04 / 11 / 2024

Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi nedir?

Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi nedir?

Schengen vizesi almak isteyenler Schengen vizesi nasıl alınır? Schengen vizesi kimlere verilir? sorularına yanıt arıyor. İşte merak edilen tüm detaylar...




Hürriyet'te yer alan detaylara göre, Schengen Sözleşmesi, Avrupa Birliği’nde 1995 yılında  yürürlüğe girdi. Sözleşme kapsamında taraf ülkeler aralarındaki sınır ('iç sınır' denilmektedir) kontrollerini ortadan kaldırıldı. 

Bu durumda Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar dikkate alındı. Schengen alanı vize, yargı ve polis alanlarındaki işberaberliğini de kapsıyor.

SCHENGEN'E HANGİ ÜLKELER ÜYE?

Schengen Bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden bir araya geliyor. Schengen’e üye ülkeler şu şekilde: Almanya, Avusturya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, İspanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Letonya, Lüksemburg, Litvanya, Macaristan, Malta, Polonya, Slovenya, Yunanistan, Portekiz, Slovakya.

AB’ye üye olmayan İsviçre, Norveç, İzlanda ile Lichtenstein da Schengen bölgesine dahildir.

SCHENGEN VİZESİ NASIL ALINIR?

Avrupa vatandaşı olmayan bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat gerçekleştirebliyor. Bununla beraber, Schengen vize rejimi yönetmeliği uyarınca, Schengen Vizesi ilk defa kullanılırken vizenin alındığı ülkeye giriş yapma zorunluluğu bulunuyor. 

Örneğin, İspanya’nın Temsilciliklerinden alınan vize ile önce İspanya’ya giriş yapılması gerekiyor. Bu çerçevede, Schengen bölgesine seyahat gerçekleştirecek vatandaşların vizelerini ilk giriş yapacakları ülkenin temsilciliğinden almaları hususu önem taşıyor.

Schengen vizesi almak için gidilecek ülkenin başkolosluğuna müracaatta bulunup vize başvuru formu eksiksiz teslim ediliyor. Daha sonra randevu tarihi belli oluyor. (Bu işlem istenilen belgeler temin edildikten sonra elektronik ortamda da gerçekleştirilebiliyor.)

İstenilen evraklar hazırlandıktan sonra randevu gününde seyahat edilecek ülkenin vize başvuru merkezlerine başvuru gerçekleştirilir. Veri girişiyle birlikte ilgili dosya gidilecek ülkenin başkonsolosluğu veya büyükelçiliğine iletilir.

Kesin sonuç ise gidilmek istenen ülkenin büyükelçiliği veya başkonsolosluğuna bağlı oluyor. Olumlu yahut olumsuz sonuç kişiye telefon ve mail ile bilgi veriliyor.

Cebinde bu kadar parası olana resmen arazi müjdesi! Milli Emlak sadece 2 bin TL'ye arazi satacak! Kaçırmayın!

İnşaat sektörü ekonomik istikrar istiyor!


Geri Dön