29 / 04 / 2024

Sanayiciler inşaat sektörüne yöneldi!

Sanayiciler inşaat sektörüne yöneldi!

Sanayicinin son dönemlerde, inşaat gibi alakasız sektörlere girdiğini belirten Adnan Bali, bankaların da bol likidite zamanında söz konusu yatırımlara prim verdiğini söyledi.



Bankacılık sektörü ile sanayi sektörünün 1999 krizinin ardından yapılan karşılıklı hataların ardından gelişme kaydettiğini aktaran İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, bankacılık sektörüne yönelik özeleştiride bulunarak, "Paranın bolluğunda özellikle de son dönem global likidite bolluğu sırasında, olmayan fizibiliteleri var kıldık. Çark dönüyordu. Bisikletle hızlı gittiğiniz zaman önemli olan duvar çıktığında dengeyi nasıl sağladığınız" dedi. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nin ikinci gününde 'Bankacılık ve Reel Sektör' oturumu yapıldı. Oturuma, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu ve Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Özdilek konuşmacı olarak katıldı. Reel sektörün geçen 10 yıldaki durumunu ise "Çayın taşı ile çayın kuşu vurulmaya çalışıldı" diye yorumlayan Bali, iş dünyasının 'moda' yatırımlara yöneldiğine dikkat çekti. Bali, "Denizcilikle ilgisi olmayan insanlar gemi almaya kalktı. Yıllarca tekstille şurayla burayla 4-5 nesil uğraşan işadamlan alakasız ilgisiz inşaata girdi. Moda gibi yatırımlara girildi. Biz de o bollukta bu yatırımlara prim verdik" değerlendirmesini yaparak, reel sektör ile bankacılığın aynı ekosistem içinde daha iyi işler yapmaya odaklanması gerektiğini kaydetti. 


Kredi evlilik gibi 


2009'dan bu yana yüzde 20 kâr dağıtan bankacılığın artık aracılık fonksiyonunu görüp görmeyeceği tartışmasının başladığını kaydeden Bali eğer görmeyecekse bankalar yerine yeni bir sistemin kurulması gerektiğini belirtti. Bu tartışmalar arasından bankacıların neredeyse meslek sahibi olmayan konumuna düşürüldüğünü kaydeden Bali şöyle devam etti: "Havlu satarsanız iş, jant satarsanız iş, para satarsanız iş değil gibi görülüyor. Bizim aracılık fonksiyonumuz durup dururken ortaya çıkmadı. Ekonomi büyütme üzerine kurulur ve kazananlar paylaşmak durumunda. Biz kâr ediyorsak birinin kârını azaltıyor değiliz. Reel sektörde de bunu doğru anlayan bir anlayışın karşılıklı geldiğini görüyoruz. Kredi ilişkisi evlilik gibi hemen bozulacak bir durum değil sadakat olduğu sürece devam eder." 


BİRLİKTE ÇÖKERİZ 


Bankacılık sektörü ile sanayi sektörünün el ele yürüdüğünü kaydeden Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu (ortada), "Kredi almadan büyümek mümkün değil, bankalar da para satmadan büyüyemez. Biri çökerse diğeri de çöker" diye konuştu. Ekonomik krizler için 'bizim için yemek yemek gibi birşey" tanımını yapan Konukoğlu, bankaların 1999'da müşterilerin peşinde kredi vermek için koşarken 'şimdi parayı tahsil etmek için herkesin üstüne gittiğine işaret etti.


NİHAT ÖZDEMİR: İLERLEME YOK


Zirvede konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de, ülkenin 2013'ten beri patinaj yaptığını ve hiçbir ilerleme kaydetmediğini dile getirdi. Özdemir, "Bırakın iletlemeyi 10 bin doları geçen GSMH 9500 dolar civarına geldi. Şimdi bizim 2023 hedeflerini tutturmamız mümkün değil. Revize etmemiz gerek. 2010'da bu hedefleri koyarken dünya da koşuyordu. Ancak dünya ticaret hacmi büyümedi küçüldü. 2023'te beklenen dünya ticareti 2010'da belirlenen hedefin yüzde 60'ına geriledi. 300 milyar dolar ihracat da artık kolay değil. Türkiye'de değişik bir şeyler yapmamız gerekir. Treni kaçırmadan dönüşümü sağlamamız gerek" şeklinde konuştu. 


KATILIMCILAR AGRESİF


Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Genel Sekreteri Osman Akyüz, Vakıf Katılım'ın da etkisiyle katılım bankalarının bu yıl yüzde 25 büyüme öngördüklerini açıkladı. Akyüz, katılım bankalarının 2014 sonunda fonlarda 65,4 milyar lirayı, 2015'te 74 4 milyar liraya çıkardığını söyledi. Akyüz, "Katılım bankaları 16 bin kişiyi istihdam ediyor, Vakıfla 400-500 kişilik ek sağlanacak" dedi. 


Kadın Dostu Şirketlere Ödül


Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde, 'Bankacılık ve Reel Sektör' oturumu öncesi' 'Kadın Dostu Şirketler'e ödül verildi. Törende en çok kadın çalışanı olan şirket İş Bankası seçilirken ödülü İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Senar Akkuş aldı. Kadın çalışan sayısı en fazla olan grup Koç Holding, kadın yönetici sayısı en fazla olan şirket LC Waikiki oldu. Kadın yönetici sayısı en fazla olan grup Anadolu Grubu seçildi. Ayrıca; İpekyol, Sun Grubu, Ekol Lojistik ve Limak da ödül aldı. 




Pelin ÜNKER/Cumhuriyet


Geri Dön