28 / 04 / 2024

Sansaryan Han 5 yıldızlı otele dönüşüyor!

Sansaryan Han 5 yıldızlı otele dönüşüyor!

Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olan tarihi bina, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlügü'nce yapişlet-devret modeliyle ihaleye çıkarıldı. İhaleyi kazanan şirket binayı restore ederek 5 yıldızlı otel yapma kararı aldı..



SON olarak İstanbul Adliyesi'nin Hukuk Mahkemelerinin yer aldığı Sansaryan Han, adliye Çağlayan'a taşınınca boş kalmıştı. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde olan tarihi bina, Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlügü'nce yapişlet-devret modeliyle ihaleye çıkarıldı. 

İhaleyi, Türkiye'de ilk kez yatırım yapacak olan Azerbaycanlı işadamı Elshan İbrahimov ve Türk ortağı Kerim Genç'in sahibi olduğu Elibra İnşaat kazandı. 

Şirketle 21 Ekim'de sözleşme imzalayan Vakıflar, önceki gün firmaya Sansaryan Han'ı 20 yıllık kullanım hakkı için devretti. 



ÖNCE ONAY ALINACAK 


İhale sürecini Habertürk'e anlatan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem: "Sansaryan Han'ı daha önce birçok yerde yaptığımız gibi restorasyon karşılığı kamuya açık yapılan ihaleyle kiraya verdik. İhaleyi kazanan şirket inşaatın ilk 3 yılı için aylık 360 bin TL, sonraki yıllar için aylık 720 bin TL kira bedeli ödeyecek. Böylece adliye taşındıktan sonra atıl duruma düşen eser gelir getirirken baştan sona restore de edilmiş olacak. Kiracısı tarafından öncelikli olarak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri bizim kontrolümüzde hazırlanacak. Koruma Kurulu'ndan onaylandıktan sonra da restorasyona geçilecek" dedi. 


İhaleyi kazanan Elibra İnşaat Yönetici Ortağı Kerim Genç ise yapılacak çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi: "Şirketimizin Türkiye'de ve İstanbul'da bu ilk yatırımı olacak. Çok hassas bir çalışma yürüteceğiz. Özellikle Sultanahmet'in tarihsel dokusuna ve binanın tarihsel geçmişine uygun bir restorasyon yapılması için dünya ölçeğinde ses getirecek bir restorasyon yapılacak. 


Vakıflar Genel Müdürlüğü'yle işbirliği içerisinde alanında en iyi sanat tarihçileri, mimarlarla birlikte hareket edeceğiz. Tarihi yarımadanın en şık 5 yıldızlı otellerinden biri olacak. Projenin yaklaşık 13 milyon TL'ye mal olmasını bekliyoruz. En geç 2016 yılı sonunda açmayı hedefliyoruz. Sultanahmet'in tarihi dokusuna uygun bir otel olacak. Turizm alanında başarılı otel gruplarıyla görüşüyoruz. Otelimizin ismi de buna göre netleşecek." 


İşkencehane olarak kullanıldı 


BİR dönem İstanbul Emniyet Müdürlüğü olarak kullanılan binada çok sayıda aydın işkenceden geçirildi. Bodrum katındaki dik bir tabuta benzeyen dar hücreleri nedeniyle buraya "tabutluk" adı takıldı. Nâzım Hikmet, Nihal Adsız, Cihan Alptekin, Vedat Türkali, Ece Ayhan, Attila İlhan, Mihri Belli, Ahmed Arif ve Ruhi Su da işkence gören isimler arasında. Sansaryan Han, Sultanahmet Cezaevi'nden sonra otele dönüştürülen ikinci tarihi bina olacak. 


Patrikhane davayı kaybetti


GERÇEK ismi "Sanasaryan Han" olup Erzurumlu tüccar Sanasaryan'a ait olan İstanbul Sirkeci'deki bina, 1895'te Mimar Hosep Aznavour tarafından 6 katlı kâgir bir yapı olarak inşa edildi. Sansaryan Han'ın sahipleri gelirlerini 1920-28 yılları arasında Ermeni Patrikhanesi'ne verdi. Sansaryan Han 1935'te devlete geçti. Patrikhane, hanı otel yapılmak amacıyla kiraya verilmesi, 3. şahıslara devredilmesi kararına itiraz etti ve tedbir kararı aldırdı. 


Patrikhane daha sonra da hanın kiralanmaması için mahkemeye başvurdu. Ancak mahkeme Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü haklı buldu. Hukuki sorun kalmayınca otel ihalesi de yapıldı. 



Sultan Uçar / HABERTÜRK


Geri Dön