04 / 05 / 2024

Şeffaflık Paketi ile imar rantı!

Şeffaflık Paketi ile imar rantı!

“Şeffaflık Paketi”ni Başbakan Ahmet Davutoğlu 14 Ocak tarihinde kamuoyu ile paylaşmış, 19 Ocak tarihinde ise Başkan Türel, düzenlediği basın toplantısında aynı konuyu anlatmıştı.





Yaklaşık 10 ay önce 20 Ocak 2015 tarihinde bu köşede “İmar rantı yasallaşıyor” başlıklı bir yazı yazmıştım.


Yazı, dönemin Başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın başkanlığında 5 bakan ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de olduğu kurul tarafından “Şeffaflık Paketi” adı altında Yasa tasarısıyla ilgiliydi.


“Şeffaflık Paketi”ni Başbakan Ahmet Davutoğlu 14 Ocak tarihinde kamuoyu ile paylaşmış, 19 Ocak tarihinde ise Başkan Türel, düzenlediği basın toplantısında aynı konuyu anlatmıştı.


Bende 20 Ocak tarihinde bu köşede “Şeffaflık Paketi” içinde yer alan imar mevzuatı bölümünü değerlendirmiştim.


O tarihte bu konu beni kent adına kaygılandırmıştı, çünkü yasa taslağı yasallaştığı takdirde devlet (3 ayrı kurum) her imar plan değişikliğinden toplamda yüzde 30 pay alacaktı.


Yasa tasarısı TBMM’de iken Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın talebi doğrultusunda geri çekilmişti.


64. hükümet kurulur kurulmaz Başbakan Davutoğlu, hükümet programını kamuoyu ile paylaştığında “Şeffaflık Paketi” yeniden gündeme geldiğini gördüm.


İçinde imar mevzuatında yapılacak olan değişikliğinde bulunduğu “Şeffaflık Paketi” hükümetin programında yer aldı.


Hükümet, İmar Kanunu’nda değişiklik yapmayı hedefleri arasında aldığına göre, bu değişiklik neyi içerdiğini bir hatırlayalım.


Mesela, bir vatandaşın 2 bin metrekare arazisi var ve bu arazi imar planlarına konut olarak işlenmiş.


Mülkiyet sahibi, Büyükşehir Belediyesi’ne müracaat ederek konut alanını imar plan değişikliği ile ticaret alanına dönüştürülmesini istediği zaman, belediye meclisinde var olan Mülkiyet Değerlendirme Komisyonu arazinin mevcut değerinin ne olduğunu, imar plan değişikliği ile ne olacağını raporlayacak ve mecliste buna göre imar plan değişikliğine karar verecek.


Yani arazinin mevcut değeri 2 milyon lira ise imar plan değişikliği sonrası 4 milyon lira olursa belediye aradaki 2 milyon lira farkın yüzde 10’u Kentsel Dönüşüm için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı adına, yüzde 10’u Antalya Valiliği’nin Tarihi Kültürel Doğal Dokuyu Koruma hesabı adına ve yüzde 10’u da belediye payı olarak kesilecek. Yani 1.400 TL mülkiyet sahibi, 600 TL ise devlet rant elde etmiş olacak.


Bu uygulama için ise belediye ile imar plan değişikliği talep eden parsel sahibi arasında bir mutabakat sağlanıp protokol yapılacak.


Yani, benim bir arazim var ve bu arazim üzerinden bende rant elde etmek istiyorsam anlaşarak bu rantımı belediye ile paylaşacağım.


20 Ocak tarihinde de yazmıştım, bu kanun tasarısı gerçekten Antalya adına beni kaygılandırıyor.


Çünkü arazisi olan her vatandaş bir şekilde belediyeye müracaat ederek, Planlama Esasları ve Şehircilik İlkeleri ve Kamu Yararı kapsamında arazi kullanım fonksiyonu belirlenmiş arazisinin değerini arttırmak isteyecektir.


Yapılacak kanun değişikliği ile bundan sonra rant yaratma adına mecliste oy vermek de yasayla koruma altına alınmış olacak.


Birde merak ettiğim bir şey var;  imar rantından sadece üst plan yapma yetkisi olan Büyükşehir Belediyesi ile birlikte alt plan yapma yetkisi olan ilçe belediyeleri de faydalanacak mı?


İnanın rantı yüksek Antalya adına bundan sonra bana çok rant yorumu yazma konusu olacaktır. Çünkü imar rantı yasallaşacak.  Rantı yüksek kentlerimize ve Antalya’ya şimdiden hayırlı olsun.


Haber Antalya x


Geri Dön