29 / 05 / 2024

Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı imar planlarından çıkarıldı!

Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı imar planlarından çıkarıldı!

Türkiye’de ilk kez Başakşehir’de hayata geçirilmesi planlanan Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı imar planlarından çıkarıldı. İşte ayrıntılar...



2021 yılında hayatını kaybeden İBB eski Başkanı Kadir Topbaş tarafından gündeme getirilen ve hem Türkiye'nin hem de İstanbul'un ilk havaray projesi olan Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı’nın imar planları 2015'te İBB Meclisi’nde kabul edilmişti.

15 kilometre uzunluğa sahip 17 istasyondan meydana gelen havaray projesi, Topbaş’ın istifasının ardından yerine gelen İBB eski Başkanı Mevlüt Uysal tarafından 2017 yılında iptal edilmişti.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre; Uysal, projeye vatandaşlardan ve ilçe belediyelerinden itirazlar geldiğini belirterek, "Onu iptal edip yerine metro ve raylı sistem yani Sefaköy'den Halkalı'ya kadar metro ile oradan devamında da raylı sistem ile en kısa sürede planlayarak yapacağız" ifadelerine yer verdi. 

Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı imar planlarından çıkarıldı!

Aynı sene gerçekleştirilen ve Alarko Holding’in kazandığı yapım ihalesi de projede revizyon yapılacağı nedeniyle iptal edilmişti. Projenin iptal edilmesine rağmen imar planlarında hala yer alıyordu.

2019'da krem İmamoğlu’nun İBB Başkanı olmasının ardından yeni yönetim iptal edilen projenin imar planları için 2021'de teklif hazırladı. 

Ulaşım ihtiyacına ilişkin olarak İstanbul genelinde öncelikle yapılması planlanan diğer hatlara ağırlık verilmek üzere havaray hattının yapımından vazgeçildiğine dikkat çekilerek, havaray güzergahının iptali ile ilgili imar planı değişikliğinin onaylanması istenmişti.

İBB Meclisi’nde 2022'de gündeme alınan hattın imar planlarının iptaline ilişkin teklif, Raylı Sistemler Daire Başkanlığı’ndan görüş alınması amacıyla iade edildi. Raylı Sistemler Daire Başkanlığı, iptali uygun görüldü. 

Sefaköy-Halkalı-Başakşehir Havaray Hattı imar planlarından çıkarıldı!

İMAR PLANLARINDAN DA ÇIKARTILDI 

Teklif, daire başkanlığının görüşü ile beraber karar alınmak üzere İBB Meclisi’nin 14 Mayıs 2024 tarihli oturumunda yeniden gündeme geldi. İptal edilen projesinin imar planlarında çıkarılması teklifi CHP’li üyelerin oyları ile onaylandı. 

AK Parti grubu, İBB eski Başkanı Mevlüt Uysal’ın iptal ettiği projenin planlardan çıkarılmasına katılmadı ve “hayır” oyu verdi. 

Oyçokluğu ile kabul edilen karar ile 2015'ten beri gündemde olan havaray projesi tamamen rafa kaldırılmış oldu. 

Esenyurt'taki bir ev sahibi resmen evini kaldırıma taşıdı! Görenler 'kiralık kaldırım' yorumu yaptı!

Yastık altı altınlar takip edilecek! Altın alırken kimlik gösterme uygulaması geliyor!

E-Haciz nedir, nasıl kaldırılır? E-Haciz sorgulama 2024!

Herkes denetleniyor ama milyon dolarlık gayrimenkulleri bakkaldan ekmek alır gibi alanlara dokunulmuyor! 


Geri Dön