29 / 04 / 2024

Şehir hastaneleri şirketlere rant mı sağlıyor?

Şehir hastaneleri şirketlere rant mı sağlıyor?

“Şehir hastaneleri sağlığı bozuyor” diyen Türk Tabipler Birliği (TBB) Merkez Komite Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, şehir hastanelerinin hekimlerin ve halkın sağlığını bozarken şirketlere rant sağladığını iddia etti.



Halka daha iyi sağlık hizmeti sunulacağı vaadiyle ülkenin dört bir yanına inşa edilen ancak ciddi sorunlar üretmeye başlayan devasa şehir hastanelerine yönelik tepkilere hekimler de katıldı. Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre, Türk Tabipler Birliği (TBB) Merkez Komite Başkanı Prof. Sinan Adıyaman, dünyada devasa hastane modelleri terk edilip az yataklı semt hastanelerine dönülürken, Türkiye'nin tam tersi yola girmesinin ağır sağlık sonuçlarına yol açacağını belirtti. Halkın sağlığının rant uğruna tehlikeye atıldığını dile getiren Prof. Adıyaman, devlet bütçesini, halkın hayatını ve sağlık personelinin sağlığını tehdit eden sistemden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

Şehir hastaneleri şirketlere rant mı sağlıyor?

YALANLAR VE GERÇEKLER

TBB Başkanı Adıyaman, şehir hastanelerinde giderek artan sorunları kamuoyuna anlatmak için İstanbul'da geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemeye karar verdiklerini belirtti 9 Kasım Cumartesi günü Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanatevi'nde, “Şehir Hastaneleri: Yalanlar ve Gerçekler” konulu kritik bir sempozyum yapacaklarını belirten Prof. Adıyaman, şehir hastaneleri hakkında gerçekleri öğrenmek isteyen herkesin bu toplantıda olması gerektiğini belirtti.

ACİL HASTALAR TEHLİKEDE


Şehir hastanelerinin çözüm değil aksine sorun üreten yapılara dönüştüğünü dile getiren Adıyaman, inkar edilmesine karşın bu hastanelere belirli oranda doluluk sözü verildiğini, bu yüzden acil hastalar başta olmak üzere genel olarak hastaların şehir hastanelerine yönlendirilmeye çalışıldığını belirtti. Prof. Adıyaman, “Öyle ki, örneğin Ankara'da Mamak'taki bir acil hasta ambulansla en yakın hastaneye gideceği yerde, en yakındaki 2-3 hastaneyi geçip en uzaktaki şehir hastanesine yönlendiriliyor. Bu akıl almaz yöntem çok ciddi bir sağlık sorunu” şeklinde konuştu.

Adıyaman, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yazdığı mektupta hastanelerin sağlık hizmeti sunmaya uygun inşa edilmediğinden ölümcül enfeksiyon risklerine, sağlık personelinin sağlığını daha da bozan, halkın sağlığını riske atan mekanizmadan vakalara acil müdahaleyi engelleyen sisteme kadar tüm sorunları anlattığını söyledi.

4 YILLIK KİRA PARASINA

Prof. Sinan Adıyaman, şehir hastanelerinde devletin kendi arazisinde 25 yıllığına kiracı haline getirildiğini söylerken, “Bu hastanelerin 4 yıllık kira parasıyla şehir hastanelerinin tamamı rahatlıkla yapılabilirdi. Oysa şimdi halktan toplanan vergiler 21 yıl boyunca şirketlere rant olarak akacak” diye konuştu. Adıyaman, sadece 2008 yılında devletin 6 milyar lira ilave kira parası ödemek zorunda kaldığını belirtti.

Şehir hastaneleri kamulaştırılmalı!


Geri Dön