29 / 05 / 2024

Sanayide temmuz ayı hazirandan daha iyi olmadı!

Sanayide temmuz ayı hazirandan daha iyi olmadı!

Merkez Bankası anket sonuçlarına göre, gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış öngörenlerin oranı haziranda 10 puan birden yükselerek yüzde 51,2’ye çıkmıştı. Bu oran temmuzda yüzde 57,1 olarak gerçekleşti.



Dunya.com yazarı Naki Bakır, köşesinde Merkez Bankası verilerini inceledi. Bakır’ın ‘Sanayide temmuz ayı hazirandan iyi olmadı’ başlıklı yazısı şöyle: Gelecek üç ayda faizde yükseliş, maliyetlerde artış, ihracat talebinde düşüş beklentisi ve zam yapma eğilimindekilerin oranında belirgin şekilde bir artış söz konusu. 100 sanayiciden 57’si bu dönemde ürünlerine zam yapmayı düşünüyor.

Merkez Bankası, temmuzda, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1.753 iş yeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtları açıkladı. Buna göre sektör genelinde kapasite kullanım oranları bu yılın aylık bazda en yüksek düzeylerini görürken, geçen yılın ise gerisinde kaldı.

EN YÜKSEK KULLANIM OTOMOTİVDE

Alt sektörler içinde kapasite kullanımında en fazla artış 6,8’le tütün ürünlerinde yaşandı. Bu sektörü 2,7 puan artışla motorlu kara taşıtları takip etti. Motorlu taşıtlar, bu artışla temmuzda yüzde 81,2 ile tüm alt sektörler içinde en yüksek kapasite kullanımına yükselmiş oldu. Yüzde 81,1’le tütün ikinci sırada yer alırken, yüzde 80,8’le ağaç ve ağaç ürünleri, yüzde 80,3’le kâğıt, yüzde 78,6 ile giyim, yüzde 77,5’le diğer metalik olmayan mineraller takip etti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön