29 / 04 / 2024

Saraylara yeni düzenleme geliyor!

Saraylara yeni düzenleme geliyor!

Beykoz Kasrı'nın Başbakan'a bağlanacağı tartışması sıcaklığını korurken,TBMM Başkanlığı, sürpriz bir yönetmelik değişikliği yaparak Milli Saraylar'a ait mekanların Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Kamu Denetçiliği Kurumu'na tahsis edilmesinin yolunu açıyor...



TBMM Milli Saraylar'a bağlı Beykoz Kasrı'nın Başbakan'a bağlanacağı tartışması sıcaklığını korurken, TBMM Başkanlığı, süıpriz bir yönetmelik değişikliği yaparak Milli Saraylar'a ait mekanların Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Kamu Denetçiliği Kurumu'na tahsis edilmesinin yolunu açıyor.

Müze dışındaki tüm mekânlar

Tahsis için Meclis Başkanlık Divam kararı yerine sadece TBMM Başkanının onayı yeterli olacak. Dolmabahçe Sarayı'nda ofisi bulunan Başbakan için fiziki koşullardan kaynaklanan rahatsızlık nedeniyle ibrenin Beylerbeyi Sarayı'na döndüğü, TBMM Başkanlığı'nın buranın bakım ve onarımı için çalışma yürüttüğü öğrenildi. TBMM Başkanlık Divanı, bugün gerçekleştireceği toplantıda Milli Saraylara Bağlı Birimlerin Tahsisine İlişki Yönetmelik'te süıpriz değişiklik gerçekleştirecek. Başkanlık tarafından hazırlanan değişikliğe göre, yönetmeliğin 5. maddesine, "Müze olarak kullanılan yerler hariç olmak üzere Milli Saraylar bünyesinde bulunan mekanlar ihtiyaç halinde TBMM Başkanı'nın onayı ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Kamu Denetçiliği Kurumu ve diğer resmi kurumların kullanımlarına geçici olarak tahsis edilebilir" ifadesi ekleniyor.
Bu düzenlemenin kabul edilmesiyle Milli Saraylar'a bağlı müze dışındaki tüm mekanlar TBMM Başkanlık Divanı'nın kararına ihtiyaç duyulmadan sadece Meclis Başkanı'nın onayı ile Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve diğer kamu kurumlarına tahsis edilebilecek.

Tadilat yürütülüyor

TBMM Başkanlığı'nın Milli Saraylar bünyesindeki tüm saray ve tarihi mekânlara yönelik bakım ve onarım çerçevesinde Beylerbeyi Sarayı'nda da kapsamlı tadilat yürüttüğü öğrenildi. Bugünkü TBMM Başkanlık Divanı'nda 35 bin 582 metrekarelik 22 adet askeri tabyanın, 'Erzurum Harp Tarihi Müzesi' olarak yapılması için ödenek ayrılması karara bağlanacak. Toplantıda ayrıca, Konya'nın Beyşehir ilçesi Gölyaka kasabasında bulunan Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat döneminde yapılan Büyük ve Küçük Kubad-Abad Sarayı kalıntıları ve kazı faaliyetleri için ödenek tahsisine karar verilecek.


Milliyet

Geri Dön