29 / 04 / 2024

Sanayici şikayetçi! Nakit sıkıntısı büyüyor! Faizler yüzde 35’e tırmanmasına rağmen bankalar kredileri kesti!

Sanayici şikayetçi! Nakit sıkıntısı büyüyor! Faizler yüzde 35’e tırmanmasına rağmen bankalar kredileri kesti!

Reel sektör nakit darboğazı yaşıyor. Yüzde 35’lere tırmanan kredi faizlerine rağmen krediye erişimde zorlanan işletmeler, şartların böyle devam etmesi halinde pek çok şirketin oyun dışı kalacağına dikkat çekiyor.



Nakit darboğazı reel sektörde işleri durma noktasına getirdi. İşletmeler bankacılık sektörünün son dönemdeki uygulamalarından şikayet ederek kağıt üzerinde yüzde 18-19 civarında olan kredi faizlerinin yüzde 35’lere ulaşmasına rağmen krediye erişimde sıkıntı çektiklerinden yakınıyor.

İş dünyası temsilcileri, kredi alma koşullarının giderek zorlaştığına işaret ederek çoğu işletmenin yüzde 35-36 civarına yükselen faiz oranlarından bile kredi alamadığını belirtiyor.

 Sanayici şikayetçi! Nakit sıkıntısı büyüyor! Faizler yüzde 35’e tırmanmasına rağmen bankalar kredileri kesti!

Dünya Gazetesi’ni haberine göre, Türk bankacılık sektöründe krediler 24 Şubat ile 17 Mart tarihleri arasında 8 trilyon 246 milyar liraya ulaştı. Kredi hacmindeki yükselişte bireysel kredi kullanımındaki artış etkili olurken, taksitli ticari kredilerinin de aynı dönemde yüzde 2,2 artışla 1 trilyon 6 milyar liraya yükseldiği dikkati çekti. Aynı tarihler arasında kurumsal kredi kartları ise yüzde 5,4 oranında artarak  12 milyar 948 milyon liraya ulaştı.

TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meclisi Başkanı Şeref Fayat, şartların böyle devam etmesi halinde pek çok şirketin oyun dışında kalacağını söyledi. Bankalardan spot kredi almanın bile zorlaştığına işaret eden Fayat, bankaların adeta ‘kredi vermeme üzerine yoğunlaştığına’ dikkat çekti. Kredi kullandıran bankaların ise çok yüksek kredi faizi istediklerini söyleyen Fayat, nakit sıkıntısından dolayı piyasaların çok sıkıştığını, böyle giderse pek çok şirketin oyun dışı kalabileceğini ifade etti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön