28 / 04 / 2024

Sayıştay'dan İBB'ye 161 milyonluk 'ücretsiz toplu taşıma' cezası!

Sayıştay'dan İBB'ye 161 milyonluk 'ücretsiz toplu taşıma' cezası!

Sayıştay, İBB ile meclis üyelerinin özel günlerde ücretsiz yolcu taşı kararına “kamu zararına neden olduğunu” gerekçesiyle 161 milyon TL ceza kesilmesine karar verdi.



Sayıştay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)'nin özel günlerde ücretsiz yolcu taşıyan  kamu zararına sebep olduğunu belirtti. Bu kapsamda 161 milyon liralık zararın İmamoğlu, yöneticiler ve meclis üyelerinden tahsil edilmesine karar verdi.

Sayıştay, dini ve milli bayramlarda,  İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs ve 6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu tarihlerinde, üniversite sınavlarının uygulandığı günler ile okulların açıldığı tarihlerde ücretsiz ulaşım sağlayan İBB’nin kamu zararına neden olunduğunu belirtti.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre ücretsiz ulaşımın sadece 65 yaş üstü yurttaşlar için yapılabileceği ve sadece öğrencilerin indirimli yolculuk gerçekleştirebileceği, bunun dışındaki indirimli ve ücretsiz yolcu taşıma kararlarının kanuna aykırı olduğunu belirten Sayıştay, İBB ile meclis üyelerinin “kamu zararına neden olduğunu” öne sürdü.

İBB'DEN 161 MİLYONLUK ZARAR TAHSİL EDİLECEK

Yaklaşık 161 milyon liralık kamu zararının olduğunu savunan Sayıştay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye yöneticileri ve ücretsiz ulaşım kararlarını alan İBB Meclis üyelerinden söz konusu zararın tahsil edilmesine karar verdi. İBB’deki tüm meclis üyeleri Sayıştay’ın kararına itiraz ederken kararın kesinleşmesi durumunda 312 meclis üyesinin kişi başı yaklaşık 520 bin Türk Lirası ödeme yapması gerekecek. 

Sayıştay dan İBB ye 161 milyonluk ücretsiz toplu taşıma cezası!

ANNELERE ÜCRETSİZ KARTTA MEVZUATA AYKIRI BULMUŞTU

Ayrıca Sayıştay daha önce de İstanbul'da yaşayan 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz olarak yararlandığı 'Anne Kart’ı' mevzuata aykırı bulmuştu. 

Sayıştay bu kararın yasaya uygun olmadığını ifade ederek denetim raporunda “Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanına aittir” ifadelerine yer vermişti.

İSTANBUL'DA TOPLU TAŞIMA ÜCRETLERİ NE KADAR?

Tam elektronik bilet ücreti: 15 lira 
Öğrenci elektronik bileti: 7,32 lira 
Öğretmen elektronik bileti: 10,74 lira
Tam abonman ücreti 1177 lira
Öğrenci abonman ücreti 212 lira 
Marmaray en kısa 15 lira , en uzun 33 lira.

Brent petrolün varil fiyatı 80,42 dolar olarak azaldı

Trend GYO Alibeyköy için düğmeye basıldı! Yeni proje! 

M. Çetin İnşaat, deprem sonrası toplu konut yapıyor


Geri Dön