22 / 11 / 2024
fuzul

Satılan gayrimenkul için miras davası açılır mı?

Satılan gayrimenkul için miras davası açılır mı?

Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun sorduğu 'Satılan gayrimenkul için miras davası açılır mı?'' sorusunu yanıtladı.




Miras davalarında kazanma ihtimaliniz olan konularda dava açıldı. Dedenin erkek evlatlarına satış yoluyla gayrimenkulünü devretmesi ispatlanamayacak ise bu dava açılmamalı.

Dedemiz sağlığında sahibi bulunduğu beş çocuğundan iki erkek evladına dolaylı olarak satış göstermiş, sonra bunlar da el değiştirmiş.

Daha sonra mezrada bulunan gayrimenkul için kadastro geçtiğinde yine iki erkek evlat adına tescil ettirilmiş. Annemiz de iki yıl önce öldü. Bu durumda hakkımızı nasıl ararız? 

Hak aramanın yollarının başında dava açmak gelir ama her olayın ardından “Hemen gidin dava açın” demek doğru olmaz. Kazanma ihtimali olan davalar açılır. Kazanma ihtimali olmayan davalar yarar değil zarar getirir.

Geçenlerde kaybedilmiş bir davanın kararı elime geçti. Kazanan taraf vekiline yaklaşık 150 bin TL ücret tayin olunmuştu. Yani kaybedilecek davada sadece davanın kaybedilmesi ile kalınmıyor, büyük zararlar da ortaya çıkabiliyor.

Bunları niye yazdım? Okuyucumun moralini bozmak için değil. Dede, erkek evlatlarına satış göstererek gayrimenkulü devretmiş.

Birincisi, böyle bir devirde satışın gerçek satış olmadığı, bunun muvaza olduğu yani aslında bağış olup da tapuda satış olarak gösterildiği ispatlanamayacak ise bu dava açılmamalı.

İkincisi, çocuklar da bu yeri satıp bir başkasına devretmişler. Satın alanlar bu durumda iyi niyetli üçüncü kişidir. Dolayısı ile onların sorumluluğuna gidilmez.

Sonra, mezra dedikleri alan. Bu yerden 1999’da kadastro geçmiş. Şayet kadastro nedeni ile bir mahrumiyetten söz edilecek ise bunun dava açma süresi 10 yıldır.

10 yıllık süre geçmiş. Bugün dava açmakla bir yarar elde edilemez. Ancak kadastro çalışması dışında bir mülkiyet hakkı ihlali var ise bunun için zamanaşımı yoktur.

Bu işler için hukuki tarif çok önemlidir ve bir hata yapmamak için bu konuyu bir meslektaşımla eldeki belgeleri değerlendirerek görüşmekte yarar vardır.


Geri Dön