Ekonomi

Savaş doğal gaz ve petrol fiyatlarını uçurdu!

Rusya Ukrayna Savaşı 7 günü arkasında bırakmışken petrol fiyatları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor.Yaşanan bu durumda küresel piyasalarda doğal gaz ve petrol fiyatları artışa devam ediyorAvrupa'da doğal gaz kontratları fiyatı dünkü işlem kapanışına kıyasla yüzde 14 artış kaydetti

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın enerji piyasalarında yarattığı arz sıkıntısı endişeye sebep oldu. Yaşanan bu durumda küresel piyasalarda doğal gaz ve petrol fiyatları artışa devam ediyor

Avrupa'da doğal gaz kontratları fiyatı dünkü işlem kapanışına kıyasla yüzde 14 artış kaydetti.

Avrupa ülkelerinde en fazla derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret alanı TTF'de işlemi gerçekleşen nisan vadeli kontratların fiyatı bugün megavatsaat başına 129 avrodan açılışı yapıldı. Kontratların fiyatı TSİ 10.43'te 138 avroya dayandı.

Rusya Ukrayna Savaşı'nın doğal gaz arzında kesintiye yol açacağı endişesiyle fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Rusya'nın Ukrayna'ya ilişkin bombalama ve füze saldırılarından kaynaklanacak doğal gaz altyapısının hasar almasıyla beraber gaz akışını kesintiye uğratabileceği  düşünceleri fiyatların yükselmesinde büyük bir etken olarak görülüyor.

 

İki ülke arasındaki savaşın devam etmesi  durumunda petrol ve doğal gaz sağlayıcılarına yaptırım olabilme ihtimali de fiyatların yükselmesinde etki yaratıyor.

Geçtiğimiz hafta Almanya, Rusya'ya yaptırım kararlarını açıkladı. Rus gazını ülkeye taşıyacak Kuzey Akım 2 projesinde ruhsatlandırma sürecini durduran Almanya, ardından ABD projeyi sürdüren Nord Stream 2 firmasına yaptırım kararı aldığını duyurdu. 

PETROL FİYATLARI REKOR SEVİYEYEDE

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Rusya Ukrayna Savaşı'nın şiddetini arttırmasıyla petrol fiyatları Temmuz 2014 ylından bu zamanki en yüksek seviyesini gördü.

Brent petrolün varili, bugün saat 10.43 itibarıyla kapanışa göre yüzde 7,12 yükselişle 112,4 dolardan işlem görmeye başladı.

Aynı zaman diliminde Batı Teksas türü ham petrolün varili 110,7 dolardan satışa sunuldu.

Petrol fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor!

Petrol ve doğalgazda şok artış: Resmen açıklandı!