05 / 05 / 2024

Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400'ün üzerinde arttı!

Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400'ün üzerinde arttı!

Pandemiden sonra insanların doğada olma istekleri sayfiyelere olan talebi artırdı. Peki, sayfiyelerdeki kiralık ve satılık fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar.



 Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400 ün üzerinde arttı!

TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Endeksa CEO'su Görkem Öğüt, 2019-2022 arasındaki değer değişimlerinde Bodrum'da görülen yüzde 400'ün üzerindeki artışların Türkiye ortalamasının çok üzerinde bir artış olduğunu ve bu artışın önümüzdeki dönemde de devam etmesini öngördüklerini söylüyor. Öğüt, "Pandemide büyükşehirlerden kaçış noktası haline gelen bu yerler kiralık konut piyasasında da hareketliliğe neden oldu" diyor. Antalya'nın sahil şeridi, Şile gibi İstanbul'a yakın sayfiye yerleri ve Bodrum, Fethiye, Marmaris gibi ilçelerde son dört yılda ciddi bir kira artışı-yaşandığına işaret eden Öğüt, "Pandemide hayatımıza giren uzaktan çalışma bu bölgelerde konut kiralama motivasyonunu önemli ölçüde tetikledi. Fethiye gibi kentler bu dönemde ciddi bir beyaz yaka göçü aldı" diye konuşuyor.

Yazlık bölgeler eskiden yılın 3-4 ayında yoğun olurken artık konaklamadan yeme içme olanaklarına, ticaret altyapısından ulaşım olanaklarına kadar birçok alanda gelişen bir ivmeye sahip. Yoğunlaşan nüfus ve konut alimi nedeniyle binaların yapısı da dönüşüyor. Eskiden bu bölgelerde villa tipi yapılanma hakimken büyük konut projeleri ve apartman tipi yapılaşmalar da artmaya başladı.

DEĞİŞEN DİNAMİKLER

Pandemi süreci birçok konuda olduğu gibi gayrimenkulde de dinamikleri değiştirdi. Pandemi dönemi tecrübeleri insanların kalabalıktan ve yüksek katlı konutlardan uzaklaşarak hem tatil amaçlı hem de yaz-kış yaşama amaçlı olarak yazlık belgelere olan talepleri artırdı. Özellikle yaz döneminde, Ege ve Akdeniz bölgesindeki 'yazlık tatili, villa tatili" arayışları yeniden hareketlenmeye başladı. Gerek pandeminin etkileri gerekse değişmeye başlayan tatil anlayışı, ülkemiz de tatilcileri kendilerine özel-daha steril ve doğayla bütünleşik tatil beldelerine yönlenmesine sebep oldu. Villa tipi konutlarda günlük ya da haftalık kiralamaların yanı sıra yazlık sitelerde sezonluk kiralamalara olan talep artışı ve yaz-kış ikamet amaçlı olarak nüfusun bu bölgelere göç etmesine bağlı olarak gerek kira değerlerinde gerekse gayrimenkul değerlerinde artış yaşanmasına neden oldu.

Yazlık kiralarken bunlara dikkat!

  • Kiralamayı lisanslı bir kuruluştan yapın.
  • Kısa ya da uzun dönem fark etmeksizin mutlaka sözleşme imzalayın. Sözleşmeyi evin sahibiyle imzalayın ve maddelerini iyi okuyun.
  • Bölgenin kiralık fiyatlarını araştırıp ona göre kiralama yapın.
  • İhtiyaçlarınızı doğru belirleyip ona göre yazlığın konumunu belirleyin.
  • Daha hesaplı alternatif bölgeleri de araştırabilirsiniz.

Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, değişen yaşam tercihleri, şehirden uzaklaşma arzusu, global etkilerle birlikte turizmde yaşanan değişim ve otel fiyatlarındaki artışın da etkisiyle yazlık bölgelere olan talebin devam edeceği söylüyor.

Tüm dünyayı etkileyen Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yabancıların ülkemize olan gayrimenkul ilgisinin devam edeceğini belirten Yazıcı, bu sebeple de yıllık kira fiyatlarında ve gayrimenkul değerlerinde bir süre daha artışının devam edeceğini öngördüklerini vurguluyor.

Tatil bölgelerinde Kuzey Ege'de Balıkesir Edremit Körfezi'nden başlayarak, İzmir, Aydın ve Muğla Fethiye bölgesine kadar uzanan sahil şeridinde yer alan bölgeler özellikle revaçta. Tatil beldelerinde doğa ile iç içe olma, kalabalıktan uzaklaşma, sakin bir yaşam alanı, sosyal ola naklara yakınlık gibi tercih sebeplerine bağlı olarak villa tipi konutlara, yazlıklara ve apartlara olan talepte de artıyor. Üst gelir grubu tarafından daha çok Muğla'da Bodrum, İzmir'de Çeşme-Alaçatı ve Urla tercih ediliyor. Bu bölgelere erişemeyenler ise Muğla'da Fethiye, yine İzmir'de Seferihisar, Foça, Dikili-Çandarlı ile Aydın'dan Kuşadası ve Didim, Kuzey Ege'de Edremit'i tercih ediyor. Akdeniz'de, Alanya, Kemer-Lara-Belek aksı ile Side ve Alanya ilçeleri de yaz-kış tercih edilen bölgeler arasında öne çıkıyor.

 Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400 ün üzerinde arttı!

OKULLAR BEKLENİYOR

Okulların haziran ayında kapanmasıyla birlikte insanlar büyük kentlerden yavaş yavaş tatil bölgelerine geçmeye başlayacak. Yazlık kiralık ve satılık ev konusundaki talebin gün geçtikçe artması ile birlikte yazlık ev fiyatları da yükselişe geçti. Özellikle yaz sezonunda yazlık kiralamak oldukça maliyetli olabiliyor.

Hepsiemlak Genel Müdürü Zeynep Tandoğan, yazlık bölgelere talebin artarak devam etmesi ve son dönemde yaşanan enflasyondan dolayı satılık konut fiyatlarında indirim beklemediklerini, yüksek kira bedelleri sebebiyle yeterli talebi görmeyen evlerin kira fiyatlarında bir düşüş gözlemlenebileceğini söylüyor.

Sezon yeni açılırken en yüksek fiyat artışının yaşandığı illerin başında İzmir ve Muğla'nin geldiğini belirten Tandoğan; Bodrum, Çeşme yine öne çıkarken özellikle Çanakkale ve Balıkesir'in Ege'ye yakın bölgelerinin de dikkat çektiğini vurguluyor.

Tandoğan, sayfiyede yaşamak için kiralama yapacak olanlara à şu uyarılarda bulunuyor:

"Kiralık yazlık ev bakarken çevresel etkenleri ve altyapı özelliklerini göz önünde bulundurun. Ev seçerken tatilden beklentileriniz de çok önemli, örneğin sıkça denize gireceğiniz bir tatil yapmayı düşünüyorsanız evin denize yakın olması, evden çalışıyorsanız elektrik ve internet altyapısını göz önünde bulundurun."

Uzun ya da kısa dönem fark etmeksizin yazlık ev kiralarken, mutlaka sözleşme yapılmasını ve içeriğin iyi değerlendirilmesi gerektiğini

vurgulayan Tandoğan, kira lama yapan kişilerle sözleşme imzalamadan önce kiralama bedelini göndermenin unutulmamasına işaret ediyor. Tandoğan, "Yaşanan bir aksilik durumunda sözleşmeniz sayesinde hukuki bir arayış başlatabilirsiniz" diyor.


Geri Dön