23 / 12 / 2024

Şanlıurfa'da maaşlar kirayı karşılamıyor!

Şanlıurfa'da maaşlar kirayı karşılamıyor!

Konut ve kira fiyatlarının yüksek olmasından dolayı halkın mağdur olduğu Şanlıurfa'da uzmanlar, yerel yönetimlerin yeni imar alanları açması ve sosyal konut projelerini devreye koyması gerektiğini söylüyor.



Şanlıurfa'da giderek artış gösteren konut ve kira fiyatları halkı mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle yaz tatilinin sona ermesi, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasından dolayı kente gelen çok sayıda insan yüksek fiyatlar karşısında ne yapacağını şaşırmış durumda. Kira fiyatlarının asgari ücreti geçtiği kentte birçok insan konut bulmada zorlanıyor. Konuyla ilgili konuşan uzmanlar çözümün belediyenin yeni imar alanları açması ve sosyal konut projelerini devreye koyması gerektiğini söyledi.


 

Topal: "Yeni alanlar imara açılmalı" 


Şanlıurfa'da konut ve kira fiyatlarının yüksek olmasının sebeplerine değinen Fatih Topal, "Biz bunu genel anlamda bir araştırmasını yaptık ve sonucu gördük. Fiyatların yüksek olması bizim imara açık alanlarımızın çok az olmasından kaynaklanıyor. Sonra mevcut imar alanlarımızın alt yapı ve üst yapıları maalesef belediyeler tarafından açılmadığı görüyoruz. Öte taraftan dışardan gelen göç ve görev atamalardan dolayı da konut ihtiyacı hâsıl oluyor böylece fiyatlarda artış oluyor." diye konuştu. 


"Sosyal konut yapımına ağırlık verilmeli"


Şanlıurfa'da sosyal konut adı altında çok inşaat yapıldığını belirten Topal, "Şanlıurfa'da sosyal konut adı altında çok az inşaat yapılıyor. Bunu kısmen  TOKİ  karşılamaya çalışıyor. Belediye kooperatifleri bir şeyler yapmaya çalıştı. Ama tüm bunlar taleplere cevap veremedi. Bu yüzden maalesef hem konut hem de kira fiyatları çok yüksek oluyor." şeklinde konuştu. 


"Şanlıurfa'da oluşan arsa piyasasının yüksek olması konut ve kirayı da etkiliyor" Şanlıurfa'da ki fiyat artışlarının sebebinin yapı maliyeti olmadığını belirten müteahhit Ömer Bayram, konut fiyatlarının çok yüksek olmasının en büyük sebebinin arsa değerlerinin çok yüksek olmasından kaynaklandığını söyledi. 


"Devlet önlem almalı"


Bayram, "Yani şu anda gayri menkul bu kadar değerlerin bu kadar yüksek olması yapı maliyetinden kesinlikle alakalı değil. Kesinlikle müteahhit firmalar bu yüksek fiyattaki konuttan çok yüksek miktarda kar marjı elde eden firmalar değildir. Buradan en az payı alan kısımdır en büyük payı arsa üreticileri veya arsa tüccarları en büyük payı onlar almaktadır. Urfa'da bir pazar oluşmuş arsa pazarı. Türkiye'nin her tarafında Urfa'da bir arsa satılığa çıktığı zaman borsa kâğıdı gibi hemen elden kapılıyor. Ama satılan bu arsaların vergi takibi yeterince yapılmıyor. Devlet bu konuda önlem almalıdır." diye konuştu. 


"Yerel yönetimler farklı imar alanları oluşturmalı" Şanlıurfa'da nüfus artışına karşın konut üretiminin az olduğunu dile getiren M.Osman Kazaz ise," Burada yerel yönetimler ve 3-4 şekilde merkezi yönetim olmak üzere farklı imar alanları oluşturması gerekiyor. Bu alanda konut üreten firmaları ve konut ihtiyacı olan vatandaşları o bölgeye yönlendirmesi gerekiyor. Örnek TOKİ bu anlamda Urfa'ya geldi ama TOKÎ tüccar mantığıyla Urfa'ya geldiği için o da derde derman olamadı maalesef." ifadelerini kullandı. 



Şanlıurfa GAP Gündemi






Geri Dön