16 / 05 / 2024

Sancaktepe'deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasına Bakanlıktan iptal kararı! 

Sancaktepe'deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasına Bakanlıktan iptal kararı! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından afet riskine karşı kentsel dönüşümde kullanmak  için “rezerv yapı alanı” ilan edildikten sonra  ticari alana çevrilen Sancaktepe'deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasında iptal kararı çıktı.



İstanbul Sancaktepe’de yer alan Hazine'ye ait 4 dönüm büyüklüğe sahip askeri alan,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı arasında 9 Mart 2020 tarihinde imzalanan protokol ile afet riski altındaki konutların dönüştürülmesi amacıyla “rezerv yapı alanı” yani yeni konut alanı ilan edilmişti. 

Bakanlık kendi verdiği rezerv alan kararına karşın 2022 yılında onayladığı başka bir imar planı değişikliği ile araziye “ticaret alanı” fonksiyonu tanıdı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından da  bakanlığın plan değişikliğinin iptali için dava açılmıştı.

Sancaktepe deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasına Bakanlıktan iptal kararı! 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; İstanbul 5. İdare Mahkemesi, kamu yararı içermemesi sebebiyle hukuka aykırı olduğu sonucuna vardığı planların yürütmesini 10 Ocak 2024'te oybirliği ile durdururken, 5. İdare Mahkemesi, 2 Nisan 2024 tarihli kararıyla da imar planını iptal etti.

Oybirliği ile alınan iptal kararında, davaya konu olan gayrimenkulün ticaret alanına alınmasıyla ilgili teknik ve nesnel bir gerekçe sunulmadığının altı çizildi. 

Planlama alanının yakın çevresinde sosyal ve teknik altyapı alanlarının yeterli büyüklük ve işlevselliği sahip olmadığı dikkate alındığında kamuya ait gayrimenkullerin imar planı çalışmalarında öncelikle kamusal maksatla kullanılması gerektiği vurgulandı. Planlamanın amacı, rezerv alan ilanı ve bölgesel ihtiyaçların karşılanması şeklinde ifade edilse de planlama alanı ve yakın çevresindeki problemlerin tespitine dönük herhangi bir analiz veya etüt çalışmasının bulunmadığı belirtildi. 

Sancaktepe deki 4 dönümlük askeri arazinin imara açılmasına Bakanlıktan iptal kararı! 

Planın uygulanması durumunda kullanıcı yükünün artacağı, yaya ve taşıt trafiğinde de yükseliş olacağı ifade edildi. 

İptal kararında, ayrıca yapı yoğunluğu getirmesi ve bölgenin ulaşımının ana parçalarından biri ola caddede yer alması sebebiyle yönetmelik uyarınca Kentsel Teknik Altyapı Değerlendirme Raporu hazırlanması gerekli olmasına rağmen bu raporun hazırlanmadığı belirlendi. 

Dava konusu planlarda kamu yararı gerekçesinin oluşmadığının altı çizilerek, hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşıldı. 

Sakarya'daki satılık dükkan fiyatları Taksim'i geçti! Fiyatlar dudak uçuklatıyor!

'Sert dalgaya hazır olun' diyen İslam Memiş'ten yeni bir son dakika açıklaması geldi! 

Emsali 30 bin TL olan evlerde 3-5 bin TL'ye oturuyorlar: Kimse kötü niyetli kiracıları finanse etmeye mecbur değil!
 


Geri Dön