13 / 05 / 2024

Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Gencay Serter: Konut politikası serbest piyasaya bırakılmamalı!

Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Gencay Serter: Konut politikası serbest piyasaya bırakılmamalı!

Sektörde yaşanan kriz, ‘nasıl bir konut politikası’ sorusunu da yeniden gündeme getiriyor. Halkın güvenli ve ucuz konuta erişiminin sağlanması amacıyla konut piyasasında yapılacak düzenlemeler gelecek için hayati önem taşıyor.



BARINMA HAK

TMMOB’ye bağlı Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Gencay Serter yaptığı açıklamada barınmanın bir hak ve konutun da bu hakkı sağlayacak bir ürün olarak ele alındığında, konutun tüm kesimleri için zorunlu bir ihtiyaç haline geldiğini söyledi.

Açıklamasında “Böyle bir kurgu da serbest piyasa mantığı içerisinde değil, kamunun hakim aktör olduğu kurgu içerisinde sağlanabilir. Bu nedenle de konutun ne kadar üretildiğinden öte kimler için üretildiği esas önemli konu olur” diyen Gencay Serter, yoksul yurttaşların barınma ihtiyacını karşılayacak olan konut hamlelerinin kamu idareleri tarafından, kâr amacı gütmeden ele alınarak çözülmesi gerektiğini kaydetti.

Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Gencay Serter: Konut politikası serbest piyasaya bırakılmamalı!

Yaptığı açıklamada tam da bu noktada konut ihtiyacının sadece özel mülkiyet artırarak çözülemeyeceğini dile getiren Gencay Serter, kamu idarelerinin kiralık sosyal konutlar, lojmanlar eliyle de bu sektörde ortaya çıkan ihtiyacı karşılayabileceğini de bildirdi.

Dünyada pek çok örneği olan sosyal konut uygulamasının Türkiye’de olmadığını da anımsatan Serter, şöyle konuştu: “Hollanda da kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlar tarafından sunulmuş olan kiralık sosyal konutların toplam konut stoku içindeki payı yüzde 33, toplam kiralık konut stoku içindeki payı da yüzde 75; Avusturya`da toplam konut stoku içindeki payı yüzde 22, kiralık konut stoku içindeki payı da yüzde 56 oranında olduğu için nitelikli koşullarda barınma hakkı da sağlanabiliyor.”

Açıklamasında kamunun böyle bir konut stoku olmadığını kaydeden Gencay Serter, “Türkiye'de kamunun böyle bir stoku olmadığı için serbest piyasa koşulları içerisinde kriz derinleşmekte konut sahipliliği oranı sürekli düşerken denetimsiz, kira artış oranları da yaşanmaktadır” dedi.

Konutun krizinin çözümü için öncelikli olarak o konutun bir maldan öte, hak olarak tanımlanması gerektiğine değinen Gencay Serter, söz konusu bu hakka erişim noktasında da merkezi ve yerel idarelerin alt ve orta gelir grubunu önceleyerek kiralık sosyal konutlar, lojmanlar üretmesi gerektiğini kaydederek, şunları dile getirdi: "Yeniden ısrarla altını çizmek isterim ki mülkiyet transferi ile bu düşünülmemeli. Kamu elinde ciddi bir oranda konut stokunu tutmalı ve manipüle edilmiş olan piyasayı hak temelinde denetleyip müdahale edebilmeli. Fakat şu anda ne merkezi idarenin ne de yerel idarelerin bu yönde bir araçları yok daha kötüsü böyle bir sosyal bakışları da yok.”

Konut tercihinde rota yeniden oluşturuldu! Bu iki bölgeye dikkat!

Konut sitesi aidatlarına 'ara zam' şoku! Kira ve aidatlar eşit hale geldi! Bakanlık devreye girdi!

Konut yatırımında Ruslar yüzde 44,4'lük artışla lider oldu! Türkiye'den ilk 5 ayda 5 bin 723 adet konut aldılar!


Geri Dön