05 / 05 / 2024

Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400'ün üzerinde arttı!

Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400'ün üzerinde arttı!

Pandemiden sonra insanların doğada olma istekleri sayfiyelere olan talebi artırdı. Peki, sayfiyelerdeki kiralık ve satılık fiyatları ne kadar? İşte ayrıntılar.



 Sayfiye yerlerindeki konut fiyatları yüzde 400 ün üzerinde arttı!

"Yatırımlar artıyor"

Realyplus Türkiye KKTC Özhan Carda Kurucu ortağı, "Yazlık ev talebindeki artış müteahhit firmaları bu konuda yatırım yapmaya teşvik etti. Özellikle Bodrum, Marmaris gibi bölgelerde arsa arayışları ve arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaşmalarda önemli artış görülüyor. Ayrıca eski yapıların çok olduğu bazı bölgelerde kentsel dönüşüme uygun proje arayışları ve uygulamalarıyla karşılaşıyoruz. Özellikle Alanya'nın çeşitli mahallelerinde bu hareketlilik göze çarpıyor. Kiralık yazlık sıkıntısı niteliksiz ya da hazır olmayan yapıların kiralık ilanlarda yer alması ihtimaliyle tüketiciler gözü açık olmalı her türlü kontrolü yapmadan kira ya da kaparo göndermemeli."

"Sayfiyelerde projeler arttı"

Eva Gayrimekul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Sayfiyelerde oluşan talebe bağlı olarak özellikle konut üretimi artıyor. Ekonomik dinamikler, artan maliyetler, nitelikli arsa sayısının azlığı, ikincil konut talebine karşılayacak proje arzını yeterli düzeyde oluşturamıyor. İzmir'de Çeşme llica Alaçatı'da, Germiyan, Reisdere bölgesi, Urla, Foça, Seferihisar'da, Muğla'da Fethiye-Ölüdeniz'de villa projeleri, Kuzey Ege'de Edremit'te 1+1 konut üretimi arttı. Didim-Dikili aksında ve Kuşadası'nda siteler, Alanya-Side-Kemer-Lara'da daha çok yabancılara yönelik site tarzında lüks yapılaşmalar artıyor. Bodrum'da artan arsa maliyetleri ve arsa arzının azalmasıyla yeni site yapılaşmaları Milas ve Dalaman tarafına kayıyor."

TERCİHLER FARKLILAŞTI

Ekonomik durgunluk ve büyük kentlerdeki aşırı pahalılık nedeniyle önümüzdeki dönemde sayfiye hayatının daha çok tercih edilmesi bekleniyor.

Realtyplus Türkiye-KKTC Kurucu Ortağı Özhan Carda, sayfiyelere ilgi gösteren Türklerin yanı sıra Rusya- Ukrayna savaşından kaçan her iki ülke vatandaşlarının özellikle sahil şeridinde yerleşme isteklerinin önümüzdeki dönemde de bu fiyatları daha da yukarıya çıkarmasını beklediklerini söylüyor.

Carda, sayfiye bölgelerindeki satılık ve kiralık fiyatlarının yüksekliği aşırı talepten kaynaklandığı için konut arzının artırılmadığı sürece devam edeceğini de vurguluyor.

Sayfiye tercihlerinde mevcut alışkanlıklar da değişmek zorunda kalacak. Örneğin, İstanbul'da yaşayanlar daha çok Kuzey Ege ve Bodrum'u tercih ederken İç Anadolu ve Güneydoğu illeri Doğu Akdeniz'in sayfiyelerine giderdi ancak gelinen noktada bu alışkanlıkların değişmesi bekleniyor. Mersin, Alanya, Antalya ve batısındaki mülk sahiplerinin yazlıklarını daha yüksek bedel ödemeye razı yabancılara satma veya kiralamak isteyeceğinden bu bölgelerde tatilini geçiren yerli turistleri daha bakir bölgelere yönlendirecek. Bodrum ve Marmaris'in yüksek kira fiyatlarından bu bölgelere gücü yetmeyenler Kuzey Ege'deki sayfiyeleri tercih edecek.

Yazlık ev talebindeki artış müteahhit firmaları bu konuda yatırım yapmaya teşvik etti. Özellikle Bodrum, Marmaris gibi bölgelerde arsa arayışları ve arsa sahipleriyle kat karşılığı anlaşmalarda önemli artış görülüyor. Eski yapıların çok olduğu örneğin Alanya'nın çeşitli mahallelerinde kent sel dönüşüme uygun proje arayışları ve uygulamalarıyla karşılaşıyoruz. Özellikle Alanya'nın çeşitli mahallelerinde bu hareketlilik göze çarpıyor.

 


Geri Dön