Sedat Teoman Gürsesli: Kentsel dönüşümde müteahhitlerin de görüşü alınsın!
Gürsesli, kentsel dönüşüm çalışmalarında müteahhitlerin görüşlerinin de alınması gerektiğini, belediyelerden şerefiye bedellerinin kaldırılması, yol, park oto park adı altında alınan bedellerin yapı ruhsatı harcı ile alınması gerektiğini söyledi.
Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teoman Gürsesli, Kayseri’de yapılan zirvede, sektörde yaşadıkları sorunları dile getirerek, müteahhitlerin sesi oldu.
Gürsesli, kentsel dönüşüm çalışmalarının sadece belediyelere bırakılmayıp, müteahhitlerin görüşlerinin de alınması gerektiğini, belediyelerden şerefiye bedellerinin kaldırılması, yol, park oto park adı altında alınan bedellerin yapı ruhsatı harcı ile alınması gerektiğini söyledi.
Adana Müteahhitler Birliği’nin de eşlik ettiği, 52 ilden müteahhitler Kayseri’deki zirvede bir araya geldi. Genel Merkezi Adana’da bulunan Anadolu Yapım Müteahhitleri Federasyonu’nun (ANAMFED) düzenlediği toplantıya, İnşaat Müteahhitleri Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve İMKON Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Kellioğlu da katıldı.
HİSARCIKLIOĞLU İŞ KAZALARINA DİKKAT ÇEKTİ
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, son zamanlarda inşaatlarda yaşanan iş kazalarına değindi, bu kazaların sorumluluğunun bir kuruma veya kişiye bağlanmaması gerektiğini vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Önemli olan bu kazaların nasıl önüne geçilebileceğidir” dedi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu da, müteahhitlerin Müteahhitlik Kanunu başta olmak üzere çözüm noktasında hükümet temsilcileri ile görüşeceklerini söyledi.
MÜTEAHHİTLER KANUN BEKLİYOR
Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Sedat Teman Gürsesli de, müteahhitlik kanununun ve tanımının biran önce yapılması çağrısı yaptı. Müteahhitlerin sorunlarını dile getiren Gürsesli, şunları söyledi:
“İmar kanunun ve yönetmeliklerde yapılan son değişikliklerin müteahhitlerin görüşleri alınarak acilen düzeltilmesi gerekmektedir. İş sağlığı ve güvenliği ilgili uygulamaların sadece müteahhidin sorunu olmadığını, çalışanlarının da eğitilerek bilgi ile donatılması mecburiyeti vardır. Bir yapı denetimi firmasında 40 müteahhit var. Bir müteahhidin işinde hata yapıldığı takdirde yapı denetimi kapatılıyor. 39 dokuz müteahhidin işi duruyor. Yeni yapı denetimine işini vermek için aylarca uğraşıyor ve iş duruyor. 2010 tarihinde çıkan geçici ustalık belgesi 1–1 2012 ile 1–1 2015 tarihi arasında inşaata çalışanların tamamının geçici ustalık belgesi alması mecburi iken bugün ancak çalışanların yüzde 15’nin ustalık belgesi var. Yüzde 85 çalışanın geçici ustalık belgesi yoktur. 2017 yılından sonra ustalık belgesi olmayanlar çalıştırılmayacak. SGK ölçümleme de tamamen kaldırılmalıdır.”
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel dönüşüm çalışmalarına da dikkat çeken Gürsesli, “Kentsel dönüşüm uygulamaları sadece belediyeler tarafından yürütülmemeli, uygulamayı yapacak müteahhitlerin görüş, düşünce ve önerileri mutlaka alınmalıdır. Kamu ihale kanunları sık sık değiştirilmekte, sabit fiyatlı işler de (Mahal listesi ve uygulama projesi) belirsiz olmasından dolayı müteahhitler ihale makamı ile büyük tartışmalar yaşamaktadır. Belediyelerimizle şerefiye uygulamaları kaldırılmalıdır. Yol, park oto park adı altında alınan bedeller yapı ruhsatı harcı ile alınmalıdır. Bu ücretler en az yüzde 50 düşürülmelidir. Bu ve benzeri sorunlarımız giderilmediği sürece emek istihdamını yaratan ve 250 alt sektörü ayakta tutan yerel ve milli kaynakları kullanarak eserler yaratan Müteahhitlik mesleği giderek niteliğini güvenini kaybetmektedir. Bu konuda etkili ve yetkili kişilerin sorunların çözümüne eğilmelerini bekliyoruz’’ diye konuştu.
Adana Çukurova Press