06 / 05 / 2024

Sanayi kuruluşları Bomonti'den taşınmaya hazırlanıyor

Sanayi kuruluşları Bomonti'den taşınmaya hazırlanıyor

Oteller, kongre ve kültür merkezleri, üniversite ve yeni rezidans projeleriyle Bomonti'nin çehresi tamamen değişiyor...



BOMONTI, tarihi dokusunun yanı sıra ticaret ve alışveriş merkezlerine yakınlığıyla İstanbul'un cazibe merkezlerinden biri olma özelliğini yıllardır koruyor. Son dönemlerde artan altyapı ve yol-tünel çalışmaları sayesinde semtin ulaşım sorunu da ortadan kalkmak üzere.

Yıllar önce 1902 yılında bölgeye adını veren İsviçreli Bomonti kardeşler burada ilk yatırımı yani bira fabrikasını kurdu. Şimdi Bomonti'nin büyük bir bölümü 4-5 katlı apartmanlar, gecekondular ve sanayi kuruluşlarıyla kaplı. Aslında bir süredir semtte adı tam olarak konulmamış bir "dönüşüm" yaşanıyor. Mevcut ev ve arsalara sürekli alım teklifleri geliyor. İnşaat firmaları, bölgede proje geliştirmek için arayışlarını sürdürüyor.

 Bomonti'deki ilk rezidans projesini, 2004 yılında Ofton İnşaat başlatmıştı. Hatırlanacağı gibi, Mimarsinan Üniversitesi de Güzel Sanatlar Fakültesi kampusunu Bomonti'de inşa etti.

 Şimdi sanayi tesislerinin Bomonti'yi terk etmesi gündeme gelince inşaat firmalarının bölgeye ilgisi daha da arttı. Ant Yapı, IC Holding, Tekfen OZ (Och-Ziff) ve Belçikalı Extensa inşaat firmaları yeni konut, rezidans, otel, kongre ve kültür merkezi projelerini uygulamaya koydu. Hoffmman'm Bomonti'de yarım bıraktığı projeyi ise Ağaoğlu devir aldı. Bu arada, Taşyapı da Bomonti'deki arazisini İpek&Çakırkaya Ortak Girişimi'ne sattı...

ŞEHİR İÇİNE TALEP ARTTI

Malum, daha önce istanbul'un merkezinde arazi bulamayan inşaat firmaları daha çok şehir dışında proje geliştiriyordu. Ancak ulaşım ve trafik sorunu nedeniyle şehir dışını tercih etmeyenler ( İşte inşaat firmalarının bu nede hir merkezlerinde arazi arayışları devam ediyor. Bu açıdan gözde se den biri ise Şişli'ye Bomonti bölj muş durumda...

 Konut talebinin şehir merkes kaymasının en büyük nedenlerine ri de ulaşım rahatlığı olsa gerek, bul Büyükşehir Belediyesi'nin "7 tünel" projesinin ilk etabı olan Kabataş tüneli, Dolmabahçe'ye kikada inilmesini sağlayacak. İs trafiğini önemli ölçüde rahat olan tünel, İnönü Stadyumu'nun 1 yanından yerin altına girerek  Feriköy'ü alttan geçtikten sonra Bomonti'den çıkıyor.

BOMONTİ APARTMANLARI

 Tekfen OZ, Bomonti'deki Gürcü Katolik Kilisesi'nin bahçesine Bomonti Apart-manları'nı inşa edecek. Tekfen OZ Genel Müdürü Ömer Egesel, belediyeden onay alan projenin halen Anıtlar Kurulu sürecinde olduğunu söylüyor.

 Tekfen OZ'un kilese binasını koruyarak inşa edeceği Bomonti Apartmanları, bölgenin yapısına aykırı olmayan 4-5 katlı bloklardan oluşacak. Alt katlarında ticari alanlar bulunan projenin üst katlarında ise rezi-dans daireleri bulunuyor. 2 bin 500 metrekare arazi üzerine 3 bloktan oluşan projede, 70 daire ve 14 ticari alan yer alıyor. Egesel, "Ortasında şirin bir avlusu bulunan butik bir proje inşa edeceğiz" diyor.


 Projede, 67 ile 176 metrekare arasında 1 + 1'den 4+1'e kadar farklı daire seçenekleri bulunacak. Ancak ağırlığı 2+1 ve 3 + 1 daireler oluşturacak. Tekfen OZ, Bomonti Apartmanları için 35 milyon dolarlık yatırım yapacak.

AĞAOĞLU DA BOMONTİ'DE

 Hatırlanacağı gibi Para dergisinde, Hoff-man İnşaat'm başlattığı Palms Studi-os&Shopping projesinin, firmanın iflas etmesi nedeniyle yarıda kaldığını yazmıştık. 6 dönüm arazi üzerine 2 blok ve 320 konuttan oluşan projede, 1+1, 2+1 ve 3+1 daireler 142 bin ile 558 bin dolar arasında satılıyordu. Hatta metrekaresi 3 bin 500 dolardan 54 adet konut satılmıştı.

BOMONTİ APARTMAN VE STÜDYO

 Belçikalı  Exıensa'nın Türkiye'deki yatırımlarını yöneten Extensa Türkiye, istanbul'daki ilk proje için Bomonti'yi tercih etti. Firmanın 3 bin 273 metrekare alan üzerine tek blok şeklinde inşa ettiği Bomonti Apartman, 92 daire ve 9 dükkandan oluşuyor. Stüdyo, 1 + 1, 2+1, 3 + 1 daire seçenekleri sunulacak projede henüz satışlar başlamadı. Extensa Türkiye'nin Bomonti Stüdyo adlı ikinci projesi ise Bomonti Apartman'a 200 metre mesafede yer alıyor. 3 bin 20 metrekarelik arazi üzerine inşa edilecek Bomonti Stüdyo, 12 katlı tek blok olarak tasarlanmış. Projede 40 ile 60 metrekare büyüklüğünde stüdyo daire yer alacak.

SİNPAŞ'TAN KULE RESIDENCE

 Sinpaş'm 2009 yılı projeleri arasu açıkladığı Kule Residence projesinin t; nm çalışmaları devam ediyor. Eski bira i rikasının hemen yanında, üst gelir grubı hitap edecek rezidans dairelerin yer alac bu proje, 26 bin 380 metrekare arazi üz ne inşa edilecek. Projelendirme çalışma devam ettiği için henüz söz konusu proj le ilgili ayrıntı verilmiyor.

METREKARESİ 10 BİN $'A ARSA

 Mimar Sinan Üniversitesi Güzel San lar Fakültesi kampusunun yanı sıra IC H ding'in Tekelin eski bira fabrikası ara; üzerine inşa edeceği otel, kültür ve konj merkezi, yeni konut ve rezidans projel bölgedeki arazilerin değerini artırmış c ramda. Dolmabahçe ile Bomonti araş 3.5 dakikaya indirecek tünel projesi de b gedeki arazi sahiplerini beklentiye sokrr durumda. Bomonti'deki arazilerin met kare fiyatının şimdiden 10 bin doların ü; rine çıktığı söyleniyor. Bu işten en karlı kaçak olanlarsa bölgeden taşınacak olan ı nayiciler gibi gözüküyor. Bomonti'nin sar yi bölgesinde şimdiden satışa çıkarılmış 1 nalar göze çarpıyor.

Para Dergisi


Geri Dön