Sanayi Bakanlığı ceza yağdırınca inşaatçılar güvenliği artırdı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından en çok ölüm yaşanan inşaat sektöründe 5 büyük ilde 6 ay içinde 97 inşaatın kapısına kilit vuruldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri tarafından en çok ölüm yaşanan inşaat sektöründe 5 büyük ilde 6 ay içinde 97 inşaatın kapısına kilit vuruldu. Şartlarını ve güvenlik önlemlerini yerine getiren 52 müteahhidin tekrar çalışmasına izin verildi. Müteahhitlere ceza kesen müfettişler ölümlerin önüne geçmek için teftişleri artırarak sürdürüyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri iş kazası ölümlerinin en çok yaşandığı iş kolu olan inşaat sektörüne ceza yağdırdı. İnşaat sektöründe 5 büyük ilde 6 ay içinde 97 inşaatın kapısına kilit vurulurken, şartlarını ve güvenlik önlemlerini yerine getiren 52 müteahhitin çalışmasına yeniden izin verildi. Çalışma Bakanlığı müfettişleri, “düşme” nedeniyle yaşanan ölümlerin önüne geçmek için aralarında kamuya iş yapan firmaların da olduğu müteahhitlere dönük denetimleri artırarak sürdürecek.
Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, “Önleyici Teftiş” programı başlatarak, iş sağlığı ve güvenliği yönünden “Risk esaslı”, “işkolu/sektör esaslı” veya “alan esaslı” teftişlerde bu yılın başından itibaren düğmeye bastı. İşyeri çalışma ortamı ve şartlarından kaynaklanan mesleki risklerin önlenmesi, sağlık ve güvenliğin korunması, risk ve kaza faktörlerinin ortadan kaldırılması için Türkiye genelinde inşaatların yoğun olarak yapıldığı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da teftişler yürütüldü.
Uyarı yok, kapatma var
Bu kapsamda yılbaşından itibaren İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişleri “hemen kapatma” cezası uygulamaya başladılar. Yapı işyerlerinde, yüksekten düşme riskiyle çalışan işçileri ani baskınlarla yakalayan müfettişler 2010 yılının ilk 6 ayında birçok inşaat alanında denetim yaptı. Birçok firmanın iş güvenliği şartlarını taşımadığı tespit edilerek ceza aldı. Bu arada şartlarını düzelten firmalara anahtarları geri verildi. Ancak Adana’da kapatılan inşaat alanlarında henüz düzelme sağlanmadığı için firmalar inşaatlara başlayamadılar.
Denetimlerinde kamu-özel yapı ayrımı yapılmadığını belirten Çalışma Bakanlığı yetkilileri kapatılan işyerleri arasında kamu hizmet binaları, özel iş merkezleri, ve özellikle AVM inşaatları gibi şehrin en büyük projelerinin ilk sıraları oluşturduğunu ifade ettiler.
İş müfettişlerinin raporlarına yansıyan bilgilere göre, yapı sektörü, çalışma şartları bakımından en riskli sektörler arasında yer alıyor. Türkiye’de iş kazası sayısı bakımından genelde ikinci sırada yer alan yapı sektörü, iş kazası sonucu meydana gelen ölüm sayısında da ilk sırada bulunuyor. Tüm sektörlerin değerlendirilmesinde ölümlü iş kazalarının yaklaşık yüzde 34’ü yapı iş kolunda meydana geliyor. Bu iş kazalarının yaklaşık yüzde 4’ü ölümle sonuçlanıyor. Meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 45’i yüksekten düşme oluyor ve bu kazaların da yaklaşık yüzde 80’i ölümle sonuçlanıyor.
Müfettişler güvenli kurulmayan ve düşme tehlikesi bulunan çelik boru iş iskelelerinde çalışmaya izin vermiyorlar. Bunun yerine iskelelerde, çalışanın iskeleye güvenli bir şekilde çıkmasını sağlayan merdiven sisteminin olması, çalışma platformlarında boşluklarının olmaması ve düşmeyi önleyecek uygun korkuluklarla donatılması, öngörülüyor ve asansör boşluğu gibi tüm boşlukların güvenli bir şekilde kapatılması isteniyor. Müfettişler ayrıca müteahhitlerden düşme tehlikesi bulunan yerlerde uygun korkuluk sisteminin yapılması, yakalama ağı, güvenlik ağı gibi toplu koruma önlemlerinin alınması, mümkün olmayan durumlarda da kişisel koruyucu donanım olarak vücut tipi emniyet kemeri kullanılması, asma iskele, raylı iskele, mobil iskelelerle yapılan çalışmalarda iş ekipmanının güvenlik sertifikası, çalışan işçiler için güvenlik halatı ve düşme durdurma sistemleri, şok emicilerle desteklenmiş paraşüt tipi emniyet kemeri kullanılması şartını da getiriyor.
Vatan-Deniz Güçer