21 / 05 / 2024

Sanayiciler de İstanbul'dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

Sanayiciler de İstanbul'dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, maliyet artışları ve beklenen depremin ardından sanayicilerin İstanbul'u bırakarak Anadolu'da yer aradığını dile getirdi. İşte ayrıntılar...



Ekonomi Gazetesi'nden Hatice Aydoğan Öz Sökmen'in haberine göre; İstanbul Sanayicileri ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (İSİFED) Başkanı Muammer Ömeroğlu, İstanbul’da olası bir depremin altyapıya vereceği hasarın sanayicileri endişelendirdiğine vurgu yaptı. 

"Yüksek kira artışları, geçim sıkıntısı ve deprem korkusuyla İstanbul’u terk ediyorlar. İş gücü ve enerji maliyetlerindeki artış sanayicileri de zorluyor. Deprem sanayicilerin de kâbusu oldu ve fabrikası için uygun maliyetli arsa arıyor" ifadelerini kullanan Muammer Ömeroğlu, lojistik avantajları olan ve megakent İstanbul'un 300-400 kilometre çevresindeki illerde sanayi arazisi arayışlarının arttığını aktardı. 

Sanayiciler de İstanbul dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

Deprem sonrasında yatırımını Konya, Sivas, Manisa ve Kütahya’ya taşıma kararı alan sanayici sayısında yükseliş olduğunu belirten İSİFED Başkanı Muammer Ömeroğlu, açıklamasında "Tek hammadde ile çalışan fabrikalar uygun maliyetli sanayi arazisi bulduğunda fabrikasını taşıyor. Ancak çok sayıda hammadde tedariki olan fabrikalar, İstanbul’dan çok uzaklaşmak istemiyor" diye konuştu. 

Sanayicilerin, altyapısı hazır, arsa maliyetleri uygun, devlet teşviklerinden faydalanabileceği, lojistik ve iş gücü sıkıntısı çekmeyeceği şehirlerdeki OSB'lerde yer aradığını dile getiren Ömeroğlu, "İlk 500’de yer alan bir firmamız yatırımını Konya’ya taşıyor. 6. Bölge teşvikleri nedeniyle Sivas’ı tercih edenler de oldu" ifadelerini kullandı. 

Sanayiciler de İstanbul dan kaçıyor! Megakentin 300-400 kilometre çevresindeki illere talep arttı!

İstanbul sanayicisine Anadolu şehirlerinde daha uygun maliyetlerle satın alabileceği ya da kiralayabileceği yerler gösterilmesi gerektiğine dikkat çeken Muammer Ömeroğlu, "Bir fabrikayı başka bir kente taşımak kolay değil. İnşaat maliyetleri çok yüksek. Anadolu’ya gidebilmemiz için gerekli şartların sağlanması gerekiyor" diyerek sanayinin İstanbul’dan Anadolu’ya yayılmasının bu şekilde olabileceğini söyledi. 

Arsa fiyatlarının yükselmesiyle beraber sanayicisinin İstanbul’daki yatırımını büyütme şansının kalmadığını da vurgulayan Ömeroğlu, yeni yatırım yapacak alanın olmadığını aktararak "Büyümeyen işletmeler küçülür ve ülke ekonomisine zarar verir. Bizden sonraki jenerasyon büyük kentlerin sağladığı sosyal imkanlar nedeniyle Anadolu’ya gitmek istemiyor" açıklamasında bulundu. 

İstanbul'da büyüyemediklerine dikkat çeken Ömeroğlu, konu ile ilgili yaptığı son dakika açıklamasını "İstanbul’da da büyüyemiyoruz. Böyle giderse işletmelerimizin kapısına kilit vururuz. İşlerimizi büyütmek ve ayakta kalmak için Anadolu’ya açılmalıyız. Anadolu kentlerinde genç iş insanlarının beklentilerini karşılayacak sosyal ve ekonomik atılımlar hızla yapılmalı" diyerek tamamladı. 

Deprem sonrası fırsatçılığa Rekabet Kurumu müdahalesi: Artan ev fiyat ve kiraları için ön araştırma başladı!

İstanbul'da depreme karşı yeni düzenleme! Asma kat yasaklanıyor!

Deprem riski bulunmayan illerden arsa alacaklar dikkat! Tarlaları arsa olarak satıyorlar! Bu tuzağa düşmeyin!


Geri Dön