27 / 04 / 2024

Seçimde sandıkları kim koruyacak? Nerelere kamera konulacak? İşte madde madde seçim güvenliği

Seçimde sandıkları kim koruyacak? Nerelere kamera konulacak? İşte madde madde seçim güvenliği

İçişleri Bakanlığı seçimlerin güven içerisinde yapılması için 81 İl Valiliğine, oy verme günü ve sonrasında alınması gereken tedbirlerle ilgili olarak toplam 61 maddelik "Seçim Tedbirleri Genelgesi" gönderdi.



Her seçim öncesi yaşanan sandık güvenliği, sağlıklı oy sayımı ve elektrikler kesilecek mi gibi tedirginliğe yol açan konulara İç İşleri Bakanlığı açıklık getirdi. 81 ile gönderilen genelgede, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimlerinin yenilenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Kararına istinaden Yüksek Seçim Kurulunun kararının; seçimlerin 14 Mayıs 2023 Pazar günü, Cumhurbaşkanı Seçiminin ikinci tura kalması halinde 28 Mayıs 2023 Pazar günü yapılması yönünde olduğu belirtildi. Bu kapsamda seçimlerin huzur ve güven ortamı içerisinde gerçekleşmesi için oy verme günü öncesinde, sırasında ve sonrasında alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

GÜVENLİK İÇİN 601 BİN 251 PERSONEL GÖREVLENDİRİLECEK

Seçim güvenliğini sağlamak için; 326 bin 387 Emniyet Genel Müdürlüğü, 196 bin 197 Jandarma Genel Komutanlığı, 2 bin 800 Sahil Güvenlik Komutanlığı ve 58 bin 658 güvenlik korucusu ve 17 bin 209 gönüllü korucu olmak üzere 601 bin 251 personel görev yapacak.

Seçimde sandıkları kim koruyacak? Nerelere kamera konulacak? İşte madde madde seçim güvenliği

OY PUSULALARININ TAŞINMASINDA ÜST DÜZEY KORUMA

Sandık seçmen listelerinin bulunduğu bölgelerde, oy pusulalarının basıldığı matbaalarda ve basımı yapılan pusulaların seçim kurullarına götürülmesi sırasında her türlü güvenlik önlemi alınacak.

ELEKTRİK KESİNTİLERİ İÇİN ÖZEL ÖNLEM ALINACAK

Elektrik kesintilerinin önüne geçebilmek için ilgili kurumlarla koordine kurularak gerekli olabilecek jeneratör ve benzeri güç kaynakları, aydınlatma sistemleri çalışır halde tutulacak.

 


Geri Dön