27 / 04 / 2024

Şanlıurfa'da konut fiyatı yüzde 2 düştü!

Şanlıurfa'da konut fiyatı yüzde 2 düştü!

Tarkan Kulak, GYODER açıkladığı raporda Türkiye'de yüzde 2.15 ile konut fiyatlarının en çok arttığı il olarak gösterdiği Adana'da müteahhitlerin, yerel yönetimlerden yeni konut arsa üretmeleri beklentisi içinde olduğunu söyledi.



Tarkan Kulak, GYODER açıkladığı raporda Türkiye'de yüzde 2.15 ile konut fiyatlarının en çok arttığı il olarak gösterdiği Adana'da müteahhitlerin, yerel yönetimlerden yeni konut arsa üretmeleri beklentisi içinde olduğunu söyledi. 70 yıllık sektör deneyimine sahip olan, başta  Adana  olmak üzere Türkiye genelinde ve yurt dışında sayısız prestijli projeye imza atan Kulak İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kulak, konut fiyatlarını arttıran en önemli girdinin arsa maliyetleri olduğunu kaydetti. 


EN FAZLA ARTAN ADANA DÜŞÜŞ İSE ŞANLIURFA'DA Öte yandan, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Haziran ayında açıkladığı aylık rapora göre, 2015 yılı Mayıs ayında metrekare başına konut fiyatlarının en fazla arttığı il yüzde 2,15 ile Adana oldu. Metrekare fiyatlarının yüzde 2 düştüğü Şanlıurfa ise konutun en fazla değer kaybettiği şehir olarak kayıtlara geçti. Raporda son 1 yılda konut fiyatlarının Türkiye'de yüzde 16,54 artış kaydettiği belirtildi. 


URFA'DA KONUT FİYATLARI NE DURUMDA? 

Daha önceleri Urfa'da yükselen gayrimenkul fiyatlarının 6-7 Ekim olaylarından itibaren özellikle konut bazında gerilemeye başladığını Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, düşüşün yüzde 10 ile yüzde 20 arasında değiştiğini söyledi. Suruç olayından sonra hızlı bir düşüş yaşandığını kaydeden Topal, "Bunun yanında konut kredilerindeki aşırı artışı, bir yıl içerisinde hemen hemen yüzde 100 artışı gayrimenkul sektörünü bayağı etkilemiş durumda. Bizim hesaplarımıza göre bu düşüş yüzde 10 ile yüzde 20 arasında bir düşüştür" diye konuştu. 


TOPAL: HERKES SEÇİME ODAKLANMIŞ 

Tüm Türkiye'nin 1 Kası m'da yapılacak olan milletvekili seçimlerine odaklandığını kaydeden Topal, seçime kadar durgunluğun yaşanmaya devam edecekleri yönünde bir öngörülerinin olduğunu dile getirdi. Topal, "1 Kasım'ın akabinde konut kredilerindeki faiz oranlarının düşmesiyle yeniden satışlarda bir artışı bekliyoruz. Gayrimenkul sektöründeki herkes seçime endeksleıımiş durumda" dedi. 

'TOPLU KONUTA İHTİYAÇ VAR' Urfa'daki hızlı nüfus artışına dikkat çeken Topal, iyi bir imar planın yapılmaması ve TOKİ'nin de yatırım yapmakta geç kalmasının konut ihtiyacını ortaya çıkardığını söyledi. Topal, "TOKİ'nin geç kalması ve konutları bir sene geç teslim etmesi bu ihtiyacı daha da arttırmıştır. İstatistiklere göre Urfa'da her yıl büyük bir artış söz konusu olmakta. Dolayısıyla her yıl ister istemez konut ihtiyacı hasıl oluyor. Yapılan konutlar yetersiz. İmara açılan bölgelerimiz var ama maalesef alt ve üstyapıları yapılmadığından müteahhitler o bölgeye gitmiyor. Şu andaki toplu konutlar biraz pahalı olduğu için müteahhitler yönelmiyor. Belediyeler toplu konutları düşünüp, müteahhitleri yönlendirirlerse, 500, bin gibi toplu konutlar yapılırsa konut fiyatlarının biraz daha düşeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı. 


EV ALMAK İSTEYENLER NE YAPMALI? 

Ev almak isteyen vatandaşlara da tavsiyelerde bulunan Topal, "Vatandaşlarımıza bu dönem ev alma tavsiyesinde bulunuyoruz. Çünkü yüzde 20'lik bir düşüş var. Seçimden sonra kredilerin düşmesi söz konusu olduğu taktirde ev fiyatlarını da tetikleyecek. Bugün konut kredileri yüksek olabilir, konut kredilerinde güncelleme de yapabilirsiniz. Güncelleme yaptığınız taktirde o günkü bazda konut kredilerini düşürebiliyorsunuz. Ama ev fiyatlarını düşürmeniz söz konusu olmuyor. Eğer bu dönemde ev almak isteyen olursa bu tam kendileri için bir evredir" diye belirtti. 



Gazete İpekyol 


Geri Dön