlar yerleştireceğiz. Dolayısıyla insanlar, tarihi eser ve kalıntılarıyla iç içe yaşayacak.” bilgisini verdi.

Taşhan’ın içini kültürel ve sanatsal faaliyetlerde kullanılması için tasarladıklarını anlatan Keskin, “ Medrese ise ihale aşamasında. Son tasarımları kurulun önüne getirip, onayını almaya çalışacağız. Kuruldan geçinde ihale süreci başlayacak. Burası Samsun’un göz bebeği bir alan. Dolayısıyla mükemmel olmalı. Işıklandırmalarıyla Saathane Meydanı, Samsunlulara tarifi mümkün olmayan bir keyif yaşatacak. Dizaynı ile haz alınarak gezilebilir ve görülebilir bir tarihi dokuya kavuşacak. “ ifadelerini kullandı.

Başkan Yılmaz ise kurul üyelerine Büyükşehir Belediyesi hizmet binasını ve estetiği bozan binaları kamulaştırıp yıkarak, proje alanını genişleteceklerini de sözlerine ekledi.



Samsun Büyükşehir Belediyesi



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Samsun’un kültürel miraslarından Saathane Meydanı’ndaki 500 yıllık tarihi Taşhan’ın restorasyon çalışmalarına başlandı. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından hazırlanan ve yürütülen proje kapsamında Taşhan, orijinal haline döndürülüyor.


Samsun tarihinin ilk eserlerini gün ışığına çıkaracak, kentte tarih ve kültür turizminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacak Saathane Meydanı Projesi, yeniden start aldı. ÇEKÜL Vakfı’nın yürüttüğü proje, geçmişte ara yol yapılması için bir bölümü kesilen Taşhan’a ait temellerin bulunması sebebiyle proje durdurulmuştu. Ticarethanelerden temizlenen alanda yapılan kazı çalışmalarında da Roma, Bizans, Danişmend ve Selçuklu medeniyetlerine ait kalıntılar bulan vakıf uzmanları, projeyi değiştirmek zorunda kalmıştı. Kentin göz bebeği olan Saathane Meydanı’nı ÇEKÜL Vakfı, yeni projenin onaylanmasıyla insanların tarihle iç içe yaşayabilecekleri, keyif alarak gezip kullanabilecekleri bir alana kavuşturacak.

 

1516 yılında Hazinedarzade Süleyman Paşa’nın deniz dalgalarının vuruş istikameti göz önüne alarak yaptırdığı,  uzun yıllar kullanıldıktan sonra Ahi Ali Bin Ali Paşa Vakfı’nın himayesine geçen Taşhan’ın restorasyon çalışmalarına başlandı. ÇEKÜL Vakfı’nın kontrolünde yürüyen proje kapsamında tarihi Taşhan, kesilen bölümü de dahil edilerek orijinal haline uygun olarak yenilenecek. Kesilen bölümüne bakan tarafının bir kısmı yıkılan Taşhan’ın restorasyon tamamlandığında kültür ve sanat atölyesi olarak hizmet verecek. Restorasyon çalışmalarının gelecek yıl tamamlanması hedefleniyor.

 

Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün de katkılarıyla gerçekleşecek Saathane Meydanı Projesi’nde gelinen son durumla ilgili değerlendirme yapan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Selçuklu uygarlığının Samsun’da bulabileceğimiz ilk hatıraları Saathane Meydanı’ndadır. Saat Kulesi, cami, han, medrese ve hamam, Anadolu uygarlıklarının ilk eserleridir. Şimdi bu eserlerin restorasyonunu yapacağız. Bu nadide eserlerimiz, çevre düzenlemelerinden aydınlatmasına kadar pırıl pırıl, ışıl ışıl olacak. Samsunlular tarihinden mahrum kalmasın diye bu projeyi hayata geçireceğiz" şeklinde konuştu.

 

"TARİH VE TURİZM ALANI OLACAK"

 

Restorasyon ve yeni peyzajla birlikte proje bittiğinde Saathane Meydanı’nın buram buram tarih kokacağını dile getiren Başkan Yılmaz, “Saathane önemli bir dönüşüm, kültür, tarihle bütünleşme, modernizasyon projesidir. Saathane, Samsun’un vizyon projelerinden birisidir. Bu sebeple projeye büyük önem veriyoruz. Burayı Samsun’a yakışan, Samsun’u temsil edebilecek bir tarih ve turizm alanı haline getiriyoruz.  Bu tarihi dokuyu, şehrimizin bu önemli merkezini kamu yararı da göz önünde bulundurularak tüm Samsun’a kazandıracağız. Bu sene sonunda burası tüm Samsun’un gurur duyacağı, hepimizin yüz akı olan, şehrin gülen yüzü olacak bir yer haline gelecek” ifadelerini kullandı.


Star


Geri Dön