Seçimden sonra gayrimenkul sahipliği ve servet vergisi kapıda! Elektrik, doğalgaz, köprü ve otoyol da zamlanacak!
31 Mart seçimlerinden sonraki ekonomi yönü ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Şenol Babuşcu, gayrimenkul ve servet vergisinin kapıda olduğunu söyledi. Peki seçimden sonra hangi zamlar bekleniyor? İşte ayrıntılar...
31 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerden sonra ekonominin nasıl bir seyir izleyeceği sık sık merak konusu oluyor. Uzman isimler dolar ve altının yanı sıra enflasyon ile ilgili tahminlerini de sık sık dile getiriyor.
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu da konu ile ilgili bir açıklamada bulundu ve seçim sonrası için uyarılar yaptı.
ENFLASYON YÜZDE 45-50 ARALIĞINDA OLACAK
Cumhuriyet Gazetesi'nden Şehriban Kıraç'ın haberine göre; 31 Mart’tan sonraki yerel seçimden sonra vatandaşların harcamalarını gözden geçirmeleri, işletmelerin ise kredi kullanımını düşürmeleri, giderleri üzerindeki kontrolü artırmaları ve mümkün olduğunca kısa zamanda nakde dönüştürecebilecekleri likite yakın ya da likit varlık bulundurmalarının gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 2024 sonunda yüzde 36 olan enflasyon tahmininin tutmayacağınına ve yüzde 45-50 aralığında bir enflasyon olacağına da dikkat çekti.
Babuşcu, söz konusu açıklamasında eçim öncesi oyların etkilenebileceği uygulamalardan kaçınıldığını iler sürdü ve esas acı reçetenin seçimden sonra geleceğini belirtti.
SERVET VERGİSİ, GAYRİMENKUL SAHİPLİĞİ VERGİSİ, ELEKTRİK, DOĞALGAZ ZAMLARI...
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, seçin sonrası olabilecekleri de değerlendirdi ve "En başta hem bireyleri hem de işletmeleri etkileyebilecek zamlar bulunuyor" dedi.
Dolaylı ve/veya doğrudan vergilerin de gündeme gelmesini beklediklerini aktaran Babuşcu, "Bu çerçevede ÖTV ve KDV başta olacak şekilde mevcut vergilerde artışlar olabilecektir. Bunun yanı sıra servet vergisi ve/veya gayrimenkul sahipliği vergisi de hayata geçirilebilir" ifadelerini kullandı.
Şenol Babuşcu, ayrıca devlet tarafından sunulan mal ve hizmetlerde fiyat artışının gündeme gelebileceğinin altını çizerek, "Bu doğrultuda da başta enerji olacak şekilde, doğalgaz, elektrik fiyatlarının artacağı herkes tarafından biliniyor. Köprü ve otoyol zamları da yapılacak" diye konuştu.
Dolar ve Avroda son günlerde yaşanan ciddi artışlar ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Babuşcu, "Geçen yılki seçimden sonra 2023 Haziran'da Merkez Bankası kurları serbest bırakınca dolar kuru 20 TL’den 27 liraya ulaştı yani yaklaşık bir ay içinde yüzde 35 seviyesinde arttı. Yerel seçim öncesi bu boyutta kurlar üzerinde bir baskı bulunmuyor. Kurların sadece kontrollü şekilde yükselmesine izin veriliyor. Merkez Bankası’nın kontrolü dahilinde seçim sonrasında dolar kurunun 33 Türk Lirası seviyesinde olacağını öngörmekteyim" değerlendirmesinde bulundu.
Konut ve barınma krizi küresel boyutlara ulaştı: Haftalığı 6 bin TL olan çadır pes dedirtti!
Ocak'ta merkezi bütçe de kira krizinden kaçamadı: Bina kiralama giderleri yüzde 141 yükseldi!